lördag 19 november 2011

Pulled pork i Crock-pot

Nu har Isak äntligen fått ha sitt kompiskalas. Det har varit mycket strul så det känns skönt att det blev av till slut. Det var en dryg månad sedan han fyllde år men eftersom han ofta har träningar eller match på helger har det varit svårt att hitta en dag som passar. Sen har det varit en del avhopp bland de inbjudna och det senaste kom igår kväll och eftersom de var tvungna att vara minst sex på lasergame var han tvungen att ringa en kille i parallellklassen ganska sent i går och fråga om han ville följa. Tack o lov ville han det. Efter allt strul har de haft en kanondag, först spelade de, sen fikade de lite där sen kom hela gänget hit för mer fika och paketöppning och efter det så stannade alla kvar ytterligare någon timme. Nu har vi precis ätit middag och alla är mätta och nöjda och vi inväntar alla bra tv-program ikväll. Vi börjar med att se Lules match mot Hv71 sen ska se Så mycket bättre.

Igår invigde jag min Crock-pot med gott resultat då jag gjorde pulled pork, fläskkarré som tillagats i många timmar.
Pulled pork i Crock-pot
1 kg fläskarré
0,5 dl vatten
BBQ-sås:
1 dl ketchup
0,51 msk chipotlepasta
0,5 dl olja
1 msk farinsocker
0,5 tsk mald koriander
0,5 msk mald spiskummin
salt o peppar

Rör ihop alla ingredienser till bbq-såsen och gnid in köttet med detta. Salta och peppra lite.
Lägg i köttet i Crock Poten och häll i vattnet.
Sätt köttet på 9 timmar på Låg effekt i ”pottan”.
När köttet är färdigt ska det vara så mört att det ramlar isär nästan av sig själv. Finfördela köttet i trådiga delar med hjälp av två gafflar.
Lägg över det finfördelade köttet i en form och häll över skyn från stekgrytan och blanda runt så får det lite mera smak och blir saftigare. Smaka av med lite salt och peppar.
Servera som kebab med grönsaker, såser och pommes frites eller pitabröd.

Inställd på nio timmar. Nu sköter den sig själv tills det är dags att äta.

Har man ingen Crock-pot kan man använda vanlig ugn och låta köttet stekas i 125 grader i ca 7 timmar. Använd en ugnsform, gjutjärnsgryta eller lergryta med lock. Fyll på med mer vatten om det behövs för att inte brännas fast i botten.

Dela köttet i trådiga bitar m.h.a två gafflar

Otroligt mört kött som ramlade isär av sig själv så det var inga problem att dela det med två gafflar. Alla tyckte om det och åt en hel del. Det finns många olika varianter på kryddning men de flesta, om inte alla, innehåller ketchup eller chilisås.
 
Trådiga bitar som sedan blandas med skyn innan servering.

Den här gången åt vi köttet med pommes frites, kebabsås, gurka, majs, tomat och rödlök. Det blev över en hel del kött så på måndag värmer vi på det och äter med pitabröd, grönsaker och sås.


Lägg tillbaka köttet i grytan och blanda med skyn.

Det var väldigt enkelt att använda crock-pot. Det var lite nervöst innan eftersom det var första gången. Tänk om jag skulle misslyckas efter att ha "lagat mat" hela dan. På morgonen fixade jag i ordning karrén med kryddor, sen slog jag på crock-poten och lät den gå hela da'n. Nio timmar senare hade vi en god måltid på bordet utan större ansträngning. Nu har jag ju aldrig lagat pulled pork i vanlig ugn så det är svårt att jämföra smak mm, men det var ju skönt att inte behöva ockupera ugnen en hel dag i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar