torsdag 25 maj 2017

Kladdkaka med krispigt täcke

I söndags slängde jag ihop en kladdkaka lite snabbt till vårt fika ute i solen. Kladdkaka tycker väl alla om, i alla fall jag älskar kladdkakor och den här med ett krispigt täck var inget undantag. Jag gjorde snabbaste varianten av kladdkaka, har man mer tid kan man använda ett "roligare" recept med t.ex. choklad som komplement till kakaon.


Kladdkaka med krispigt täcke

Kladdkaka

2 ägg
3 dl socker
100 g margarin
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 dl vetemjöl

Smält margarinet och låt det svalna.
Vispa ägg och socker.
Tillsätt margarin, vaniljsocker och kakao.
Rör ner mjölet.
Häll i rund bröad form och grädda i 200 grader i ca 12 minuter.
Låt den bli kall innan du täcker med det krispiga täcket.

Krispigt täcke

120 g choklad
1,5 dl Rice krispies

Smält chokladen över vattenbad.
Dra från värmen och rör ner flingorna.
Låt svalna något.
Bred över den kalla kakan.
Låt stelna, ev. i kylskåpet.
Det passade perfekt med ett krispigt täcke till den lena och mjuka kakan. Jag hade ingen smak på chokladen eftersom vi skulle äta jordgubbar till, annars hade jag nog provat Marabous mint- eller apelsinkrokant som är så supergoda till kladdkakor.

Eftersom jag hade lite ont om tid så lät jag kladdkakan svalna i frysen medan jag gjorde täcket och sen när fick även kladdkakan med täcket stå ett tag i frysen innan vi njöt av den. Bra knep när något måste kallna fort!

Här har jag precis strukit ut täcket på kakan. Efter ett tag stelnar chokladen och blir ännu lite krispigare.
Ät som den är eller med jordgubbar och/eller grädde.

Halv nio smög jag upp och resten av familjen sov fortfarande. Gissa om denna ledighet var efterlängtad?! Vi har varit sååå trötta, men nu får vi äntligen vila lite extra. För pollenallergiker är det en jobbig tid nu och vi blir lite extra trötta, både pga allergin och av medicinen.

Det verkar vara kanonväder - strålande sol och nästan vindstilla, så det blir perfekt med ljudbok och en morgonpromenad längs vattnet. Ska bara ta en snabb kopp te först.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar