söndag 7 maj 2017

Taverna Gusto - Nytt o hett

Torsdagkväll förra veckan var jag inbjuden till smygpremiären av Luleås nya italienska restaurang Taverna Gusto, med pizza, pasta, bruschetta, gelato och annat gott. Perfekt för mig som älskar italienska smaker. Vi fick smakprover från deras meny och jag blev inte besviken trots höga förväntningar. Nu längtar jag tills jag ska dit igen och få äta av allt gott, problemet lär bli vad jag ska välja. Jag förmodar att vi beställer in lite olika och se'n äter alla av allt för de har alldeles för mycket gott för att kunna välja bara en sak.

Smart (och snyggt) att ha pizzameny på väggen i pizzabaren!
Svårt att missa att det är en italiensk restaurang.
I tavernan, till vänster, är det bordsbokning som gäller och man kan välja allt från menyn. De har inte öppet varje dag som pizzabaren till höger har där det är pizza som gäller (i alla fall de dagar tavernan har stängt om jag har förstått det hela rätt). I pizzabaren kan man inte boka bord, skönt de gånger man vill vara lite spontan.

De serverar napolitansk pizza som är supergod så förvänta er ingen "svensk" kebabpizza eller hawaii där. Napolitansk pizza gräddas i en speciell pizzaugn i 2 minuter i 450 graders värme. Ugnen är så vacker, som ett smycke i restaurangen. Tur att de har den synlig!

Om ni liksom jag är intresserade av mat- och restaurangbloggar och instagramkonton så har ni nog inte kunna undgå att napolitansk pizza är väldigt inne nu.


Min pastafavorit är Carbonara och självklart har de den på menyn. Krämig o god och det bästa av allt - utan bacon, istället har de den godare panchettan dvs som det ska vara i en riktig carbonara.

Det har några fler pastarätter på menyn men jag tog inte något mer smakprov än carbonaran (som jag tog två skålar av)

Pasta
Bruschettabitar

Bruschetta har de också på menyn och det är och har varit en storfavorit hos mig sedan länge. Alltså det är så gott! Deras bruschetta med pesto slår nog alla bruschettas jag har ätit. Provade några andra också och de var också suveränt goda - kan bruschetta vara dåligt?

En god italiensk middag avslutas ofta med den traditionella italienska efterrätten tiramisú eller med gelato (glass). Jag provsmakade två smaker glass, tiramisu med chokladbitar (mums) och en jordgubbsglass som smakade jordgubbar (mums). Det är inte all jordgubbsglass som kan skryta om att smaka jordgubbar, tyvärr. 

Vågar jag som är så mat- och efterrättsinstresserad och som älskar italienska smaker avslöja att jag aldrig har ätit tiramisú. Anledningen är att jag inte är så förtjust i kaffesmak och inte har velat "slösa pengar" på en efterrätt som jag kanske inte tycker om när det ofta finns annat gott att välja av också. Men nästa gång jag besöker Taverna Gusto tror jag faktiskt att jag ska ta en tiramisú till efterrätt - om jag orkar efter all mat.

Gelato
Älskar deras bar-skylt...och deras lekhörna.

Älskar att de tänker på barnfamiljer så att de har gjort en liten lekhörna för barnen. Där kan de leka medan föräldrarna i lugn o ro kan äta och dricka klart. Barnen brukar ju bli klara långt före föräldrarna. Det är ingen stor hörna, men det är tanken som räknas.... Om ni ska besöka Tavernan och har barn tycker jag att ni ska försöka boka bordet i närheten av lekhörnan.

Restaurangens mysigaste ställe måste nog vara vinkällaren, i alla fall under årets tråkiga/mörka månader. Här kan sällskap upp till 10 personer sitta avskilt i lugn o mysig miljö. Men nu när vi går mot vår och sommar vill man nog hellre sitta på en uteservering och jag tror att deras uteservering kan bli kanonbra och en ny favorit i Luleå, avskilt (i lä) med eftermiddags- och kvällssol. Den hoppas jag få prova om ett tag om nu solen och värmen vill komma hit och stanna mer än en dag.

Vinkällaren!

De har olika mat att erbjuda men jag tror att deras specialitet och det de är mest stolt över är deras goda napolitanska pizzor. Så det får ni inte missa om ni besöker dem. Här finns hela menyn.

På premiärkvällen hade jag sällskap av min fina stora tjej Olivia. Vi njöt av god mat o dryck i mysig miljö med trevlig personal i flera timmar och ville aldrig gå hem. Så himla kul att "hänga" med dottern, men till slut kände vi oss tvungna att gå men sa att vi snart skulle vara tillbaka.


Självklart måste man ha med sig en Lycka till-present på premiärer. Oftast brukar det vara blommor man har med sig, men blommor är ju inte riktigt min grej så jag bakade biscotti med mörk choklad istället. Baka kakor är mer min grej. Burken passade perfekt på disken, eller hur? 😀

Det lyser nog igenom att jag är helt frälst i det här stället och deras mat och kommer snart att äta där igen. Men om jag ska framför ett klagomål så måste det vara att de har lite väl mycket nötter i menyn,  3 av 10 pizzor har nötter. Jag förmodar att det går att få pizzorna utan nötterna, men eftersom jag drömmer om en nötfri värld så tycker jag inte ens om att det finns med på menyn.

Sen har jag även ett önskemål - en efterrättspizza! Även det är stort i "min bloggvärld". Nutella är nog det mest populära, men då var det ju det där med nötter. Fast det finns ju nötfri nutella, tex. här. Men hallon och vit choklad skulle nog också kunna vara gott, eller vad tror ni?

2 kommentarer:

 1. Jag är inte alls imponerad av den napoleanska pizzan. Det finns ett flertal sådana här i Ume och de faller mig inte alls i smaken.
  För det första är kanterna ofta på gränsen till brända, degen för tjock, mozzarellan läggs på som topping - efter pizzan är gräddad och ogräddad mozzarella smakar ju ingenting alls. Dessutom är mängden ruccola närmast löjlig.
  Nä, hurra för ful-pizza säger ja!

  Fast det andra såg ju gott ut :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad tråkigt att du inte är nöjd med Umeås napolitanska pizzor. Din beskrivning av pizzorna tycker jag inte stämmer in på Taverna Gusto. "Vanliga" pizzor har aldrig varit en favorit för mig så det är kanske inte så konstigt att jag tycker bättre om dessa.

   Radera