fredag 10 maj 2013

Ica-sylt utan vanligt socker

Ica lanserar nu sylt utan vanligt socker i tre smaker, jordgubb, hallon och lingon. Vi använde hallonsylten som marmelad till frukost, den var god och inte lika söt som "vanlig" sylt. Jag tycker att det var riktigt bra att den inte kändes så söt för annars är det mesta så sött nu för tiden. Det tillsätts socker i lite allt möjligt, krossade tomater, matbröd osv, och man vänjer sig med att allt ska smaka sött, så det är inte konstigt att man blir socker-beroende. Men hur bra/dåligt är det med sötningsmedel?

Jag har alltid varit försiktig med sötningsmedel som aspartam, barnen har aldrig fått dricka light-läsk och liknande. Aspartam är ju ett artificiellt (konstgjort) sötningsmedel, medan de sötningsmedel som används här är naturliga sötningsmedel. Men jag kan för lite för att säga att det är bättre bara därför. Men naturligt låter ju bättre än artificiellt, eller hur?


Om sötningsmedel:
Steviolglykosider utvinns ur växten Stevia och har använts som sötningsmedel i Sydamerika i över hundra år.
Erytritol är en sockeralkohol som finns naturligt i alger och svamp. Det påverkar inte blodsockret och ger inte heller några kalorier.
Maltitol är en sockeralkohol som tillverkas av sockerarter i sädesslagen och ger hälften så många kalorier som vanligt socker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar