måndag 27 maj 2013

Kakaokakor utan gluten, mjölk och ägg

Då har vi vaknat upp till en ny arbetsvecka och för ovanlighetens skull är det en hel vecka. Men nu är det bara åtta arbetsdagar kvar tills vi åker till Turkiet igen. Gissa om vi längtar! Ska bli så skönt med sol o bad och inga måsten eller tider att passa. Fast där sa jag nog fel, det är en hel del tider att passa...för Ida. Det är barnklubb, after beach, show och minidisco nästan varje dag och Ida vill vara med på allt. Men innan vi åker till Turkiet har vi mycket att hinna med här hemma så nu är det nästan två veckor med fullspäckat schema från tidiga morgon till sena kväll.

Till min beställning i förra veckan bakade jag, förutom de glutenfria dubbelkakorna med smörkräm, även glutenfria kakor med chokladsmak.
 
Kakaokakor utan gluten, mjölk och ägg
100 gr mjölkfritt margarin
0,5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
0,25 dl kakao
1,25 dl Lailas gula mjölmix
0,75 dl potatismjöl

Vispa matfett, florsocker o vaniljsocker mycket pösigt.
Tillsätt mjölsorterna lite i sänder och vispa under tiden.
Rulla ca 16 bollar, lägg på plåt, platta till något.
Grädda i 175 grader ca 12 minuter.
Låt svalna på plåten

Vill man så kan man fylla dem med smörkräm och då skulle jag välja att smaksätta även smörkrämen med kakao. Mina kakaokakor blev dock för möra och gick sönder så fort jag skulle försöka bre lite smörkräm på dem. Kanske blev det för mycket torra ingredienser? Är så ovan att baka utan gluten så jag har inte riktig koll på hur mjölmixen fungerar. Men de var goda i alla fall. Jag som är en riktig chokladtjej tycker att dessa kakor med kakao var godare än de med (bara) vanilj. De köpta glutenfria kakorna jag har provat har varit jättehårda, men dessa är så porösa och smälter i munnen. Ska ni baka utan gluten måste ni prova dessa!

Smörkräm
50 g margarin
0,75-1 dl florsocker
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Vispa smöret länge så det blir luftigt.
Tillsätt socker och fortsätt vispa.

Montering
Bred smörkräm på en kaka och tryck sedan fast en till kaka på andra sidan.
Klart!

1 kommentar: