söndag 2 december 2012

Pestopasta med lax

Söndagkväll, barnen har lagt sig eller är i alla fall på väg att lägga sig, jag och Leif sitter med varsin kopp te och njuter av de sista helgtimmarna medan vi slötittar på tv. Vi har påbörjat planeringen för nästa vecka så vi har lite koll på träningar, skjutsningar, middagar, hockey, julfester och andra aktiviteter. Nu är det helt plötsligt bara tre veckor kvar till jul, helt otroligt. Hur går det med julförberedelserna för er? Än så länge känner jag mig ganska lugn, till veckan tänkte jag göra julköttbullar och baka jullimpor som båda klarar sig bra i frysen fram till julafton.

I dag till middag åt vi jättegod pestopasta med lax eller pestolax med pasta.
Pestopasta med lax
4 laxfiléer
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
0,5 dl crème fraiche
2 dl grädde
3-4 msk pesto
Salt o Peppar
ruccolasallad
körbärstomater
nykokt pasta

Salta och peppra laxen, ugnsstek den sedan i ca 20 min i 200 grader.
Finhacka rödlöken och stek den på låg värme så att den blir mjuk men inte tar färg, pressa i vitlöken och stek med några minuter.
Blanda i pesto, crème fraiche och grädde. Koka ihop några minuter.
Smaka av med salt o peppar och ev. med mer pesto.
Skär den färdiga laxen i stora bitar och blanda ihop med nykokt pasta, ruccola och körsbärstomater.
Häll såsen över och blanda om.
Strö lite flingsalt över.
Servera genast.


Mums så gott det här var, till och med Leif berömde maten flera gånger. Ni som har hängt med här ett tag vet att han inte överdriver berömmandet (Eller så blir han less att varje dag säga att jag gör god mat) :) Eftersom Ida och Isak inte är så förtjust i sås ugnstekte jag all lax men använde inte allt till pastan utan lät några bitar lax liksom lite pasta vara "naturella".

4 kommentarer:

  1. Ska prova detta receptet :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas du tycker det är lika gott som vi tyckte att det var. Tror jag måste göra detta snart igen, det vattnas i munnen nu när jag läser receptet och ser bilden.

      Radera
  2. Riktigt gott! Nästa gång skall jag dock ta 1-2 msk mer av den hemlagade peston och använda soltorkad tomat i stället för körsbärstomat. Inte för att körsbärstomat var fel utan mer för att vi "smakade" och kände att soltorkad tomat skulle lyfta rätten ett litet snäpp till? En Chardonnay från Bourgogne smakade perfekt till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att höra vilka förändringar du tänker dig till nästa gång. Soltorkade tomater lät inte helt fel, det tror jag att jag också måste testa.

      Radera