lördag 22 december 2012

Mjukpepparkaka

Da'n före da'n före Doppareda'n, ja nu är det inte länge kvar till julafton. Kylan har oss i ett järngrepp så man är inte gärna ute några längre stunder men det gör inget för vi har pysslat på inne i köket....och där är det varmt. Vi har bakat pepparkakor, doppat bountybollarna i choklad, gjort polkatryfflar o laktritskola och nu står lagen till sillen på kylning. 

I onsdags bakade jag fyra mjukpepparkakor som vi sedan hade med som present till Idas pedagoger. I går bakade jag en till oss själva också.
Mjukpepparkaka
100 g smör
2 dl farinsocker eller strösocker
2 ägg
1 dl gräddfil
0,5-1 dl lingonsylt
3 dl vetemjöl
2 msk pepparkakskryddor
1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver


Smörj och bröa en form. 
Rör rumsvarmt smör och socker poröst. 
Tillsätt äggen, ett i sänder, och vispa kraftigt. 
Rör ner gräddfil och sylt. 
Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat eller bakpulver. Tillsätt mjölblandningen och rör så att det blir en jämn smet. 
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°, 30-60 min beroende på form.

Enligt receptet skulle kakan gräddas i 50-60 minuter men min kaka var klar efter 30 minuter så de måste ha tänkt sig någon annan form. Jag använde, som ni ser på bilden, en rund form med hål i mitten. Till pedagogpresenten använde jag vanligt strösocker men till min kaka använde jag farinsocker men jag kände inte nån speciell smak med farinsockret så nästa gång tar jag vanligt socker istället.

De senaste åren har jag bakat mjukpepparkaka utan ägg eftersom jag har äggallergiska barn och den varianten är saftigare och minst lika god som den här äggvarianten.

Pedagogernas julklapp från Ida

Det verkar vara fler som håller på i köket i dag för min läsarstatistik har ökat med väldigt många läsare just i dag. De sökord som används flitigast är pepparkakspannacotta och Rocky road. Hoppas många nya läsare har hittat hit och att ni gillar det ni ser så ni vill stanna här hos mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar