fredag 14 december 2012

Julköttbullarna som blev rätt trots fel

Ibland är det tur att man gör fel. Köttbullarna vi åt i dag var enligt vårt vanliga recept som jag oftast använder ändå berömde Leif dem jättemycket och tyckte att de var ovanligt goda. Även tjejerna åt med god aptit trots att de inte brukar tycka om hemmagjorda köttbullar. Självklart tyckte jag att det var kul med allt beröm men tyckte det var konstigt att de blev så bra just i dag.

Men till slut kom jag på det....jag hade ju tänkt fel. Vi brukar frysa ner älgfärs i 5-hg-påsar men i fläskfärspåsarna är det bara 3 hg. Jag tog upp 4 påsar, 2 påsar av varje, av gammal vana räknade jag med att det var 2 kg och kryddade köttfärsen som om det var 2 kg men det var ju bara 1,6 kg. Så nu måste jag ju ändra receptet så det blir så här bra i fortsättningen också.
Julköttbullarna som blev rätt trots fel
1 kg älgfärs
6 hg fläskfärs
4 dl mjölk
3 dl ströbröd
3 msk potatismjöl
1 msk dijonsenap
1 dl kalvfond
1 st gul lök, riven
3-4 tsk salt
3 tsk svartpeppar

Blanda ihop mjölk, ströbröd, senap, kalvfond, lök, salt och peppar i en bunke. Låt stå i ca 10 minuter så det tjocknar till lite.
Blanda i köttfärsen och rör så att allt blir blandat, men inte för länge för då blir köttfärsen seg. 
Rulla smeten till köttbullar.
Sätt in en långpanna med en klick smör i ugnen. Ta ut när smöret smält.
Lägg i köttbullarna och stek i 225-250 grader i ca 15 min, beroende på köttbullarnas storlek. Vänd ev. köttbullarna efter halva tiden.


Det var nog inte bara kryddningen som gjorde att de blev extra bra i dag. Jag tror att de blev extra saftiga tack vare att jag blandade i fläskfärs i älgfärsen som är ganska torr. I dag åt vi köttbullarna med kokt potatis och gräddsås, men på julafton blir det rödbetssallad till köttbullarna istället, i alla fall för mig. Köttbullarna enligt det här receptet räcker nog till tre middagar, förutom det vi åt i dag frös jag ner två lådor.

Visst har ni slutat steka köttbullar i stekpanna på spisen? Det är så smidigt att steka i ugnen, det går fort och man slipper stekoset. Har ni inte provat än så lova mig att ni provar steka köttbullarna i ugnen nästa gång.

2 kommentarer:

  1. Jul Och stress ,tänkte att jag skulle prova något nytt ,har använt blandfärs och det fungerar alldeles utmärkt grabben åt 9 st till lunchen får nog fixa två plåtar till innan jul HoHoHo på er (tackar för ett bra recept)

    SvaraRadera
  2. Stressa inte för mycket. Kom ihåg att njuta också!

    SvaraRadera