onsdag 26 december 2012

Maraboufudge

Oj, jag har hamnat i soffan igen med datorn i famnen och hockey på tv:n. Jag som skulle vara duktig idag. Men julen är väl till för att vila. I morgon ska jag jobba så då är det bäst att passa på att vila ordentligt i dag. Städningen kan jag ju överlåta åt de som är hemma och lediga i morgon o på fredag ;) Till lunch blev det gravad lax, som blev kvar från julafton, men till middag ska vi försöka hitta på nå annat än julmat så kyckling är framtaget. Få se vad jag hittar på för gott, lär bli nån gryta och bulgur.

Fudge av alla de slag verkar många göra till jul. I år gjorde även jag det för det är väldigt enkelt.
Maraboufudge
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
50 g smör
2 msk honung
100 g Marabou choklad (mörk, ljus eller blandat)

Blanda grädde, socker och sirap i en gryta. Låt koka tills temperaturen är 120 grader.
Rör i smör och honung. låt koka ytterligare 2 minuter.
Hacka chokladen. Ta grytan från värmen och rör i chokladen. Rör om tills den har smält.
Klä en form ca 15x25 cm med smörpapper. 
Häll i smeten och skär i bitar när den svalnat.

Jag använde mörk choklad och det var nog tur det för annars hade den blivit väldigt söt. Jag tyckte det smakade för mycket honung (som jag inte är så förtjust i) så nästa gång tar jag bara 1 msk dessutom drar jag nog ner på sockret en aning. Tänk på att använda en stor ganska vid kastrull så det kan koka ordentligt för då tar det bara ca 15 min att komma upp i 120 grader. Samma gäller när du kokar knäck, dvs stormkoka och rör inte så mycket så går det fort.

Vad gör ni i dag? Är ni på släktträff? Är ni hemma och tar det lugnt? (Som jag!) Eller ni kanske jobbar? Berätta! Det är så kul att få höra av er.

2 kommentarer:

  1. Vill bara lämna ett avtryck...Jag läser din blogg typ varje dag och du inspirerar mig ofta till mat och bak :) God fortsättning önskar jag dig, och fortsätt som du gör!! Kram Maria

    SvaraRadera
  2. Vad kul att du lämnar en liten hälsning och jag blir så glad att jag kan inspirera. God fortsättning!

    SvaraRadera