söndag 29 december 2019

Vanilj- och kokoskaka Vegansk - mjölk- och äggfri

Idag arrangerar Idas basketklubb en cup och vi skulle hjälpa till att baka. Förutom philadelphiabullar och marshmallowbrownies bakade jag självklart en ägg- och mjölkfri kaka. För mitt hjärta brinner fortfarande lite extra för allergiker och vill att även de ska kunna fika under cuper. Dessutom funkar ju den här kakan även för veganer, som blir fler o fler.

Jag mixade två favoritkakor och hoppas att det blir succé. Min kokoskaka är den absolut bästa äggfria mjuka kakan och jag lyckas alltid med den både som kaka och som muffins. En annan favoritkaka är vaniljsockerkaka, Sverigekaka, pensionärskaka eller vad ni nu kallar den. Ni vet den med så god fyllning med vaniljsmak.


Vanilj- och kokoskaka 

Vegansk - mjölk- och äggfri


Kokoskaka 

3 dl socker
1,5 dl kokos
4,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gr mjölkfritt margarin
2 dl vatten

Blanda alla torra ingredienser.
Smält margarin, häll i vattnet.
Häll vätskan i bunken med de torra ingredienserna, blanda allt till en smet.
Häll i smord och bröad rund form.
Grädda längst ner i ugnen i 175 grader ca 50 min.
Låt kakan kallna

Vaniljfyllning

100 g mjölkfritt margarin
1 dl havredryck
4 msk vaniljsocker

Smält margarinet.
Tillsätt havredrycken och vaniljsockret.
Låt sjuda 1-2 min.
Dela kakan på mitten och häll vaniljfyllningen på bägge delarna och lägg sedan ihop delarna.
Pudra ev. lite florsocker över innan servering.


I den vanliga Vaniljsockerkakan/Sverigekakan är det inget smör eller margarin i själva kakan utan det räcker med det som är i fyllningen. Eftersom kokoskakan är så perfekt och jag hade ont om tid vågade jag inte börja experimentera och utesluta fettet i kakan. Men jag är lite sugen att testa det så nån annan gång kanske jag provar och ser om det blir bra.

Skär kakan på mitten och häll på fyllningen på båda delarna, innan de sätts ihop igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar