fredag 13 februari 2015

Astrids ugnskyckling ketjap manis

Vilken underbar fredagkväll! 
Hela familjen är hemma och det är då jag trivs som bäst. Hönsmamma nummer 1. Det bästa av allt - nu kan jag gå och lägga mig tidigt. Och det tänker jag göra! Jag har jätteont i halsen och känner mig lite febrig och det var likadant i gårkväll men i dag har jag känt mig frisk utan minsta symptom på förkylning…tills nu. Så jag hoppas att det bara är mycket sömn som behövs för jag får inte bli sjuk nu.

Det här receptet har jag fått av en matintresserad f.d. kollega som jag inte jobbar med nå mer men som jag saknar att prata (mat) med.


Astrids ugnskyckling ketjap manis
1 kg kycklingfilé
sås
1 dl ketjap manis
2 dl crème fraiche
2 dl (mellan)grädde
2 vitlöksklyftor
1-2 tsk sambal oelek
1 tsk salt
1 tsk torkad timjan

Dela filéerna i 2-3 bitar, lägg i en ugnsform.
Blanda ihop såsen.
Häll såsen över kycklingen.
Ställ in i ugnen 200 grader 30-40 minuter.

Det finns inte många maträtter som är godare och enklare än denna. Jag som inte tycker om stekos slipper det här eftersom kycklingen läggs rå i ugnsformen. Eftersom vi tycker om lite starkare mat använder jag 2 tsk sambal.


Ketjap manis är en sötare variant av soja som blir så gott i denna kycklingrätt. Jag hade en gammal flaska ketjap manis hemma och den innehöll sojabönsextrakt istället för sojabönor. Tyvärr innehöll den nyare flaskan sojabönor, som Ida är allergisk mot enligt allergitest. Måste försöka hitta nå annat märke som inte innehåller riktiga sojabönor. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar