onsdag 31 oktober 2012

Lax med dillmajonnäs

Även i morse vaknade vi upp till ett vitt landskap, men även i dag regnade det bort ganska snabbt. Så nu är det mörkt och trist igen. På fredag ska vi ha kalas för Isak (bättre sent än aldrig...han fyllde år 13 oktober) och jag planerar en kalkonmiddag. Så nu sitter jag och letar bästa kalkonreceptet. Det finns ju några att välja på. Egentligen är det ju inte så mycket som skiljer de olika recepten åt, men det kanske är just därför det är så svårt att välja. 

Dagens fiskmiddag blev lax med få ingredienser som jag blev tipsad om i går på Facebook när jag efterlyste bra lax-recept. Ni vet väl att ni kan följa Få lite matro på Facebook. Klicka här och gilla sidan.
Lax med dillmajonnäs 
500 g laxfilé
1 dl majonnäs
0,5 dl finhackad dill
salt och peppar

Lägg laxen i en ugnsfast form.
Blanda majonnäs med dill, salt och peppar i en skål.
Bred ut dillmajonäsen ovanpå laxen.
Ugnsbaka laxen i 20-30 minuter på 200° tills den är färdig.


Jag är inte så jätteförtjust i majonnäs men provade ändå denna enkla laxrätt med väldigt få ingredienser som vi alltid har hemma. Den var väldigt enkel att göra och det uppskattas när man kommer hem trött och hungrig med ännu tröttare och hungrigare barn. Men nästa gång blandar jag nog både majonnäs och crème fraiche med dill.

Nu ska jag åka och handla inför helgens festligheter, när jag kommer hem är det städning som står på programmet. Sen ska jag sätta mig och söka lite inspiration på något roligt drinktilltugg. Har ni något läskigt/roligt/bra drink-tilltugg som passar i Halloween-tider? (Borde ju ha kommit på detta innan jag åkte och handla, men i värsta fall får jag kompletteringshandla imorgon eller på fredag)

2 kommentarer:

  1. Roligt att du prövade mitt förslag! I vårt recept saltar man en hel laxsida (med skinnet kvar) med 1-2 tsk salt. Blandar sen 1-2 dl färsk,finhackad dill med 1-2 dl majonäs (ej lätt) och brer på. Servera med rejäla citronklyftor. Blir säkert gott med creme fraiche i.

    SvaraRadera
  2. Jag tror jag saltade lite på fisken också för det brukar jag alltid göra annars är jag rädd att det smakar för mycket fisk :) Jag hade ca dubbelt så mycket majonnäs som dill men du kör lika mkt av varje. Måste bli en väldigt tjock "smet". Vi hade ingen citron hemma, men det är säkert jättegott för att "fräscha till" det lite.

    SvaraRadera