tisdag 23 oktober 2012

Barnkalas utan ägg, mjölk och nötter

Jag får många frågor om vad man kan bjuda en allergiker på. Eftersom det är mjölk-, ägg- och nötallergi jag har erfarenhet av så skriver jag om det. Först vill jag klargöra att mjölkallergi innebär att man är allergisk mot mjölkproteinet, dvs det hjälper inte med laktosfria produkter då de innehåller lika mycket mjölkprotein som "vanliga" mjölkprodukter.


Många allergiska barn blir bjudna på glassen Piggelin när det är dag för fika trots att det är så enkelt att ordna allergivänliga alternativ. Olivia och Isak har ätit så många Piggelin i sina dar så de vill inte se dem  ens nå mer och jag har hört att de inte är ensamma.

Eftersom mitt hjärta klappar lite extra för allergiska barn och deras rätt till att få gott fika har jag ägnat det här inlägget till just barnkalaset. Här kommer några exempel på fika till barnkalaset så att de slipper Piggelin, fler allergivänliga recept hittar du om du surfar runt här på Få lite matro.

Stående favorit på barnkalas är väl chokladbollar! De hänger med långt upp i åldern. Använder man mjölkfritt margarin och vatten (eller havremjölk) så kan även mjölkallergikerna äta chokladbollarna som alltid är ägg- och nötfria. Svårare än så behöver det inte vara att göra mjölkfritt fika.


Bullar vill man väl också ofta ha på kalasen. Vill du inte köpa en havremjölk för att du är rädd att den blir stående i kylskåpet så går det jättebra att använda vatten och mjölkfritt margarin i degspadet. Jag har aldrig penslat bullar och det har gått jättebra, men jag vet att några brukar pensla med havremjölk eller smält mjölkfritt margarin.

En annan favorit på många barnkalas, i alla fall de vi har varit på, är kakan med kanelhavreströssel. I originalreceptet är det ett ägg men det utesluter jag och ingen märker nån skillnad. Om flera skulle baka på det sättet så skulle fler kunna äta av den kakan. En uppskattad gest, jag lovar.


Barnen brukar ju inte orka så mycket fika så tänk på att göra små bitar. Jag brukar t.ex. göra muffins i småbrödsformar och då använder jag Isaks favoritrecept på mjölk- och äggfri kokoskaka.


Småkakor är ju oftast i små och passar på ett barnkalas. En annan fördel med småkakor är att de ofta är äggfria, om man använder mjölkfritt margarin så blir de perfekta och de går ju att variera i det oändliga med syltgrottor, syltkakor, kolakakor, schackrutor, ingefärakakor, chokladhavrerutor och chokladkolasnitt. Men gör ingen sort med nötter (eller mandel).


Tårta måste man ju ha på kalas, eller hur? Barn tycker oftast bättre om glass än tårta så gör då en glasstårta av mjölkfri glass, t.ex. Oatlys. Ett år gjorde jag en popcorn-tårta. Visst låter det knäppt? Men popcorn och glass är väl barnfavoriter om något. Men kolla innehållsförteckningen på kolasåsen så att den är allergivänlig.

Barbietårtor av prinsesstårtetyp är populär, men jag gjorde en glassvariant istället. Eftersom min tårta endast behövde vara äggfri, inte mjölkfri, kunde jag använda "vanlig" glass med blåbärssmak för att få en fin lila "klänning" och grädde. Om den ska vara mjölkfri kan man färga glassen med blåbär om man vill ha en blålila färg, om det duger med rosa så finns Oatlys glass i jordgubbsmak. Vispbar grädde och även spraygrädde finns i mjölkfria varianter.


En annan barnfavorit är glasstårtan med Ahlgrens bilar. Men använd inte maränger till dekoration om den ska vara helt mjölkfri.


Isak har inte varit så förtjust i tårta utan varit mer än nöjd med smulpajer med t.ex. äpplen som görs med mjölkfritt margarin. Till pajen serverar man mjölkfri vaniljsås.


Men vill man inte ha smulpaj eller glasstårta finns det några bra varianter på tårtor. Att använda rulltårtebotten som tårtbotten är ett bra alternativ. Men ska den vara helt mjölkfri kan ni inte använda maränger till dekoration. Visst vet ni att köpta maränger och marängtårtbottnar oftast är äggfria men de innehåller mjölk. Så behöver tårtan "bara" vara äggfri är det perfekt att använda marängbottnar till tårtan och sen garnera med grädde och jordgubbar, blåbär eller andra bär.


Det går även att göra prinsesstårtor som är mjölk- och äggfria. Men oftast blir det bäst om man inte försöker göra kopior av vanliga tårtor utan kanske försöker hitta nya vägar istället för att hitta substitut.

Efter fikat är det dags för fiskdamm som också kan vara ett riskfyllt moment för allergiker. Plockgodis är inte bästa alternativet för allergiker eftersom skoporna har varit i alla sorters godis och då kan man få med sig farliga saker för allergiker. Därför är det bättre att fylla godispåsarna med tablettask, klubba eller annat godis som är inslaget. Man kanske inte måste ha godis i fiskdammspåsen? Varför inte fylla dem med såpbubbor, pixi-böcker, snoddar eller annat.

Det viktigaste när ni ska bjuda allergiker på fika är att fråga just den personen hur allergisk den är och mot vad. Att man är intresserad och visar ett engagemang betyder såå mycket för de flesta allergiker.

Och du - strunta i Piggelin-glassen nästa gång!

10 kommentarer:

 1. Så himla bra skrivet. Det gäller ju inte bara barnkalas utan alla kalas man bjuds på.

  Tack för många bra recept.

  SvaraRadera
 2. Många bra tips. Det där med allergi är inte lätt alla gånger!

  SvaraRadera
 3. Toppen! Många bra tips och ny inspiration som gör det lättare att förgylla våra barns födelsedagar och andra kalas!

  SvaraRadera
 4. Mycket bra tips:)
  Kram från victoria på www.victoriasprovkök.se

  SvaraRadera
 5. Vad kul att ni tycker om mina små tips och att ni tar er tid att kommentera.

  Jag hoppas fler föräldrar till icke-allergiska barn använder sig av mina tips och recept nästa gång de bjuder allergiker på barnkalas. Det är så enkelt och gör sån skillnad!

  SvaraRadera
 6. Vilka jättebra tips!!! Denna sidan ska jag spara!
  Jag försöker tänka som du att det här med mjölkfri kost inte är något problem... Det mesta går faktiskt att göra mjölkfritt precis som du skriver!
  Tack för ett kanonbra inlägg!
  / Monica

  SvaraRadera
 7. Toppenbra inlägg, jag är ofta inne hos dig och kikar!

  Det här inlägget ska jag dela med mig av!

  Tack!

  Hälsn Sandra

  SvaraRadera
 8. Hej
  Det här inlägget var ju guld värt, med en allergisk syster har jag alltid en mjölkfri variant på fikabordet, och det är inte så svårt som alla tjatar om att det är. Det handlar om respekt för den som ofta inte har nåt att fika på, de blir så glada oavsett vad man har bakat eller gjort:-)
  Den här sidan sparas bland favoriter så att jag kan skicka den till vänner som undrar:-)
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller precis med dig om att det inte är svårt och ingen större uppoffring att baka allergivänligt. Men det betyder så otroligt mycket för den som är allergisk.

   Radera
 9. Skulle aldrig få för mig att servera piggelin till den allergiska :O just därför jag hittade den här bloggen nu för att jag googlade efter recept som alla kan äta.. även dom allergiska som kommer på kalaset :) Tack för jättebra tips :)

  SvaraRadera