torsdag 7 augusti 2014

Krämig Västerbottensostpaj

Tänk att det redan är torsdag och Leif kommer hem i kväll. Den här festveckan har verkligen gått i raketfart, kanske det är alla roligheter som gjort det. "Tiden går fort när man har roligt". Vinprovning och räkfrossa här hemma i måndags, grillkväll hos en kompis tisdags, kalas för mamma i morgon och bortbjuden på middag på lördag. Vilken vecka!

Både till kräftor och räkor är det så himla gott med en västerbottensostpaj, antingen med kantareller, sparris eller som här - helt naturell men extra krämig.


Krämig Västerbottensostpaj
Pajskal:
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 msk kallt vatten

Fyllning:
4 ägg
2,5 dl grädde
1,5 dl creme fraiche
200 g västerbottenost
lite salt o peppar

Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en pajform. 
Förgrädda 10 min i 225 grader.
Vispa samman ingredienserna till fyllningen och häll i det förgräddade pajskalet.
Grädda pajen i 200 grader, ca 20-30 min. 
Den ska vara lite lös i mitten för den stelnar ytterligare lite när den svalnar. 
Servera den ljummen eller kall.

Nu hade jag en 2,5 dl-förpackning med grädde och använde därför dessa mått. Har du en "trea" grädde så kan du använda hela den och minska ner på crème fraichen.

Märke efter en gaffel i mitten på pajen. Bästa sättet att se om den stelnat tillräckligt.
Hur gör ni för att se om pajen är klar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.