söndag 10 augusti 2014

Vinprovning

I måndags ordnade jag en liten vinprovning av två vita mousserande viner. Jag har ingen erfarenhet av detta utan gjorde det bara som en kul grej och det blev väldigt väldigt lyckat och roligt. Och jag längtar redan till nästa gång. Tips inför er nästa kompisträff!

Det var Freixenets Mia-viner vi provade, det torra Mia Fresh & Crisp (grön etikett) och det söta Mia Moscato (orange etikett), två olika mousserande viner från samma leverantör. Så lika men så olika!

Snygga flaskor till goda viner
Vi började med att smaka de olika vinerna, utan tillbehör, och skulle försöka förklara hur de smakade med några ord. Dessa ord associerade vi med de olika vinerna.

Mia Fresh & Crisp (grön)
svalkande, somrigt, lättdrucket, bubbligt, krusbär, fräscht, friskt, omogen nektarin och läskande.

 Mia Moscato, Fruity & Sweet (orange)
mogen persika, sött, godis, ciderkaraktär, blommigt, päron, lättdrucket och friskt

Sen hade jag gjort i ordning en liten provsmakningstallrik för att se hur olika de två vinerna smakar till olika saker. Jag trodde faktiskt inte att det skulle vara sån stor skillnad som det faktiskt var. Nu blir jag än mer angelägen om att lära mig mer om viner och mat.Till salta tacochips passade det torra vinet bra medan det blev helt fel med det söta vinet.

Sen tog vi lite salsa på tacochipsen och vi blev nog alla förvånade att vinerna då smakade helt annorlunda mot för när vi bara hade tacochips. Det torra vinet "försvann" och det passade inte alls. Medan det söta vinet var helt ok (men lite tråkigt) och vinet mildrade styrkan i salsan.

Efter det var det dags för brieost och där tyckte ingen av oss att det var nå gott med det torra vinet, 
men det var ok med det söta vinet som dock tog över lite.

Sen tog vi lite söt fikonmarmelad på brieosten och då passade det torra vinet bättre, men inte helt bra. Det söta funkar men var dock bättre utan marmeladen.

Sen provade vi hur vinerna smakade till choklad(fingrar) och det torra vinet passade inte speciellt bra, medan det söta passade riktigt bra.

Sist provade vi vinet tillsammans med söta hallon och det passade bra både till det torra och söta vinet. 

För att neutralisera och få bort alla smaker från munnen drack och åt vi vatten och baguetter mellan provsmakningarna.


Efter själva vinprovningen dukade jag fram räkor med tillbehör och till det passade båda vinerna riktigt bra.


Mia Moscato, det söta vinet med orange etikett, känner nog många av er igen för det finns i Systembolagets ordinarie sortiment. Det kostar 59 kr och har en alkoholhalt på 7%.

Mia Fresh & Crisp, det torra vinet med grön etikett finns i Systembolagets beställningssortiment, kostar 69 kr och har en alkoholhalt på 11,5%

Vi hade en trevlig kväll och vinprovningen var ett riktigt roligt inslag, mycket skratt blev det när vi försökte oss på att vara vinkännare. Jag kommer nog anordna fler vinprovningar framöver för det var så himla kul och intressant att se att man själv känner sån skillnad på vin. Nästa gång blir det nog två eller fler olika sorters röda viner som ingår i mitt test.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar