onsdag 11 april 2018

Broccoligratäng

Åh vad jag älskar broccoli! Det är gott i och till det mesta - som tillbehör, i grytor o gratänger, som soppa och i sallader. Det här gratängen passar som ensamrätt, som tillbehör till en köttbit eller på ett buffébord och tack vare ägg så blir den extra mättande och god.


Broccoligratäng

1 broccoli (färsk, eller samma mängd fryst tinad)
örtsalt
1 ägg
1 dl grädde
50 g philadelphiaost
riven smakrik ost

Dela broccolin i mindre buketter, koka dem nästan mjuka i saltat vatten.
Låt dem ånga av och lägg i en ugnsform.
Salta lite.
Blanda ihop ägg, grädde och philadelphiaost.
Häll blandningen över broccolin.
Strö över riven ost.
Gratinera i 225 grader i ca 25 minuter så den får lite färg.

Den här gratängen tillsammans med en god sallad är sååå gott. Vill du ha lite mer äggstannings- eller omelett-känsla kan du använda 2 ägg om du vill. Vill du inte alls ha ägg så går det också bra och då bara använda grädde, men jag får för mig att ägget hjälper så att gratängen håller ihop bättre. Broccoli har ju ingen stärkelse som t.ex. potatis som gör att det blir en krämig gratäng som "håller ihop".


Tack o lov så mår jag lite bättre i dag. Febern verkar ha släppt helt o hållet och genast mår man så mycket bättre och har mer energi. Jag är fortfarande tung i huvudet och täppt i näsan men känner mig ändå nästan frisk tack vare att jag inte har feber. Jag räknar med att vara helt frisk till helgen, peppar, peppar....

Jag ser fram emot en helg i lugnets och mysets tecken. Ska bli så skönt att gå omkring o skrota hemma utan måsten eller annat. Jag tänker bara göra roliga saker! Bland annat ska jag provbaka lite, jag har ett recept på mjölk- och äggfria blåbärsmuffins som jag har gått o klurat på som jag är lite nyfiken att prova. Dessutom hoppas jag energin är tillbaka fullt ut så jag orkar gå på en isvägspromenad, för nu blir det nog inte så många fler promenader innan isvägen försvinner för i år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar