söndag 18 juni 2017

Chokladbollstårta

Till Isaks examensfest gjorde jag två tårtor och eftersom det var Isak vi firade såg jag till att båda tårtorna var äggfria (pga hans ägg-allergi). Bland annat gjorde jag denna chokladbollstårta som var supergod men en aning mastig, så man får se till att inte ta för stor bit.


Chokladbollstårta

300 g rumsvarmt smör
3,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 dl kakao
10 dl havregryn
1 dl kaffe
Garnering/dekoration
pärlsocker, råsocker eller kokos
bär och/eller frukt

Klä en form på cirka 20 cm i diameter med bakplåtspapper.
Vispa samman smör, socker, vaniljsocker och kakao.
Tillsätt havregryn och kaffe och vispa till en jämn smet.
Rulla 10-12 chokladbollar och rulla i någon garnering.
Tryck ut resten av chokladbollssmeten i formen och ställ i kylen 1-2 timmar.
Ta ur tårtan och rulla sidorna i garnering, dekorera med chokladbollar och bär och/eller frukt.

Om du inte har någon form kan du göra en rund tårta för hand. Det gjorde jag och lyckades rätt bra efter lite pyssel med en spatel för att få raka kanter och överdel.

Jag älskar chokladbollar men att rulla dem är bland det värsta jag vet så det här är ju en genialisk lösning på att få äta gott men slippa det tråkiga jobbet. Men man måste tänka på att det är chokladbollar så anpassa biten efter det, dvs ta inte en stor tårtbit för då kan det vara lika mycket som 10 chokladbollar.


Nu har barnen sommarlov men jag jobbar drygt 2 veckor till. Det känns lite småjobbigt faktiskt, speciellt efter den här helgen med fint väder och fest som gjorde att man fick semesterkänsla deluxe. Men, men, det går säkert bra när man väl är tillbaka på jobbet. Kommande vecka innebär midsommarplanering, en midsommar som verkar bli riktigt kall för prognosen visar +13 grader som varmast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar