söndag 23 augusti 2015

Mat och dryck med Cono Sur

Fredagens event på Restaurangakademien anordnad av Spring Wine and Spirits (f.d Spendrups vin) för matbloggare som är med o tävlar i Cono Surs recepttävling var lika trevlig i år som i fjol. Vi började med mousserande vin och lite mingel. Så underbart att umgås med fler nördar som älskar att prata mat och vin och som har kameran i högsta hugg hela tiden.


Sen delades vi in i olika grupper för att slutföra de fyra olika maträtterna som de på Restaurangakademien hade förberett. Den första rätten var en ank- och kycklingleverterrin med portvinskokt lök och äpple serverad på surdegskrutong. Till detta drack vi Con Sur Gewurztraminer.


Jag hamnade i första tallriks-förrätten som bestod av krondillsrimmad gös, fårticka, krondillsmajonäs, kavringskrutonger, spritärter, forellrom och ärtskott. Riktigt gott där krondillsmajonnäsen fick mest beröm och den kommer nog dyka upp på många kräftskivor hos oss bloggare. Vinet som serverades till detta var det vita vinet som man kunde tävla med, Cono Sur Chardonnay (jag valde ju att tävla med det röda vinet).


Första kötträtten var en råbiff av sotad innanlår med bondbönor, krasse, picklad schalottenlök och ett lent och gott potatisskum som serverades ur en sifon direkt vid bordet. Nu var det dags för det första röda vinet och det var Ocio Pinot Noir.


Kvällens höjdpunkt och största wow-känsla var kantarellrisotton med tryffel, så len, så smakrik och så god. Till risotton var det dags att dricka det röda "tävlingsvinet" Cabernet Sauvignon Carmenere.


Råvarorna som min grupp jobbade med var krondillsrimmad gös som skulle skäras i tunna skivor på snedden, fårticka som skulle skivas och spritärter som skulle blancheras och skalas. Forellrommen, kavringskrutongerna, dillmajonnäs och lite annat var redo att användas på en gång.


Min syssla blev att blanchera och skala spritärter. Inte så svårt, men det var inget av de olika momenten eftersom Restaurangakademien hade förberett det mesta.


Vår förättstallrik blev riktigt vacker tycker jag med de olika färgerna. Där gjorde vi ett bra jobb!


Tack alla inblandade för en trevlig kväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar