söndag 21 juni 2015

Rabarbersmulpaj med kardemumma

Nu har jag precis ätit klart balkong-frukosten på ett sommarskönt Mallorca och vi ska snart göra oss i ordning för att gå ner till poolområdet. Vi har en underbar balkong där vi har tillbringat många måltider, älskar att äta och fika på balkongen….om det inte blir för varmt. Och det blir det inte här. På våra två senaste resor till Turkiet har vi inte alls kunnat utnyttja balkongen lika mycket.

Så mycket rabarberpaj äter vi inte här på Mallorca (men mycket annat gott), men på examensfesten bjöd jag så klart på rabarberpaj. Det här är en enkel men god variant med smak av kardemumma.


Rabarbersmulpaj med kardemumma
1 l rabarber
1 dl strösocker
1 msk potatismjöl
2 tsk kardemumma
smulpaj
150 g margarin
2,25 dl havregryn
2,25 dl mjöl
0,5 socker

Skär rabarbern i centimeterstora bitar. Häll i en pajform ca 24 cm. 
Blanda ihop socker, potatismjöl och kardemumma. Strö över rabarbern.
Smält matfett i en kastrull. 
Rör ner socker, vetemjöl och havregryn.
Strö smuldegen över rabarbern.
Grädda mitt i ugn i 225°C i cirka 15-20 minuter, tills smuldegen fått fin färg.
Låt svalna något innan servering.
Servera med grädde, glass och/eller vaniljsås.

Rabarberpaj är så enkelt att göra och så himla gott. Man behöver inte krångla till efterrätter så mycket mer. På senast tiden har jag ofta haft kokos i mina pajer för jag tycker att det ger så god smak. Isak är dock inte lika förtjust i det så den här gången struntade jag i kokosen. Dessutom bytte jag ut kanelen mot kardemumma. Nu i jordgubbstider är det även gott att byta ut lite rabarber mot jordgubbar i pajen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar