onsdag 7 januari 2015

Räksalsa med avokado och mango

Jippie, både jag och Ida orkade oss upp i tid trots att vi båda hade svårt att somna i går kväll. Jag satt o jobbade vid datorn och det är det absolut sämsta man kan göra innan läggdags om man vill somna fort. Men vi tog oss upp och är nu redo att åka i väg till jobb och skola, eller fritids rättare sagt för det är lovdag även i dag. Storbarnen har jullov veckan ut pga vattenskada på skolan och börjar först på måndag. Vissa har tur!

Eftersom receptet på måndagens varmrätt, Delizie, efterfrågades gav jag er det receptet först. Men trettondagsafton började med en förrätt - en räksalsa.


Räksalsa med avokado och mango
500 gram räkor med skal
1 paket fryst mango
1-2 avokado
0,5 rödlök
1 lime
1 röd chilifrukt
salt o peppar
ev. 0,5 kruka färsk koriander

Skala räkorna.
Finhacka lök och chili.
Skär avokado i bitar. 
Tina mango.
Blanda mango, avokado, lök, chili och räkor i en skål.
Pressa i lime.
Rör runt och smaka av med salt o peppar.
Vill man kan man även tillsätta en halv kruka hackad färsk koriander.

Så mycket gott i ett och samma glas. Söt mango, sur lime, småstark chili och krämig avokado blir en perfekt kombination till skaldjur. Jag vet att många inte tycker om koriander och eftersom jag inte riktigt hade koll på vad mina gäster tyckte så struntade jag i koriander och det var tur visade det sig. Jag serverade smörstekt bröd till salsan men det var helt onödigt för den var så god i sig själv så inget bröd behövdes.

Jag tycker att Icas mango är bäst, ordentligt mogen och bra storlek på bitarna. Jag har nästan helt slutat använda färsk mango för jag har köpt alltför många som inte har varit bra. Med frysta bitar blir jag aldrig besviken.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar