söndag 27 oktober 2013

Tekakor till Halloween

Ni som följer mig på Instagram (där jag heter matro_sara) har fått följa mig på förmiddan när jag och Ida bakade Halloween-tekakor.


Jag har så fina Halloween-formar men som ni förstår så används de inte så ofta. Men idag var det dags igen. Istället för att baka fikabröd (som jag försöker undvika) så bakade jag Halloween-tekakor i form av pumpor, fladdermöss och spöken.


Tekakor till Halloween
3 dl + 2 dl mjölk
1 dl linfrön
1,5 dl havregryn
50 jäst
2 dl crème fraiche eller gräddfil
1 tsk salt
3 msk brödsirap
0,5-1 tsk bakpulver
10 dl vetemjöl

Koka en gröt av 3 dl mjölk, linfrön och havregryn. Låt den svalna.
Värm 2 dl mjölk till fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll lite av mjölken över. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt resten av mjölken, gröt, crème fraiche/gräddfil, salt, sirap, bakpulver och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg.
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter. 
Kavla ut en del av degen i taget och ta ut tekakor med pepparkaksformar. Jag använde en fladdermus, en pumpa och ett spöke.
Lägg på bakpappersklädda plåtar.
Nagga bröden och låt jäsa ytterligare ca 15 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 10 minuter. Låt svalna på galler.


Så populära dessa blev och jag blev nöjd själv också! Se till att ha ganska mycket mjöl i degen för att den ska vara enklare att hantera, dvs både att kavla och ta ut med mått. Är den för kladdig lär du bli tokig. Det blev jag i början :)

Ser ni att det är pumpa, fladdermus (Batman) och spöke?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar