tisdag 1 oktober 2013

Köttfärsbiffar i lingon- och timjansås

Puuh, äntligen har jag stekt klart nästan 4 kg grytbitar. Det tog sin lilla tid. Gissa om jag var nå less de sista omgångarna, att vi inte har fått fläkten installerad än gjorde ju inte saken bättre. Men nu är det gjort och det känns riktigt skönt. Funderade ett tag på en kvällspromenad för att bli av med lite stekos, men det är så himla mörkt ute numera så det kändes inte så himla kul att gå ut. Å andra sidan är jag i slutet av min spännande ljudbok så jag kanske går ut en sväng i alla fall för att få höra upplösningen.

I söndags provade vi sista smaken av Keldas middagspannor och det var en sås med smak av lingon och timjan som ska passa till köttfärsrätter. Så vi stekte köttfärsbiffar, kokade upp såsen och åt till potatis och sallad. Mums!

Köttfärsbiffar
500 g färs
1 dl mjölk
0,75 dl ströbröd
0,75 msk potatismjöl
1 tsk dijonsenap
2 msk kalvfond
1 st liten gul lök, riven
1 tsk salt
0,75 tsk svartpeppar

Blanda ihop mjölk, ströbröd, senap, kalvfond, lök, salt och peppar i en bunke. Låt stå i ca 10 minuter så det tjocknar till lite.
Smaka av och krydda med mer salt och peppar om du vill.
Blanda i köttfärsen och rör med en trägaffel. Forma smeten till biffar.
Stek i stekpanna i omgångar. Lägg över i en ugnsform

Sås
Koka upp såsen enligt förpackningens anvisningar.
Häll såsen över biffarna.
Vi höll sedan allt varmt i ugnen i 150 grader, men om alla är redo att äta på en gång behöver man inte ställa in formen i ugnen.


Alltså jag är så nöjd med alla tre smaker av Keldas middagspannor. Fort och enkelt har man en festmåltid utan större anstängning och man behöver inte ens fundera på kryddningen. Känns konstigt att tipsa om halvfabrikat, jag som vill göra allt från grunden. Men man måste väl acceptera att dygnet bara har 24 timmar och det finns ju bättre och sämre halvfabrikat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar