tisdag 17 september 2013

Rödbetor i ugn

Go'kväll och ursäkta för min frånvaro igårkväll. Tiden räckte helt enkelt inte till, det var utvecklingssamtal, föräldramöte och mathandling som prioriterades före er. Men i kväll har det varit en hemmakväll och då hinner jag med er lite bättre. 

Jag fick en fråga om hur jag tillagar rödbetor i ugn. Tänkte att jag svarar i ett nytt inlägg för det är kanske fler som funderar på det nu i rödbetstider. (På Kvantum här i Luleå kostar de inte ens 2 kr/kg så passar på nu.) Jag tillagar dem i ugn på samma sätt som potatis och morötter. Inga konstigheter alltså. Som ni ser på bilden nedan blir rödbetorna mörkare när man tillagar dem i ugn än om man kokar dem. Nu gör ju ljuset, vid fotograferingstillfället, sitt också, så det är kanske inte så här stor skillnad, men...


Rödbetor i ugn
Skala rödbetorna och dela i mindre bitar. 
Olja formen lite och häll i rödbetor och eventuellt andra rotsaker. 
Ugnsbaka i 200 grader i 30-60 minuter beroende på hur stora bitar du har.

Tänk på att de färgar av sig. Använder jag flera olika rotsaker brukar jag tillaga rödbetorna i en egen form för att slippa få rosa potatis. Rödbetor tar längre tid på sig att bli klara så gör dem i mindre bitar än t.ex. potatis eller sätt in dem en stund före potatisen.

Vill även tipsa om en god fetaostkräm som passar perfekt till rödbetor. Prova gärna!
Fetaostkräm
100 g fetaost
2 dl crème fraiche eller turkisk yoghurt
1 tsk flytande honung
flingsalt
peppar

Mosa fetaosten med en gaffel.
Blanda med crème fraiche eller turkisk yoghurt.
Smaka av med honung, salt och peppar.
Servera tillsammans med rödbetor

Just nu går jag bara o njuter över att jag börjar jobba lite senare imorgon än vad jag vanligtvis gör = sovmorgon. Dock har jag inte samma lång-sovmorgon som Olivia har varje onsdag då hon börjar halv elva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar