torsdag 21 januari 2016

Omelettmacka

Min nya favorit är denna omelettmacka eller egentligen är det ju en fylld omelett men eftersom jag äter det som en kall eller varm macka var det roligare att kalla det för omelettmacka. Så himla användbar, som mellanmål, till frukost, efter träning, till lunch, så omelettmackor kommer jag fortsätta att göra. Jag har nog ett uppdämt behov av att äta ägg efter alla år vi inte kunde ha ägg i huset pga Isaks allergi. Isak kommer nog aldrig kunna äta omelett men numera blir han inte sjuk om vi andra äter ägg i hans närhet (han tycker bara att det luktar äckligt).


Omelettmacka
2 ägg
1 msk grädde eller mjölk
örtsalt
2 skivor skinka
2-4 skivor ost
paprika

Vispa ihop ägg, vätska och örtsalt.
Häll i en varm stekpanna (där smör redan smält).
Sänk plattan något.
Stek på ena sidan tills översidan stelnat, det tar några minuter.
Vänd och stek någon minut på andra sidan.
Vänd omeletten igen så att den varma sidan kommer uppåt.
Lägg på ost (som smälter mot den varma omeletten), skinka och paprikabitar på halva omeletten.
Vik ihop på mitten.
Servera med sallad.

Det här är gott både varmt och kallt. Jag har ätit den varm till lunch tillsammans med en sallad och jag har ätit en halva kall som mellanmålsmacka. Perfekt till lite allt möjligt alltså.

Ha inte för bråttom när du ska vända omeletten för då är risken stor att den bara går sönder. Låt den stelna ordentligt så håller den ihop och då är det är inga problem att vända. Se till att inte ha plattan för varm så att du bränner omeletten innan den stelnat.

Ost, skinka och paprika på ena halvan innan omeletten viks ihop.

En varm dusch, en kopp varmt te, en varm filt i soffan och tända ljus - äntligen slipper jag frysa.

2 kommentarer:

 1. Så smart rätt. Jag som äter så dåligt till lunch. Blir prefekt. När du gör stor sats blandar du då alla ägg på en gång eller vispar ihop 2 åt gången.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vispar ihop en omgång åt gång. Har så dåligt ögonmått så jag skulle inte klara det annars :) Jag hade inte paprika i den här gången eftersom jag skulle frysa ner dem. Är rädd för att paprikan blir mjuk och tråkig då.
   Perfekt lunchrätt med lite sallad till.

   Radera