tisdag 24 september 2013

Kladdkaka med chokladbitar

Nu har jag äntligen sjunkit ner i soffan med datorn i knä...och en filt runt mig. Usch vad kallt vi har både inne och ute. Nu får rörmokarn komma hem och fixa med värmen. Inte nog med att vi har kallt inomhus, det är riktigt kallt på morgnarna när jag cyklar i väg till jobbet också både pannband och vantar behövs numera.

Till Olivias födelsedag bakade jag en kladdkaka (som blev en chokladkaka mer än en kladdkaka) och jag hade bestämt mig för att jag skulle smaka en liten bit.
Kladdkaka med chokladbitar
50 g smör
0,5 dl matolja
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl råsocker
2,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
50 g mörk choklad minst 70%

Smält smöret i en kastrull och tillsätt matolja.
Vispa ägg, strösocker och råsocker ljust och pösigt.
Blanda de torra ingredienserna och sila ner det i smeten.
Vänd ner smörblandningen.
Fyll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbara kanter, 24 cm i diameter, och stick i grovt brutna chokladbitar.
Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 150-175 grader ca 30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig.

Jag tycker det är svårt att veta när en kladdkaka är perfekt. Man vill inte ta ut den för tidigt så att det mer liknar chokladsås än kladdkaka. Men samtidigt vill man inte ha den inne i ugnen för länge så att den blir torr för då är det ju ingen kladdkaka. Den här gången hade jag den tyvärr inne för länge. Bättre lycka nästa gång! Jag åt blåbär till min kakbit medan de övriga även åt vispad grädde. Man kan varierar sig med att sätta i annan choklad, t.ex. Toblerone eller Dumle, och på så sätt få en annan smak på kakan.

För att veta hur många propoints min lilla bit var så använde jag ViktVäktarnas receptskapare för att få reda på hur många propoints hela kakan var (inklusive smör till formen). Det var många! Sen vägde jag hela kakan och sen vägde jag min bit och då kunde jag enkelt räkna ut hur många propoints min bit var, nämligen 4. Fiffigt, va!

Gissa vad jag har gjort idag?
Haft lite ego-tid!

2 kommentarer:

  1. Vilken härlig kladdkaka. Ska prova den men med lakritschoklad i.

    SvaraRadera
  2. Det blir nog bra. Undra hur det skulle bli att blanda ner Kick (lakrits-kolan) som i den här citronkakan http://mat-ro.blogspot.se/2008/10/lakrits-och-citronkaka.html

    SvaraRadera