söndag 8 januari 2023

Kantarell- och grönkålspaj

I fredags var vi på paj-fest hos grannarna då alla familjer hade med sig varsin paj. Perfekt med knytis och supergott med paj. Men vilken besluts-ångest jag hade. Ett tag funderade jag på att göra den här smarriga pajen, men då hörde jag att en annan skulle göra en liknande men med spenat istället för grönkål. Så då kände jag att det blev lite väl lika pajer så då gjorde jag Idas favorit istället – Kycklingtacopajen.

Men nu tror jag att jag måste göra den här pajen snart för jag blir så sugen när jag ser bilderna och ingredienserna. Perfekt matlådemat också nu när jobbet drar igång igen.


Kantarell- och grönkålspaj

Pajskal

4 dl vetemjöl 
0,5 tsk salt 
2 tsk bakpulver 
0,5 dl flytande margarin
1,5 dl lättmjölk 

Blanda ihop mjöl, salt, bakpulver, margarin och mjölk till en pajdeg med hjälp av en slev eller slickepott (ingen maskin behövs). 
Kavla ut den och lägg i en smord pajform. 
Förgrädda i ugnen i 200°C ca 10-15 minuter. 

Fyllning

grönkål
kantareller
2 dl västerbottensost
4 ägg
2 dl grädde

Stek grönkålen mjuk i en stekpanna, salta o peppra. Lägg i pajskalet.
Stek kantarellerna, salta o peppra. Lägg i pajskalet.
Strö ost över grönkål och kantareller i pajskalet.
Vispa ihop ägg och grädde, salta o peppra. Häll fyllningen i pajskalet.
Grädda i 225 grader i ca 30 minuter till äggstanningen har stelnat/stannat.

Jag stekte lite grönkålschips också som jag serverade till pajen tillsammans med den obligatoriska salladen.


Sista dagen på semestern har tillbringats i tv-soffan. Det har ju varit både ”The final climb” i Tour de Ski och två skidskyttestafetter i dag. Så det har varit fullt upp 🙂

Men nu måste jag börja förbereda mig inför jobb igen. Efter två veckors ledighet blir nog det svåraste att ta mig upp på morgon. För jag har inte stigit upp vid 6-7-tiden under min ledighet. Jag hade ett tag tänkt börja lite lugnt med hemmajobb för då behöver man inte fundera lika mycket på klädval, frukost, torka hår, packa väskan osv. Men jag har två möten imorgon då jag vill vara på plats, så det är lika bra att börja med en kontorsdag och ta hemmadagarna nån annan gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar