söndag 15 januari 2023

Sötpotatis- och potatissoppa

Tycker ni om sötpotatis? Jag älskar det och kan få riktiga cravings efter det. Oftast äter vi den ugnsstekt tillsammans med andra rotsaker som tillbehör eller i en sallad, men här testade jag att ha den i en soppa. Det blev också himla gott, men jag tog hälften vanlig potatis för jag var rädd att det skulle bli för sött annars.

Färgen på soppan är kanske inte den roligaste, men jag kan lova att soppan är godare än vacker.

Till den här soppmiddagen hade jag även nybakade rågkakor. Det är ju så himla gott med nybakat bröd till soppa. Men vitlöksbröd är också riktigt gott. Och kanske nån våffla till efterrätt 🙂


Sötpotatis- och potatissoppa

1 gul lök
600 g sötpotatis och potatis (jag tog hälften av varje)
2 grönsaksbuljongtärningar
1 liter vatten
chilipeppar
svartpeppar

Skala och hacka löken.
Skala sötpotatis och potatis och dela i mindre bitar.
Fräs löken tills den blir lite mjuk. Tillsätt sötpotatis och potatis och fräs ytterligare några minuter.
Smula ner buljongtärningarna och häll på vattnet.
Koka tills allt är mjukt.
Mixa soppan slät med stavmixer.
Koka upp igen och smaka av med chili- och svartpeppar. Ev kan det behövas mer salt med buljongen är rätt salt.

Om man vill kan man tillsätta lite grädde eller crème fraiche till soppan och koka med någon minut. Man kan även klicka lite crème fraiche i sopptallriken vid servering. Men jag tycker den är god som den är utan mejeriprodukter.


Som vanligt går helgerna alldeles för fort och det är lite tråkigt att det redan är söndag. Den här veckan hade jag verkligen behövt ytterligare en vilodag. Men det är snart helg igen 🙂

Jag kanske får se till att ta sovmorgon nån dag i veckan för att få ytterligare lite vila. Sån lyx att ha den möjligheten tack vare flex-tid. Den långdragna hostan tar verkligen energi från mig. Men nu har jag äntligen fått läkarhjälp, så nu känner jag hopp igen.

Jag sitter och funderar på middagar för kommande vecka. Måste ha en plan för det ingen idé att börja fundera på middag när man kommer hem trött och hungrig efter jobbet. Då blir det ”katastrof”.

Men jag känner att det är lite dåligt med inspiration just nu. Måste nog ut på nätet och leta inspiration eller kanske stannar jag här på min egna blogg och tittar igenom mitt arkiv. Det finns ju en hel del att välja på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar