torsdag 25 augusti 2016

Räkwok

Vilka dagar jag har haft i Stockholm! Så underbara på olika sätt och jag har hunnit med så många olika saker så det känns som jag har varit där i flera veckor. Jag har shoppat o strosat på sta'n, firat OS-medaljörer, ätit goda middagar och druckit vin, druckit enorma mängder chai-te, gått en intressant och lärorik utbildning, promenerat en massa och slutligen varit på Formex-mässan som förhoppningvis leder till en del framtida samarbeten.

Och tänk nu är det snart fredag dessutom och här kommer  receptet på en riktigt god fredagsmiddag - räkwok! Vi wokade ute på muurikkan men självklart kan man woka inne på spisen också. Alltså detta var en av sommarens höjdarmiddagar som vi längtar tillbaka till!


Räkwok

1 kg räkor med skal
1 röd chili
1 vitlök
0,5 citron, skal och saft
0,5 dl olivolja
salt o peppar

1 zucchini
1 röd paprika
1 gul paprika
champinjoner

Skala räkorna.
Skiva chilin tunt, finhacka vitlöken, riv skalet från citronen och pressa saften. Blanda med olivolja och lite salt o peppar.
Låt marinera någon timme.
Strimla grönsaker och svamp.
Woka alla grönsaker i omgångar i olja, gärna ute på en muurikka.
Lägg sedan tillbaka alla grönsaker i woken och häll över räkor och marinad.
Vänd runt för lite värme, men kom ihåg att inte ha räkorna för länge i woken på värmen för då blir de sega och tråkiga.

Så gott! Nästa gång måste jag nog dubbla receptet för att det ska räcka så att vi alla kan äta så mycket som vi vill av det. Det tog slut alldeles för fort. Jag serverade aioli till woken, det var gott men inte alls nödvändigt eftersom woken var så himla god i sig själv.

Nästa gång steker jag nog chili och vitlök i oljan innan jag wokar grönsakerna för att oljan ska får riktgt god smak. Och då marinerar jag räkorna endast i olja, citron, salt och lite peppar.


Jag vet att det är torsdag och det brukar innebära drinktorsdag på bloggen, men det får utgå den här veckan på grund av tidsbrist. Men återkommer förhoppningsvis nästa vecka för jag tycker det är en perfekt uppladdning inför helgen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar