tisdag 28 maj 2024

Sommarsallad med sötpotatis och jordgubbar

Nu har jag en arbetsvecka i Kiruna och även här är det högsommarvärme och helt magiskt väder. Så underbart att få så mycket sommar så tidigt på sommaren. Inte trodde jag att jag skulle få uppleva kanonvärme i Kiruna redan i maj. Men mer om min vecka här kommer senare, för den behöver ett eget inlägg.

I dag tänkte jag istället tipsa om en favoritsallad. Nämligen sallad med sötpotatis för det är bland det godaste jag vet till grillat. Så liknande recept som det här finns redan på bloggen, men jag måste dela det igen så att ingen missar det.

Sommarsallad med sötpotatis och jordgubbar

sötpotatis
babyspenat
rucola
körsbärstomater
rödlök
sojabönor
paprika
jordgubbar

Skala och dela sötpotatisen i bitar. Tillaga i air fryer eller i ugn 200 grader i ca 15-20 min.
Dela tomater, lök, paprika och jordgubbar i mindre bitar.
Lägg spenat och rucola i botten på ett uppläggningsfat.
Lägg övriga grönsaker på salladerna.
Toppa med sötpotatis och jordgubbar.

De här grönsakerna använde jag den här gången men självklart går det att variera med det man har hemma och/eller tycker om. Spenat, jordgubbar och sötpotatis är dock en supergod kombo som jag oftast har som grund. Resten däremot varierar jag från gång till gång.




fredag 24 maj 2024

Sommar, sol och Swift i Stockholm

Helg igen och jag som inte har smält förra helgen än💖
Jag vet inte hur jag ska sammanfatta helgen. Den var så perfekt! Att få umgås i flera dagar med mina tjejer är ju en bra början för en perfekt helg. Men det stannade ju inte där. Vädret var så mycket bättre än jag hade kunnat önska. Som jag har längtat efter sommar, värme och uteserveringar. Och nu äntligen fick jag allt det. 

När vi inte åt på uteserveringar så åt, drack och fikade vi på Olivia och Emils mysiga balkong. Att sitta på en balkong i strålande sol är så mycket utomlands-känsla för mig. Framför allt att äta frukost i värmen på en balkong. Vi har ju ingen balkong (vi har ju en altan) så nästan enda gångerna vi sitter på en balkong är utomlands😀

Rosévin = sommar

Högsommarvärme, strålande sol från klarblå himmel och all grönska och alla blommande buskar och träd. Så vackert! Här hemma har löven precis börjat spricka fram i buskarna så det är ett bra tag kvar tills de blommar. Som jag njöt i helgen av all grönska och alla blommor. Och allt det har jag kvar att njuta av här hemma om ett tag.

I dag är det kanonvarmt här hemma så jag räknar med att det kommer hända en hel del i naturen. Så snart har nog vi också grönt och fint.

Det går inte att besöka Nacka utan att fota fontänen vid Nacka Strand. Sån lyx att kunna ta båten in till sta'n.

Anledningen till vår Stockholmstripp var ju att se Taylor Swift och på söndagen var det då äntligen dags. Ett års väntan var över. Jag hade nog inte ens hört hälften av hennes låtar innan konserten och kunde definitivt inte sjunga med i speciellt många. Så jag var orolig att jag skulle bli less eftersom konserten var 3,5 timmar, men den var så bra så tiden gick sjukt fort och jag blev aldrig less. Blev inte ens te-sugen 😀

Ingen har väl missat alla positiva reaktioner och kommentarer om helgens evenemang och alla Swifties som spred sån underbar stämning i Stockholm. Och vilken bra reklam det blev för Stockholm och Sverige med alla trevliga människor och det underbara vädret.

Det var så mysigt överallt, alla var glada (tänk vad vädret gör mycket för humöret) och alla affärer spelade Taylor Swift-låtar.

Ett års väntan var över och tänk nu är även jag en Swiftie

En stor och god hamburgare blev perfekt uppladdning inför att vara inne på Friends Arena i ungefär 5 timmar.

Numera blir det inget besök i Sthlm utan att äta från Lulu

måndag 13 maj 2024

Mögel eller inte

Har ni också haft långhelg? Alltså Kristi-himmelfärdsveckan är en av årets bästa veckor. Förutom att sommaren närmar sig så älskar jag att få 2,5 dagar extra ledigt. Är så glad att jag åter igen har en arbetsgivare där klämfredagen är en ledig dag, för det är så jag är van att det ska vara. De två senaste åren var det en vanlig arbetsdag, så i år njuter jag lite extra att jag har bytt arbetsgivare och får vara ledig denna klämfredag igen.

På tal om gamla arbetsgivaren så hostade jag typ hela tiden under mina två år där. Först trodde jag att det var sviterna av Corona. Kommer ni ihåg hur starten på mitt nya jobb var? Annars kan ni läsa om det här. Men hostan fortsatte lite väl länge så jag började misstänka något annat. När jag sedan blev bra under sommar-semestern då jag inte var på jobbet blev jag helt säker på att det var något på arbetsplatsen som gjorde mig sjuk. Mögel i väggarna eller taket eller under mattan var det jag misstänkte och framförde till cheferna. Men ingen tog mig på allvar😓 så till slut började jag ju själv att tvivla.

Men efter att ha bytt arbetsgivare och arbetsplats försvann hostan (för gott), så under alla dessa månader med hosta hade jag rätt att det var arbetsplatsen som gjorde mig sjuk. 

Och om någon fortfarande tvivlar så är det ganska uppenbart nu att jag haft rätt hela tiden. För nu har alla varit tvungen flytta ut pga sanering och renovering. Bättre sent än aldrig, men lite bitter är jag nog och jag är väldigt sugen att skriva "vad var det jag sa" till mina gamla chefer😂 Fasaden är borta och så här ser det ut nu:
 

Alltså hur lycklig blir man inte av värmen som nu äntligen kom. För vilket härligt väder vi har haft i helgen så nu känns det som att sommaren är på väg. Vi har varit ute hela dagar och städat, pysslat och njutit. Men krattat har vi inte kunnat göra ännu för tomten är fortfarande inte snöfri. Men snart....

Grillat har vi däremot gjort och i lördags satt vi ute och åt middag för första gången det här året. Nu hoppas vi på fler soliga utemiddagar redan i maj.

Jag hann dock inte städa och såpa in altanen men det kanske jag hinner nån kväll i veckan. För till helgen blir det i alla fall inte för då ska jag och Ida till Stockholm för att se Taylor Swift, shoppa och mysa. Som jag längtar💖

torsdag 9 maj 2024

I väntan på värmen

Alltså vilka härliga veckor vi har nu, helg stup i kvarten. Synd bara att vädret inte kan vara med oss. Men man kan väl inte få allt. Men nu får gärna värmen komma snart, jag är less att frysa. 

I tisdags bjöd jag hit en kompis för en surrkväll. Perfekt med middagsgäst när det bara är en halvdag på jobbet dagen efter, eftersom det då var dag före röd dag. Så det gör inte så mycket om man är lite småseg och trött.

Vi hade så mycket att prata om, men mellan allt prat hann vi med att äta och dricka också. Jag började med att göra i ordning ett litet fat med två sorters snittar. Rågkorgar med asiatisk skagenröra och crostini med kronärtskockskräm och lufttorkad karré. När väl snittarna var på plats blev vi sugna på Cava, trots att tanken från början var att det skulle vara en rödvins-kväll😀 

Hade det varit riktigt perfekt hade vi kunnat sitta ute i maj-solen med Cava och snittar. Men så varmt var det inte, inte ens i vårt härliga varma altanhörn som oftast är i lä.


Till huvudrätt hade jag ugnsstekt kyckling (så enkelt och bra sätt, så numera steker jag nästan aldrig kyckling i stekpanna). Till kycklingen åt vi en matig sallad med en massa godsaker i olika färger. Jag har ätit rester av salladen flera gånger och den är lika god varje gång. Så den kommer jag servera olika varianter av fler gånger i sommar. Perfekt till grillat.


Och ni känner mig - Alla bra middagar avslutas med efterrätt och gärna med choklad. Den här gången bjöd jag på en viktväktar-kladdkaka som faktiskt var riktigt god, framför allt när den var kylskåpskall. Jag ska försöka modifiera den lite till för att göra den perfekt💖


Eftersom jag har lyxen att vara ledig även imorgon och därmed får sovmorgon så sitter jag just nu och ser Eurovision Song Contest. Inte för låtarna, utanför mellanakterna och mellansnacket. Man kan ju inte annat än älska Edward af Sillén. 

Jag behöver mycket sömn och är rätt kvällstrött så jag brukar prioritera att sova på kvällarna, för att inte vara så trött dagen efter. Men ibland lyckas även jag vara vaken till midnatt 😀


söndag 5 maj 2024

Kesoplättar

Då var det söndag igen. Det har varit en konstig vecka det här. Eftersom det var 1 maj i onsdags så blev det måndag, fredag, söndag, måndag, fredag, lördag och nu söndag igen. Och kommande vecka är lika härlig med halv dag på onsdag och sedan ledig torsdag till söndag.

Trots att jag nu trivs sjukt bra på jobbet så är det ändå skönt med extra dagar ledigt lite då och då. Men vilken skillnad det är mot för då jag inte trivdes lika bra, då var dessa kortveckor räddningen. Nu vill jag ju lära mig allt så jag har knappt tid att vara ledig 😀

Lediga dagar innebär att man kan äta frukost lite extra länge och lyxa till det med nå gott, istället för en kopp te vid datorn. Kesoplättar är nya favoriten som jag testade när jag hade lite keso över i kylskåpet. Nu ser jag till att alltid ha keso hemma.


Kesoplättar

100 g (mini)-keso
1 ägg
0,75 msk fiberhusk
1 tsk margarin flytande 

Mixa keso, ägg och fiberhusk till en slät smet med en stavmixer.
Låt stå och svälla i 5 minuter.
Värm margarin i en panna och klicka ut smeten till tre plättar och platta ut. 
Stek ett par minuter per sida på medelvärme tills de stelnat och fått fin färg.
Servera med bär och ev yoghurt eller kvarg.

Om du använder vanlig keso istället så passar det för de som äter enligt lchf och om du använder mini-keso så är det perfekt för viktväktare.

Det blir en ganska fast och kladdig konsistens
Platta ut i stekpannan


Gott med bara bär


...men snäppet godare med lite smaksatt yoghurt eller kvarg till.

Lyxfrukost med kesoplättar och te i soffan.

Nu har grillsäsongen börjat på allvar för oss, nu när vi har lyckats skotta fram grillarna från all snö. I dag blir det tredje dagen på raken som det blir grillat till middag. I fredags nöt, igår kyckling och idag fläsk😀 Oftast tycker jag att kyckling blir godast, trots att vi inte gör nå speciellt med den. 

Snart är det även dags att sätta igång cykelsäsongen på allvar, men först ska vi lämna in dem för lite service och fix. Sedan hoppas jag att de blir som nya.

lördag 27 april 2024

Räkpasta med chili och tomat

God morgon, hoppas ni har en bra lördag. Jag har haft migrän i natt och är så lycklig över min migrän-medicin som fungerar så bra de gånger jag får anfall. Så nu känner jag mig hyfsat bra, jag har ingen värk men efter ett migränanfall blir jag alltid lite "bakis". Så det blir nog en lördag på hemmaplan i lugnt tempo. Jag ska dricka en massa te och hänga i soffan mest hela dan😀

Så många år som jag har plågats av huvudvärk men inte sökt hjälp, utan tyckt att jag har kunnat hantera det (observera att jag skriver hantera, inte lindra eller bota) med vanliga värktabletter. Jag trodde inte ens det var migrän. Så fel jag hade! Mitt råd till alla med återkommande huvudvärk - Sök hjälp! 

Vi åt sån himla god räkpasta förra helgen. Det var som en Spagetti al Pomodoro med räkor. Har ni inte bestämt kvällens middag så tycker jag absolut att ni ska testa det här. Fräscht och gott! Själv ska jag äta den här laxen och fetaostkräm.


Räkpasta med chili och tomat

vv: 8 points per portion, receptet ger 4 stora portioner
250 g spaghetti
500 g cocktailtomater
2 klyftor vitlök
0,5 tsk chili flakes
1 msk olivolja
1 kg räkor med skal
3 msk persilja
4 msk parmesanost

Koka pasta enligt anvisning på förpackningen. Spara 2 dl av kokvattnet.
Halvera tomater, finhacka vitlök och skala räkor.
Värm olja i en djup panna och fräs vitlök och chili under omrörning ca 30 sekunder. 
Tillsätt tomater och låt dem steka med under tiden pastan blir klar.
Vänd ner avrunnen pasta, räkor, persilja, parmesanost och tillsätt lite kokvatten i taget under omrörning tills allt är varmt och du har en bra konsistens.
Lägg upp i djupa tallrikar och toppa ev med mer parmesan (som då ger fler points).


Jag använde inte alla räkor, utan sparade några så vi fick varsin räkmacka dagen efter. Det här var verkligen supergott och krämigt och trots att jag inte använde alla räkor blev det inte för lite.






måndag 22 april 2024

Kyckling- och sötpotatissallad

Nu sitter jag på hotellrummet i Kiruna och väntar på att klockan ska bli lite mer, åtminstone 21, så att jag kan gå och sova. Måste nog ta några koppar te och en promenad för att orka vara vaken till dess. Som så ofta när jag ska i väg tidigt sover jag dåligt och i natt blev det extremt lite sömn. 

Det är två månader sedan jag var här senast. Undra om det var därför jag sov extra dåligt i natt, att jag var lite extra orolig att försova mig nu när det var dags för en Kirunaresa igen. Det blev tyvärr inte att jag slumrade något på tåget heller, så jag känner mig riktigt trött och även lite yr, både av trötthet och efter tågåkandet.

Dagens middag på hotellrummet blev rester av den här goda salladen med kyckling och sötpotatis. Alltså jag älskar sötpotatis i sallader. Det är så sjukt gott. Ni måste testa!

Temperaturmässigt är det ingen vår och sommar i sikte men så fort solen visar sig längtar jag extra mycket till sommar och värme och blir även så himla sugen på sallader. Så enkelt och så gott att slänga ihop något gott av det man har hemma. Kan ju inte bli mer perfekt.


Kyckling- och sötpotatissallad

 Kyckling och sötpotatis

6 hg kycklingfilé
soja
thaichilisås
1-2 (små) sötpotatisar
salt, peppar

Marinera kycklingfiléerna i lika delar soja och thaichilisås. Har du tid kan det ligga i marinaden några timmar, annars får det räcka med några minuter då du fixar sötpotatisen.
Lägg kycklingen i en ugnsform
Skala och skiva sötpotatisen.
Lägg sötpotatisen i en ugnsform eller på en plåt, salta och peppra.
Tillaga kycklingen och potatisen i 175-200 grader i ca 20 minuter. Kontrollera att kycklingen är genomstekt.
Skär kycklingen i mindre bitar.

Sallad

Använd de grönsaker och sallader du tycker om och/eller har hemma.
Jag använde detta:
isbergssallad
gurka
tomat
paprika
morötter
röd lök
majs

Dela sallad, gurka, tomat och paprika i mindre delar.
Skala och grovriv morötter.
Skala och dela löken i små bitar.
Blanda ihop alla grönsaker tillsammans med kyckling och sötpotatis.

Vissa sötpotatisar är enorma men jag köper oftast de som är ganska små (dock större än vanlig potatis) och avlånga. De blir perfekta att skiva.