måndag 27 november 2023

Ratatouille - Grönsaksröra

Back to work efter en lugn helg, så nu hoppas jag att jag är full med energi för en ny arbetsvecka. Men som jag längtar efter jullov och lite längre ledighet. 

I lördags då vi var på Willys hade de svinn-lådor fulla med frukt eller grönsaker för knappt nå pengar alls. Jag köpte en låda med grönsaker och då var det perfekt att laga en ratatouille. I dag ska jag nog göra en palsternacksoppa av alla palsternackor och broccolin ska jag ugnssteka tillsammans med rättikan.

Jag har läst så mycket om dessa svinnlådor men aldrig fått tag i nån tidigare. Men det var ju hur kul som helst. Jag älskar att hitta/köpa råvaror och sedan komma på goda och roliga måltider utifrån det. En rolig utmaning.


Ratatouille - Grönsaksröra

1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 aubergine
1 zucchini
1 stor paprika
2 msk olivolja
1 msk tomatpuré
1,5 dl torrt vitt vin 
1 förp krossade tomater
0,5 grönsaksbuljongtärning
1 tsk paprikapulver
1 tsk timjan
salt
svartpeppar

Skala och hacka rödlöken och vitlöksklyftan. 
Grovhacka auberginen, zucchinin och paprikan. 
Fräs lök och vitlök i en stor stekpanna eller i en kastrull i hälften av oljan mjuk på medelvärme ca 10 minuter under omrörning.
Tillsätt resten av oljan och lägg i zucchini, aubergine och stek ytterligare 10 minuter. 
Tillsätt paprikan, tomatpuré, vitt vin, tomaterna, buljongtärning och kryddor. 
Koka på svag värme ca 30 minuter. 
Smaka ev av med mer kryddor.

Ratatouille är så himla smakrik och god av alla grönsaker och så användbar. Man kan äta den som den är med ett gott bröd, man kan använda den som grytbas eller äta den tillsammans med pasta. Tillsammans med pasta var precis det vi åt igår och det var så himla gott.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar