lördag 28 december 2013

Nyårstips - förrätter

Efter välkomstdrink och tilltugg är det dags att sätta sig till bords för förrätten. (Klicka på orden med annan färg så kommer ni till recepten)

Den vanligaste nyårsförrätten är nog hummer. Här har jag gratinerat den och serverat med ett vitlöksbröd.


En annan vanlig förrätt är röror av olika slag som serveras på en toast eller vill man undvika kolhydrater kan man servera t.ex. skagenröran i ett stort skål-liknande salladsblad.


Har ni kvar gravad lax från jul passar den här goda gravlaxröran med ägg perfekt att göra.


Löjrom är också populärt till nyår. Antingen kan man servera den på en toast, t.ex. som min Norrskensmacka...


...eller som den läckra och goda löjromsbomben, som man antingen kan göra som en stor bomb mitt på bordet eller som små bomber så att alla får varsin på tallriken.


Jag tycker om att servera soppa till förrätt och jag älskar mina portionsformar med lock som passar lika bra till förrättssoppan som till efterrättspajen.


Dessa två lena soppor har jag använt som förrättssoppor på senare tid - Palsternacks- och potatissoppa och Jordärtskockssoppa. Använd pepparkaksmått för att ta ut fina former på brödet.


En annan favoritsoppa är den krämiga kräftsoppan och en riktig festsoppa är den gröna avokadosoppan som man med fördel kan garnera med orange löjrom vid extra festliga tillfällen.

Majssoppa med Västerbottensost är en ny favorit. Här serverad i en liten kaffekopp istället för i portionsformarna.


Återkommer med varmrätter så fort jag hinner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar