onsdag 31 juli 2019

Triple Cheese Beer Can Burgers

Det har blivit mycket grillat kött och bea i sommar, så det var lite extra kul att bjuda på en god köttfärsrätt i söndags då vi hade gäster. Dessa burgare kan man fylla med lite olika saker, jag har bl.a. gjort en grönsaksfyllning en gång men jag tycker att den här ostkrämen blir absolut godast.


Triple Cheese Beer Can Burgers

Köttfärs

500 g köttfärs
3 msk vatten
1 msk sambal oelek
1 dl riven ost
0,5 tsk salt
1 pkt bacon

Blanda ihop alla ingredienser, utom bacon.
Forma till ca 5 bollar.
Tryck ner en burk i varje boll så att det blir en platt botten och ett hål för fyllningen.
Linda bacon runt om köttfärsen.
Ta bort burken.


Triple-cheese-fyllning

1 mozzarellaboll
1 dl riven ost 
75 g philadelphiaost
jalapeno

Mosa mozzarellan och blanda med de andra två ostsorterna.
Fyll urgröpningen i köttfärsen med oströran.
Lägg 1-2 skivor jalapeno överst.
Grilla på indirekt värme ca 30 minuter till köttfärsen är klar.


Det blir lite bättre om man använder en lite smalare burk, så den nya storleken på coca cola är perfekt liksom energidryck- och småburkar. Välj själv vilken styrka du vill ha på den rivna osten. Vill du ha en stark ostsmak tar du Västerbottensost, annars tar du en mild ost för att få krämigheten åtminstone.

Jag serverade ugnsrostad potatis o blomkål, sallad, pepparsås och bea till burgarna. Vissa äter dem med bröd, men jag tycker det blir bättre så här.

Eftersom det var många barn som inte ville ha stark mat gjorde jag några burgare utan jalapeño. Trots att det är väldigt enkelt att plocka bort dem eftersom de bara ligger överst och inte är iblandade i oströran.
Så otroligt gott!

Det blåsiga o mulna vädret fortsätter, men jag ska inte tjata om hur less jag är på det och att jag hellre vill ha sol o värme. Istället njuter jag av en lugn och skön morgon vid frukostbordet med Nyhetsmorgon på tv:n och datorn framför mig. Inte helt fel det heller.

Dessutom kan jag glädjas åt alla fynd jag gjorde på rean i går när jag var på sta'n med Olivia. Tre toppar, ett par shorts och ett par sneakers för under 800 kr känner jag mig riktigt nöjd med. Älskar att fynda!

tisdag 30 juli 2019

Kebabsås med Fanta

Den här såsen har jag hört så mycket gott om och senast vi åt kycklingkebab så gjorde jag den här kebabsåsen. Den finns i lite olika varianter och jag modifierade den också litegrann, bl.a. tog jag mer tomatpuré. Men det viktiga är att det ska vara Fanta i såsen. Ja, ni hörde rätt - läsk i såsen.


Kebabsås med Fanta

2 dl creme fraiche
1 dl turkisk yoghurt
0,5 dl Fanta Apelsin
2 msk tomatpuré
2 tsk sambal oelek
2 rivna vitlöksklyfta
2 tsk oregano
1 krm cayennepeppar
Salt & peppar

Rör ihop alla ingredienser. 
Smaka av med salt och peppar. 
Låt stå och dra till sig alla smaker i kylskåp i minst en timme.


Usch så tråkigt det är att värmen försvunnit, jag är inte färdig med sommaren än och nu har jag bara drygt en vecka kvar av semestern och då vill jag ju ha sommar, sol och varma kvällar. Inte vill jag ha kyla och blåst. Jag får väl se det här vädret som ett bra tillfälle att städa o röja inne i förråden. Det kan behövas! Kan bara inte bestämma mig var jag ska börja.

Nej, nu är det slutdeppat över vädret och jag ska fixa mig dagens andra kopp te och krypa upp i soffan o mysa framför nån serie. Vilken?

Hoppas ni får en bra tisdag!
Oavsett om ni har bra eller dåligt väder och oavsett om ni jobbar eller har semester.

måndag 29 juli 2019

Ugnsrostad delikatesspotatis

Nu har jag fått så många förfrågning på hur jag gör mina goda potatisar så nu måste jag dela med mig till er. Det är så enkelt så jag vill ju knappt avslöja hur jag gör. Kan ju vara lite kul om folk tror att jag gör avancerade grejer med nån hemlig ingrediens 😀


Ugnsrostad delikatesspotatis

delikatesspotatis (jag använde Estelle)
rapsolja
salt

Dela de lite större potatisarna på hälften, låt de mindre vara hela.
Lägg i ugnsplåt med bakplåtspapper.
Ringla över olja på alla potatisar och salta.
Rosta i 225 grader ca 20 minuter.
Rör om nån gång under tiden.
Provstick nån stor potatis för att se att de är mjuka o klara.

Om potatisen börjar bli klar men det övriga har ett tag kvar så kan plåten stå kvar i avslagen ugn ett tag. Se bara till att potatisen inte bränns. Jag kryddar bara med salt men det blir gott att även lägga på nån färsk örtkrydda t.ex. timjan eller oregano.

Delikatesspotatis köper man i färdiga påsar och är småpotatis med skal på. Jag låter skalet sitta kvar och jag sköljer inte ens potatisen innan jag rostar den. Det är en av anledningarna till att detta är så enkelt att göra.

Sommarkvällsmiddag

Efter flera dagar med högsommarvärme och underbart varma kvällar såg vi på prognosen att det skulle bli rejält kyligare så då passade vi igår på att ha en sommarkvällsmiddag för att njuta lite extra innan kyligare luft kommer in. Och vilken mysig kväll vi fick. Fler sådana kvällar, tack!

Fördrink och ostar


Som oftast började vi med lite småplock och lite gott i glasen och som vanligt denna sommar glömmer jag bort att fotografera. Nu kom jag på det i sista sekunden när ostarna nästan var slut.


ostar - Kaltbach och Appenzeller 
(Port salut till barnen och för att den matchade drinken så snyggt)
rostade och saltade solrosfrön


Grillmiddag


Se'n blev det grillat - ingen större surprise 😀 med tillbehör. Jag gjorde bl.a min populära potatis som jag alltid får så mycket beröm för. Tänk att nå så enkelt kan få så mycket uppmärksamhet.


ostfyllda beer can burgers
grillade kycklingben
bea
ugnsrostad delikatesspotatis
sommarsallad med bl.a. avokado, melon och fetaost


Efterrätt


Som alla festmåltider så avslutar vi med efterrätt och i går bjöd jag på min godaste lchf-kladdkaka, men tyvärr hade jag haft inne den i ugnen nån minut för mycket så det var inte lika krämig som vanligt (men god ändå).


grädde
hallon
glass


Efter maten badade barnen i vårt spa-bad och vi vuxna satt och pratade länge innan jag dukade fram efterrätten. Se'n avslutade vi kvällen med kubb och vår familj vann ✌️ (trots att jag var med o spelade).


Idag är det lite småmulet, blåsigt och termometern kommer inte ens upp i 20 grader så jag tror det blir en dag i tvättstugan. Har en stor hög med tvätt som behöver vikas och sättas in i garderober och en nästan lika stor hög med bad-handdukar som behöver tvättas. Nästan så att man längtar efter en inomhus-dag och att få lite ordning igen. För när det har varit som varmast har jag inte varit inne många minuter.

fredag 26 juli 2019

Knäckig rabarberpaj

Jag har smugit ut på altanen och sitter med min första kopp te och njuter av den i skuggan. Älskar dessa sommarmorgnar då man helst sitter i skuggan och det är ändå kanonvarmt. Vilka dagar vi har nu! Jag älskar dem, nu njuter jag på riktigt trots att jag gnäller lite mitt på da'n för det är så himla varmt. 

Vill ni äta nå sött o gott i sommarvärmen så kan jag tipsa om den här knäckiga rabarberpajen som jag bjöd på när jag fyllde år. Nu var det ett bra tag sedan jag åt den senast för oftast gör jag min favoritpaj med bland annat kokos och smak av kardemumma. Men nu var det dags och den var lika god som jag kom ihåg.


Knäckig rabarberpaj

500 g rabarber
Knäckig rabarbersmet
150 g smör
0,5 dl sirap
1 dl vispgrädde
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
3 dl havregryn
2 dl strösocker

Skär rabarbern i 2 cm stora bitar. Lägg dem i botten på en pajform.
Smält smör, sirap och grädde i en kastrull. 
Ta bort kastrullen från plattan.
Blanda ner mjöl, havregryn, bakpulver och socker i den varma smeten i kastrullen.
Bred röran över rabarbern och grädda i ca 25-30 minuter i 175°, eller tills ytan fått fin färg och känns lite knäckig.


Den söta smeten passar perfekt till den sura rabarbern. A perfect match! Blir det mer sommar än rabarberpaj? Äter ni det nånsin på vintern? Trots att jag fryser ner rabarber så tar jag aldrig upp det för att göra rabarberpaj, nej på vintern gör jag andra pajer med t.ex. äpplen.

onsdag 24 juli 2019

Kalasdag

Nu är det några dagar sedan jag fyllde år och jag har glömt visa vad jag bjöd på - förutom strålande sol. Som vanligt på våra sommarkalas börjar vi med fika, sedan blir det lite mousserande vin innan jag dukar fram middagen.

Det blev inte några nya varianter på tårta. Varför bryta ett vinnande koncept? Marängtårtan är så himla enkel att göra, supergod, glutenfri och framför allt äggfri så att Isak kan äta den.

När jag hade förberett allt jag kunde och jag hade tid över innan gästerna kom, så blandade jag i ordning en mimosa (apelsinjuice + bubbel) som jag satte mig i loungen och njöt av.



Födelsedagsfika


delicatobollar

knäckig rabarberpaj 

grädde
jordgubbar


I-väntan-på-maten-mys

rabarbermojito
rosébubbel
baguetter och kex


Födelsedagsmiddag

grillad lax
kycklingklubbor
potatis i ugn
sallad med fetaost

hollandaise
romsås


Är det nån som inte tycker om ballonger? Vattenballonger på solvarma dagar kan ju vara så himla roligt. På min födelsedag roade de Ida, kusin Lukas och oss vuxna i flera timmar i alla fall. Men så mycket badat i poolen blev det inte. Där var det redan fullt 😀

måndag 22 juli 2019

Saftbål

Här hos oss har vi kanonvarmt just nu, men jag har förstått att det visst inte är så i hela Sverige. Men här lär det gå åt mycket svalkande dryck i dag för solen gassar från en klarblå himmel. På alla våra sommarkalas serverar jag saftbål bestående av saft, läsk, is och en massa frukt och bär.

Apelsin är ett måste, men sedan varierar jag det övriga med det vi har hemma. Försöker också alltid komma ihåg att frysa ner jordgubbar nån dag i förväg, för det är perfekt som isbitar i saftbål.


Saftbål

saft
vatten
läsk
apelsiner
nektariner
vattenmelon
jordgubbar (gärna frysta)
is

Dela all frukt i mindre bitar.
Häll på koncentrerad saft, låt stå och dra till sig smaker i någon timme.
Blanda i vatten, men ta mindre än vad du brukar.
Tillsätt läsk till bra smak.
Häll i en massa is och gärna frysta jordgubbar.


Det här blir så gott o läskande och svalkar perfekt en dag som denna. Kom ihåg att ta mindre vatten än anvisningarna annars blir det för lite saftsmak när du väl häller på läsken. Till läsk brukar jag använda fruktsoda, 7up eller Sprite för en ganska neutral smak. Men nu senast hade jag hallonsoda och det blev kanongott och jag har även använt passionsfrukt-läsk som också blev bra. Man kan alltså blanda lite som man vill och det blir oftast gott. Perfekt, eller hur?


Nu ska jag lägga mig o vila i solstolen ett tag innan det är dags att fixa lunch. 
Ha en bra måndag!