söndag 24 november 2024

Morots-tekakor

Det har varit sjukt mycket ett tag nu. Jag har både varit på resor och jobbat på kvällarna så det har blivit alldeles för få lugna stunder i soffan. Men nu äntligen har jag haft en lugn och skön helg hemma, utan tider att passa och utan måsten. Precis vad jag behövde💖

Men det är inte slut på resorna, och förmodligen inte på kvällsjobben heller, men nu när jag har fått vila en hel helg känns det bättre. Till veckan ska jag både till Skellefteå och Kiruna och veckan efter det ska jag till Stockholm. Men se'n hoppas jag att jag kommer vara hemma i Luleå resten av december.

En dag för flera veckor sedan hade jag en köksdag, såna som jag älskar. Jag bakade både sött och salt, fixade köttfärssås och råkostsallad. Snart är det nog dags för en ny köksdag för att baka julkakor och bröd, och fixa julmat.

Dessa morotstekakor blev såå goda, ni måste testa. De blev gula och fina också, så man kan nästa tro att det är saffran i dem.


Morots-tekakor

6 dl vatten
3 dl havregryn
1 pkt jäst
100 gr rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 msk socker
2 fint rivna morötter ca 3 dl
2 msk gurkmeja
12 dl vetemjöl
   
Koka vatten och havregryn till gröt. Låt svalna till 37 grader
Smula jästen och rör ut den med gröten. 
Blanda i resten och knåda till en smidig deg.
Jäs under bakduk i 30 minuter
Gör 24 tekakor och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. 
Nagga tekakorna.
Jäs i 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen i 250 grader ca 10 minuter.

Jag älskar jäsdegar
En av tekakorna blev ett hjärta utan att jag tänkte på det.
Jag hade en riktig köksdag och hann med mycket gott och roligt.

fredag 1 november 2024

På väg tillbaka

Som ni märker blir det oftare och längre pauser mellan mina inlägg, men det är så mycket annat att göra på kvällarna numera. Jag tänker inte sluta blogga men jag kommer inte vara lika flitig som jag var för några år sedan. Men jag hoppas ni ändå hänger kvar. Just nu har jag en massa recept att dela med mig av. Jag måste bara fixa med korten, som är den tråkiga biten med bloggandet.

Just nu känner jag mig som ett vandrade apotek pga en förkylning som vägrar lämna min kropp. I snart två månader har jag hostat och varit hängig. Så nu har jag stränga order om att jag ska vila, så jag gör mitt bästa. Jag har inte rört jobbdatorn sedan i tisdags. En stor nackdel med att ha kontoret hemma är att det är så svårt att verkligen sjukskriva sig och vila när man är hängig. Det är så lätt att tänka "Jag ska bara...", istället för att vila och återhämta sig. Så jag hoppas nu att dessa dagar med total vila ger mig min kropp tillbaka, utan hosta, halsont och feber och full med ork och energi.

Jag tog fram min råsaftcentrifug och gjorde en dunderkur som ska göra mig frisk och pigg - en rödbets- och ingefäradryck. Starkt och gott! Eftersom den inte har kokat något är alla nyttigheter kvar. Det här ska väl ändå göra susen. Jag har ju sån tur att jag älskar både rödbetor och ingefära, så jag dricker den med glädje. Att ingefära är nyttigt och bra vid förkylningar vet väl alla. Men har ni koll på hur nyttigt rödbetor är, att det är ett perfekt energitillskott?

Sån härlig höstpromenad och perfekt att tanka lite d-vitamin
Rödbets- och ingefärashot från min råsaftscentrifug. En massa nyttigheter i ett litet glas.

D-vitamin är också viktigt så det var perfekt att solen sken igår när jag äntligen tog mig ut på en lugn höstpromenad. Frisk luft och sol, som jag har längtat.

Själen måste också få sitt och både Leif och Ida vet hur de ska pigga upp mig. Först kom Ida hem med en av mina stor-favoriter - en låda med Fazermint. Hur gulligt av henne och så gott. Mintsmaken gör ju till och med att jag kan låtsas att det är medicin för halsen. 

Sedan kom Leif hem med med såå goda saffranssemlor, två favoriter i en, som jag njöt av efter middagen.

Favoritgodis att njuta av till alla julfilmer
Två favorit i en godsak - saffran och semlor

lördag 12 oktober 2024

Färskostdipp med granatäppelkärnor och gräslök

Äntligen känner jag mig frisk och energin är tillbaka💖

Dessutom är vädret mycket bättre så det här kommer bli en bra dag. Efter några dagar med storm, spöregn och mörker, så lyser solen och det ser helt underbart ute. Så idag ska jag äntligen ta mig ut på en promenad igen. Det var länge sedan!

Vill ni ha något gott och enkelt före maten idag? Då måste ni testa det här goda och superenkla tilltugget som vi åt väldigt ofta i somras, men som jag har glömt att dela med mig av.


Färskostdipp med granatäppelkärnor och gräslök

Naturell färskost av philadelphiatyp
Granatäppelkärnor (frysta går bra och är väldigt enkelt)
Gräslök
Chili flakes
Flingsalt

Bred ut färskosten på en fat.
Strö över granatäppelkärnor och (klippt/skuren) gräslök.
Strö över lite chili flakes och lite flingsalt.
Servera med kex, tacochips eller liknande.


Jag ska ha en riktigt mysdag idag, förutom en solig promenad tillsammans med en ljudbok tänker jag baka också. Jag funderar på att baka både mat- och fikabröd. Det känns som att det var jättelänge sedan jag bakade. Jag måste bara leta efter recept på nå gott och smarrigt först. Risken är stor att det blir nån kaka med saffran. Är man jultokig så är man😀 

Jag tror dessutom att jag ska baka tekakor med morötter. Det gäller att passa på att använda mycket morötter nu när de både är goda och billiga. Kanske testar att göra en morotsmarmelad också😀

Men nu först är det en promenad som gäller!
Ha en underbar lördag💖

söndag 29 september 2024

Olivia 25 år

Här blandar vi bra dagar med sämre dagar. Jag har en envis förkylning som vägrar lämna min kropp. Vissa dagar känns det bättre för att sedan bli sämre igen. Jag är så less på att känna mig hängig och små-gnällig. Men nu vilar jag ordentligt och hoppas att jag blir frisk. 

Det finns många fördelar med att jobba hemma och jag verkligen älskar det, men en stor nackdel är att det är så enkelt att jobba trots att man är hängig. Hade jag inte haft jobbdatorn hemma hade jag vilat för länge se'n för jag hade inte orkat åka till något kontor och jag hade inte velat riskera smitta någon. Men då allt jobb kan göras hemifrån så är det så enkelt att jobba trots att man inte borde.

Men förra helgen mådde jag i alla fall något bättre och hann med lite roligheter. På fredag fyllde Olivia 25 år och vi hade sån tur så hon kom hem så att vi fick fira henne ordentligt.


Olivia 25 år

Ostbricka
Brie
Morbier
Kaltbach
mini-mozarella
fikonmarmelad, blåbärssylt

Chark
lufttorkad skinka
salami milano
spianata calabrese

Frukt och grönsaker
päron, vindruvor
gurka, ärtskidor, morötter
crunchita, små tomater

Soppor
varm broccolisoppa
kall rödbetssoppa

Kyckling
chicken nuggets
grillad kyckling

Bröd
focaccia
baguetter o kex

Till efterrätt blev det två klassiker som är enkla att baka och går att förbereda
Glass

Pestosnurro
Salamirosor
Mini-brioche med sallad, pulled pork, picklad rödlök och srirachamajo
Blåbärspaj och kladdkaka

Eftersom jag inte hade varit helt frisk under veckan och kalaset var på en arbetsdag gjorde vi det enkelt för oss och köpte det mesta av maten. Trots det är det ändå en del pyssel med att ställa fram (och rymma) allt på bänken.

Efter en supermysig fredag vaknade vi upp till en lördag som vi längtat så länge efter för då var det äntligen dags för SHL-premiär. Och vilken premiär! Galen stämning och vinst med 2-0. Vad mer kan man begära?! Fortsätt så både publik och spelare.

söndag 8 september 2024

Lingonkaka med crunchig topp

Vilken helg vi har haft. Vädret har gjort att man trodde att det var mitt i sommaren och inte september. Oj vad jag har njutit. 

Nu slappar jag lite i soffan inför kommande vecka. En vecka där jag kommer ha fullt upp. Jag börjar med två dagar i Kiruna (om tågen går så jag tar mig dit). Sedan är det lunchmöten och middagsträffar nästan varje dag. För mig som älskar att hänga hemma i soffan så kommer jag nog vara rätt trött i slutet av veckan, trots att det mest är roliga saker inbokade.

Har ni plockat nå lingon i år. Inte jag! Men vi har köpt färska lingon och då passade jag på att baka. Bland annat gjorde jag dessa lingonrutor. Det är så gott att baka med lingon, sura bär till en söt kaka.

Den här kakan är så himla enkel att göra. Ni måste prova! Först gör man en smuldeg, tar lite smulor åt sidan, sedan blandar man ner ägg och fil i resten av smulorna så att det blir en smet. Sedan häller man smeten i botten på en ugnsform, på med lingon och sedan smulorna. Enkelt va?


Lingonkaka med crunchig topp

200 g smält smör
4 dl strösocker
7 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver


2 tsk vaniljsocker
3 ägg
2 dl yoghurt eller fil
2,5 dl lingon

Smält smöret.
Blanda socker, mjöl och bakpulver i en stor skål.
Häll ner det smälta smöret och blanda ihop till en smulig deg.
Ta undan ca 3 dl smulig deg.
Blanda ner vaniljsocker, ägg och yoghurt/fil i resterande deg. 
Täck en långpanna, 35x25 cm, med bakplåtspapper och häll i degen. 
Strö över lingonen och toppa med smuldegen.
Grädda i 200° i nedre delen av ugnen ca 30 min. 
Skär i rutor när kakan svalnat.

Först är det smulor

Sedan blir ungefär hälften en smet

Smet, lingon och smuldeg in i ugnen

Som blir en god lingonkaka


onsdag 4 september 2024

Rabarberkaka - Sverigekaka med rabarber

Nu har ni väl alla kommit igång ordentligt med jobb/skola och rutiner? Eller lever ni kvar i sommar och semester. Jag är verkligen igång och det känns som jättelänge sedan det var sommar och ledigt. Nästa vecka blir det min första höstresa till Kiruna dessutom. Ska bli så himla kul att träffa alla igen. Det var över tre månader sedan jag träffade de flesta. 

Men trots att det nu är september så är inte rabarbersäsongen över. Tro inte på dem som säger att man bara kan äta rabarber på våren och försommaren. I alla fall våra rabarber är fortfarande goda och fräscha. Och nu när det ska bli högsommarvärme igen är det väl perfekt med extra sommarfeeling i form av en rabarberkaka.

Idén till den här kakan fick jag efter att vi i somras gjorde rabarbersirap och vi då fick över en massa rabarberkompott. Och inte kunde vi ju slänga något sånt gott, trots att det egentligen var en rest-produkt.


Rabarberkaka - Sverigekaka med rabarber

Kaka
3 ägg
3 dl socker
1 dl kokande vatten
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl

Vispa ägg och socker pösigt.
Häll över det kokande vattnet.
Blanda mjöl och bakpulver. Blanda sedan ner i äggsmeten.
Häll i smörad och bröad rund form.
Grädda i 175° i ca 40 min i nedre delen av ugnen.
Låt kakan kallna.

Fyllning
125 g smör
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker
Rabarberkompott (se recept nedan)

Smält smöret.
Tillsätt mjölken och vaniljsockret.
Låt sjuda 1-2 min.
Dela kakan på mitten och häll vaniljmjölken på bägge delarna.
Lägg sedan rabarberkompotten på ena halvan och lägg den andra halvan på kompotten.


Rabarberkompott och Rabarbersirap

500 g rabarber
3 dl strösocker
1 dl vatten
0,5-1 tsk nymalen kardemumma

Skiva rabarbern tunt och lägg i en kastrull tillsammans med vatten och socker.
Koka upp och låt sjuda under lock ca 10 minuter.
Sila av och låt rinna av ordentligt.
Krydda kompotten med nymalen kardemumma.
Använd sirapen till t.ex. drinkar.

Fikabord med Rabarberkaka och annat gott på min födelsedag
Rabarbersirap tillsammans med Cava blir en perfekt sommardrink

måndag 2 september 2024

Helgens fix och bak

Tänk att det redan är september🍂 Det var ju sommar och semester alldeles nyss🌤

Vi har haft sån bra helg. I lördags hann vi med massa trädgårdsfix, städa, bubbelmys hos mamma och sedan en lugn kväll hemma. I går blev det en köksdag, då jag använde upp lite av årets lingon resten frös jag ner till senare. 

Jag bakade dels matbröd i långpanna med bl.a. frön och rågmjöl och sedan gjorde jag en ny variant av långpannekaka med lingon och smultopp. Det var en annorlunda men superenkel kaka att baka, som man kan variera med andra bär. Recept kommer på båda dessa lingonrutor😀

Förutom att jag bakade med lingon gjorde jag även lingonsylt. Sylt är nog det mest användbara med lingon. Eller vad säger ni, vad är ert bästa recept med lingon?