onsdag 12 juni 2024

Tomatsås till spagetti och köttbullar

I dag var det skolavslutningsdag i Luleå men det går nästan obemärkt förbi vår familj numera. Lite tråkigt faktiskt för det finns inte många dagar som har högre mysfaktor. Om två år tar Ida studenten och då ska vi fira ordentligt igen. Men när man går ut ettan och tvåan på gymnasiet är inte skolavslutningen så speciell, de får ju inte ens terminsbetyg numera och lektioner har de knappt haft på över en vecka.

Själv ska jag jobba några veckor till innan jag får semester, men eftersom jag fortfarande känner mig ny på jobbet och det är så mycket roligt och nytt att lära sig så längtar jag inte lika mycket som jag brukar till sommarledigheten. Sommaren är så pass kort så jag försöker njuta varje dag istället, oavsett om jag jobbar eller är ledig.

Redan till helgen blir det en mini-semester då vi tar en helg i Umeå. Där hoppas jag att vi ska äta gott, dricka gott, bo på hotell, Ikea-shoppa och bara ta det lugnt utan för många planer. Jag har även tänkt att vi ska ta det lugnt på vägen dit och se det som semester också. Ofta när vi kör/åker bil så ska vi från A till B på kortast möjliga tid. Men nu tänkte jag att vi skulle ha en annan strategi. Få se om vi lyckas med det😀

Jag håller på med en frystömning också (går inte så jättebra) för jag vill rymma bullar, kakor och tårtbottnar inför kommande sommarkalas. Så igår tog jag upp en förpackning med köttbullar som vi åt tillsammans med spagetti och tomatsås. Riktigt gott!


Tomatsås till spagetti och köttbullar

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 pkt finkrossade tomater
1 msk tomatpuré
1 näve färska basilikablad
1 msk balsamico
1 tsk dijonsenap
0,5 krm chiliflakes
salt o peppar
ca 2 dl vatten

Blanda med:
köttbullar
spagetti

Servering:
parmesanost
ruccola och/eller färsk spenat

Finhacka löken och stek i olja, pressa i vitlök och stek lite till.
Tillsätt krossad tomat, tomatpuré och alla övriga ingredienser till tomatsåsen.
Koka upp såsen och låt sedan puttra under lock. Ju längre desto bättre oftast.
Smaka av tomatsåsen och krydda eventuellt mer.
Vänd försiktigt köttbullarna i tomatsåsen och låt dem få puttra med några minuter för att bli varma.
Koka spagetti enligt förpackningens anvisningar.
Blanda ner den kokta spagettin i tomatsåsen, rör runt försiktigt.
Servera ev med riven parmesanost, rucola och/eller spenat.

När tomatsåsen är i fokus tycker jag att det är viktigt att använda krossade tomater av bra kvalité. T.ex till en köttfärssås är det inte lika viktigt.

Den här tomatsåsen och spagettin är god som den är och nästa gång äter jag det nog tillsammans med en burrata istället för köttbullar.


fredag 7 juni 2024

Lättare kladdkaka Viktväktar-style

Det är inte lätt att ha koll på vilken dag det är i dag. Det är fredag men känns som måndag eftersom vi var lediga igår. Jag vet inte hur många gånger jag har tänkt fel angående dag idag. Men nu, när dagens snart är slut, börjar jag inse att det är fredag och en helg framför oss.

Det var så skönt med en ledig dag igår, det behövdes. Jag var såå trött och trodde att jag var på väg på att bli sjuk. Men det har nog bara varit för mycket i några veckor nu och sedan pollenallergi på det. Så jag behövde vila och ta det riktigt lugnt.

Inför sommaren testade jag att göra en choklad-/kladdkaka utan så mycket socker eller fett, en viktväktarkaka. Jag som älskar choklad tycker att det blev bra, mycket över förväntan. Saker med choklad kan inte vara dåligt, eller hur? Jag har dock tänkt försöka experimentera med den en aning för att få till en ännu bättre kaka


Lättare kladdkaka Viktväktar-style

3 ägg
2 dl ICA sötströ
1 dl vetemjöl
1 krm salt
0,75 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
0,25 tsk bakpulver
2,5 dl yoghurt naturell 0%
1 tsk margarin flytande

Vispa ägg och sötströ luftigt.
Blanda mjöl, salt, kakao, vaniljsocker och bakpulver i en liten skål.
Sikta ner de torra ingredienserna i äggsmeten och rör ihop.
Rör ner yoghurten i smeten.
Häll smeten i en smord ugnsform, ca 23 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 gader i ca 20-25 minuter.

Jag tyckte att den var godast kall direkt från kylskåpet, då var det lite chokladmousse- eller chokladpudding-känsla över kakan. 

Om man bara tar en liten bit (som oftast räcker) så är det bara 1-2 points för den som räknar Viktväktar-points. Vill du servera något viktväktarvänligt till kakan så har Arla goda grekiska yoghurtar nu med 0% fett och i olika smaker - naturell, jordgubb och citron. 






onsdag 5 juni 2024

Sallad med rödbetor, spenat, nektariner och mycket gott

Då var det helg igen💖
Det är inte många hela veckor numera. Imorgon är det nationaldag och därmed röd dag (sedan några år tillbaka). Hur många kommer fira nationaldagen? Jag avslutade min (halva) arbetsdag i dag med att ha ett möte med medarbetare i Norge och man kan ju lugnt säga att firandet av vår nationaldag skiljer sig åt mellan Norge och Sverige. De flesta av oss är mest nöjd med att ha en extra ledig dag och ev även halvdag idag😀

Vi brukar äta lite godare och ibland har jag försökt mig på någon efterrätt med Sverige-tema, men blått är inte jätteenkelt att få till naturligt vid bakning. Blåbär blir mer lila än blått t.ex.

På tal om att äta lite godare så har jag ju glömt ge er receptet på den matiga salladen som jag gjorde för ett tag sedan. Nu är det väl över en månad sen kanske jag gjorde den. Men bättre sent än aldrig..... Jag serverade salladen till ugnsstekt kyckling, som är mitt favoritsätt att tillaga kyckling. Så skönt att slippa stå o steka som är bland det värsta jag vet.


Sallad med rödbetor, spenat, nektariner och mycket gott

Förslag på ingredienser
babyspenat och rucola
rödbetor
blomkål
sojabönor
nektariner
jordgubbar
salladslök
fetaost
rostade och saltade solroskärnor och/eller pumpafrön

Förberedelser
Skala, dela i bitar och ugnsstek rödbetorna eller köp förkokta.
Dela blomkålen i mindre bitar, ugnsstek lite lätt. Jag vill ha kvar lite krisp.
Tina sojabönorna
Dela nektariner, jordgubbar och salladslök i mindre bitar.
Torrosta och salta kärnor/frön eller använd färdiga

Montering
Lägg salladen i botten på ett salladsfat.
Varva övrig frukt, grönsaker och lök.
Toppa med smulad fetaost och frön.

Jag tycker att det blir vackert om man använder lite olika form på grönsakerna när jag skär dem i mindre bitar. Det blir klyftor, skivor/strimlor och bitar. Sedan är det gott med olika konsistens/struktur också, det är därför jag ofta lämnar lite tuggmotstånd på grönsaker när de tillagas.

Jag tycker om att ha frukt i sallader som då ger lite god sötma och här blir det perfekt kombo till salt fetaost och salta frön.


Nu är jobbdagen slut, lunchen uppäten, blogginlägget snart publicerat så då ska jag fixa en kopp te och gå ut i solen på altanen och njuta av sommaren och ledigheten. Efter två tre hektiska veckor med mycket jobb och många resor känns det skönt att inte ha något planerat. Jag ska ta dagen som den kommer och pyssla på här hemma med saker som har blivit lite eftersatta efter alla veckor på språng.

Det var såå länge sedan jag bakade. Så nu längtar jag efter det och det börjar nog bli dags att baka lite sommarkakor och fylla upp frysen med. Jag brukar ju alltid göra småkakor/snittar som är enkla att baka, lätta att variera i smak och perfekt att ta upp ur frysen när man får oväntat besök.

lördag 1 juni 2024

Kirunavecka

Men alltså vad har vi för dagar💕 
Jag älskar att vi har sommar redan i maj och jag hoppas att det här underbara vädret fortsätter länge. Äntligen kan vi hänga på vår älskade altan igen. Det finns inte mycket som slår en kopp te i kvällssolen. Ja det skulle väl vara frukost ute i värmen eller ett glas Cava innan maten😀

Tyvärr har jag inte kunnat vara på altanen något i veckan eftersom jag har jobbat i Kiruna. Men det tar jag igen i helgen.

Måndagkväll var nog en av mina bästa kvällar i Kiruna då fick jag en rundtur runt LKAB och Kiruna och fick höra en massa historia. Strålande sol och sommarvärme gjorde att kvällen blev kanonbra. Vi hade jobb-besök från Tyskland och Spanien så det var fint att kunna visa dem SommarSverige från sin bästa sida.


Spegelblankt och fint i Jukkasjärvi. Vi var även en sväng förbi ishotellet där taket hade smält bort men resten stod kvar så man såg de olika rummen bl.a.
Långt där borta ser man Kebnekaise
Den vita höga byggnaden med en svart fyrkant (stort fönster) är Scandic, där jag oftast bor när jag är på jobb i Kiruna. 
Kyrkan på sin nuvarande plats, men snart ska den stora kyrkan flyttas i ett stycke till sin nya plats i nya Kiruna Centrum.
Fin gammal träkyrka
Altartavlan målad av prins Eugen
Taket inne i kyrkan
Utsikt från hotellrummet över stadshuset och klocktornet på stadshustorget. Solen står högt trots att klockan är halv tio på kvällen.
Jag hade lite annorlunda och otymplig packning när jag åkte upp i söndags😀
Jag var ju "tvungen" att ta med mina fina morsdagsblommor som jag fått av Olivia. Hela veckan kunde jag njuta av den fina buketten. Ett hotellrum har nog aldrig varit så mysigt och fint💞
Veckans absolut godaste!
För en choklad-tok som mig så slog det här allt. Trots att jag var ordentligt mätt kunde jag inte motstå denna goding.
Annars var nog det här veckans mat🙈
En halv yoghurt, en macka med phildelphiaost och en kopp te på hotellrummet (och på tåget hem) var det som middagarna bestod av. Mycket roligare än så är det inte att bo borta😀 Tack o lov i alla fall att jag bor inne i centrum där jag kan strosa och fördriva lite tid på kvällarna innan jag går förbi Coop på väg till hotellet för middag och lite tv-tittande.