onsdag 5 juni 2024

Sallad med rödbetor, spenat, nektariner och mycket gott

Då var det helg igen💖
Det är inte många hela veckor numera. Imorgon är det nationaldag och därmed röd dag (sedan några år tillbaka). Hur många kommer fira nationaldagen? Jag avslutade min (halva) arbetsdag i dag med att ha ett möte med medarbetare i Norge och man kan ju lugnt säga att firandet av vår nationaldag skiljer sig åt mellan Norge och Sverige. De flesta av oss är mest nöjd med att ha en extra ledig dag och ev även halvdag idag😀

Vi brukar äta lite godare och ibland har jag försökt mig på någon efterrätt med Sverige-tema, men blått är inte jätteenkelt att få till naturligt vid bakning. Blåbär blir mer lila än blått t.ex.

På tal om att äta lite godare så har jag ju glömt ge er receptet på den matiga salladen som jag gjorde för ett tag sedan. Nu är det väl över en månad sen kanske jag gjorde den. Men bättre sent än aldrig..... Jag serverade salladen till ugnsstekt kyckling, som är mitt favoritsätt att tillaga kyckling. Så skönt att slippa stå o steka som är bland det värsta jag vet.


Sallad med rödbetor, spenat, nektariner och mycket gott

Förslag på ingredienser
babyspenat och rucola
rödbetor
blomkål
sojabönor
nektariner
jordgubbar
salladslök
fetaost
rostade och saltade solroskärnor och/eller pumpafrön

Förberedelser
Skala, dela i bitar och ugnsstek rödbetorna eller köp förkokta.
Dela blomkålen i mindre bitar, ugnsstek lite lätt. Jag vill ha kvar lite krisp.
Tina sojabönorna
Dela nektariner, jordgubbar och salladslök i mindre bitar.
Torrosta och salta kärnor/frön eller använd färdiga

Montering
Lägg salladen i botten på ett salladsfat.
Varva övrig frukt, grönsaker och lök.
Toppa med smulad fetaost och frön.

Jag tycker att det blir vackert om man använder lite olika form på grönsakerna när jag skär dem i mindre bitar. Det blir klyftor, skivor/strimlor och bitar. Sedan är det gott med olika konsistens/struktur också, det är därför jag ofta lämnar lite tuggmotstånd på grönsaker när de tillagas.

Jag tycker om att ha frukt i sallader som då ger lite god sötma och här blir det perfekt kombo till salt fetaost och salta frön.


Nu är jobbdagen slut, lunchen uppäten, blogginlägget snart publicerat så då ska jag fixa en kopp te och gå ut i solen på altanen och njuta av sommaren och ledigheten. Efter två tre hektiska veckor med mycket jobb och många resor känns det skönt att inte ha något planerat. Jag ska ta dagen som den kommer och pyssla på här hemma med saker som har blivit lite eftersatta efter alla veckor på språng.

Det var såå länge sedan jag bakade. Så nu längtar jag efter det och det börjar nog bli dags att baka lite sommarkakor och fylla upp frysen med. Jag brukar ju alltid göra småkakor/snittar som är enkla att baka, lätta att variera i smak och perfekt att ta upp ur frysen när man får oväntat besök.

1 kommentar: