söndag 28 januari 2024

Skaldjurslasagne

Tidig uppstigning denna söndag eftersom vi skulle skjutsa Olivia till flyget, hon har varit hemma i Luleå sedan i tisdags och hunnit med tre hemmamatcher. Det började med två roliga vinster men tyvärr blev det förlust i går. Inte helt rättvist så det känns surt, framför allt då vi fick många skadade spelare också. Hoppas inte det är så allvarligt som det såg ut. 

Nu sitter jag i soffan och ser Ski Classic från Marcialonga och dricker dagens andra kopp te. Mys på hög nivå, det finns inte mycket som slår en lugn morgon med te och skidor. Det blir mer mys i dag då jag efter lunch ska promenera in till stan för fika på stan med en kompis.

Vill ni äta nå gott idag eller kommande vecka så kan jag tipsa om den här Skaldjurslasagnen som vi åt för några veckor sedan. Det blev himla god med en hint av saffran tack vare smaksatt crème fraiche.


Skaldjurslasagne ca 8 portioner

Sås
0,5 dl mjöl
30 g smör
4 dl mjölk
5 dl vispgrädde
2 dl vin
2 dl créme fraiche saffran & tomat
2 msk hummerfond
2 tsk chiliflakes
2 tsk salt

Smält smöret och rör ner mjölet. 
Tillsätt mjölk, grädde, vin, crème fraîche, fond och kryddor. 
Låt koka några minuter och smaka av.

Fyllning
1 kg räkor med skal
1 burk kräftstjärtar i lag
1 stor schalottenlök
2 vitlöksklyftor
olja
150-200 g färsk spenat
2 påsar riven cheddar/mozzarella
400 g färska lasagneplattor

Skala räkorna och häll av lagen från kräftstjärtarna. 
Finhacka lök och vitlök och fräs i lite olja tillsammans med färska spenaten.

Montering
Häll lite av såsen i botten på en ugnsform och lägg på ett lager pasta. 
Häll på lite mer sås, strö över skaldjur, spenatfräs och riven ost. 
Lägg på lasagneplattor och fortsätt varva. 
Avsluta med ett lager plattor, sås och ost. 
Tillaga mitt i ugnen 225 C 20-30 min tills rätten fått fin färg och plattorna är mjuka. 

Servering
Servera med finriven parmesan och en god sallad.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar