söndag 5 december 2010

Bounty-bollar

Nu har jag kommit hem efter tre härliga dagar i Stockholm där jag hann med så mycket så det kändes som mer än tre dagar. Jag shoppade i city, på Söder och på Ikea, jag åt två goda restaurang-middagar med Maria med mycket surr och jag har gott kurs och lärt mig nya grejer. Dessutom har jag sovit på hotell med en underbar frukost som innehöll allt bl.a. brieost och gravad lax.

Nu har vi satt igång med julgodis-tillverkningen här hemma. Igår gjorde vi Bounty-bollar och lakritskola. Jag har inte tålamod att stå och dutta med saker och ting. Som tur är har jag en man som klarar det bättre än jag, så att doppa bollarna i choklad det blev hans jobb.
Bounty-bollar ca 40-50 st
50 g smör
0,5 dl sirap
0,5 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 påse kokosflingor (200 g)
Garnering:
200-300 g valfri choklad

Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 6-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg.
Rör ner kokosen.
Låt smeten svalna något och rulla sedan små bollar och lägg på bakplåtspapper. (Skölj gärna händerna i kallt vatten mellan varven så fastnar inte smeten så lätt på fingrarna)
Ställ kallt minst en timma tills de ha hårdnat och är riktigt kalla.
Garnering:
Smält chokladen över vattenbad.
Doppa kokosbollarna i chokladen och låt dem stelna på bakplåtspapper.
Förvara kallt.

Tycker man om kokos och choklad då tycker man om dessa små julgodisar. Vi valde mörk choklad för att det inte skulle bli så sött. Det gick åt mycket choklad till att doppa kokosbollarna i. Har man mer tålamod och låter dem rinna av riktigt ordentligt kanske man klarar sig med mindre choklad eller om man gör större bollar så går det ju också åt mindre choklad. Men jag vill ha små godisar så att man orkar äta många.

4 kommentarer:

  1. Mmm... Vad goda dom ser ut att vara.




    /Din dotter Olivia

    SvaraRadera
  2. Du har ju smakat dem :) Var de nå goda?

    SvaraRadera
  3. Måste göra! Lät ju hur gott som helst...

    SvaraRadera
  4. Dom var SUPER goda.

    /Olivia (igen) :)

    SvaraRadera