onsdag 12 december 2018

Lucka 12: Lussekatter och saffransbullar

I morgon är det lucia och dags att äta lussekatter eller lussebullar med fyllning. I år har jag inte hunnit baka några saffransbullar med fyllning utan jag har endast gjort lussekatter. Men självklart ska jag baka saffransbullar också för jag tycker de är såå goda med en fyllning av mandelmassa och kanel eller vaniljsocker. Det svåra kommer bli att välja om jag ska göra kanel- eller vanilj-saffransbullar i år.

Jag har en massa olika recept på saffransdeg och har inte funnit nån riktig favorit än, men det här är ett av recepten som jag har i min samling. Det kommer från Buffé (Ica-tidningen) och sägs vara det recept som ger saftigaste bullarna.


Saffransdeg till lussekatter eller bullar

2 paket saffran (à 0,5 g)
2 dl socker
2 msk rom eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk
0,5 tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13,5 dl)
1 dl russin
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling

God fyllning till bullar

100 g margarin/smör
75-100 g riven mandelmassa
2 msk socker
vaniljsocker eller kanel


Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. Lägg saffranet i rom eller vatten och rör om. Låt stå 30 minuter.
Ta fram smöret och skär i tärningar.
Värm mjölken till 25-30 grader, dvs lite kallare än vanligt.
Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran (och vätskan) i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. 
Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. 
Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. 
Knåda den lätt och baka ut till lussekatter eller bullar. Se nedan för att göra bullar.
Tryck ev. i russinen.
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. 
Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Pensla ev. bullarna med uppvispat ägg. 
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8–10 minuter. 
Låt svalna på galler under bakduk.

Lussebullar med fyllning

Blanda ihop smör, mandelmassa och socker till en smidig smet.
Kavla ut degen och bred på hälften av fyllningen.
Strö på valfri smaksättning, kanel eller vanilj.
Rulla ihop, skär i bitar och sätt i bullformar.
Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter.
Pensla ev. med ägg, strö pärlsocker över bullarna.
Grädda i 225 grader i 8-10 minuter, beroende på storlek.
Låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar