lördag 11 januari 2014

Pepparkakskladdkaka med clementinglasyr

God morgon denna kyliga lördagmorgon. I dag har Isak hockeymatch och jag ska stå i fikaförsäljningen. Det innebär också att man ska baka fikabröd o ha med sig tillsammans med en kaffetermos. Jag passade på att prova ett nytt recept, originalet hittade jag på Heavenly cupcake men jag modifierade det en aning först.

Måste en kladdkaka innehålla choklad? Eller beskriver ordet mer konsistensen på kakan? Får den här kakan heta pepparkakskladdkaka eller tror ni då att den innehåller choklad?


Pepparkaksskladdkaka med clementinglasyr

Kaka
100 g smör 
3 dl råsocker
1,5 msk pepparkakskrydda
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Glasyr
2 dl crème fraîche
1 clementin, saft och skal
1 msk socker
2 tsk vetemjöl

Vispa smör och socker fluffigt. Vispa ner äggen, ett i taget. Vispa till en jämn fluffig kräm. 
Blanda ihop mjöl, kryddor och bakpulver. Sikta försiktigt ner i smeten. 
Smörj och bröa en form, ca 20x20cm. 
Fördela smeten jämnt i formen och släta ut den. 
Grädda kakan i 175 grader i cirka 15 minuter.
Under tiden vispar du ihop glasyrens alla ingredienser till en jämn och slät kräm. 
Ta ut kakan och bred över glasyren direkt. Bred ut den jämnt och ställ tillbaka kakan i ugnen. 
Grädda i ytterligare cirka 10 minuter tills glasyren stannat ordentligt men inte fått allt för mycket färg.
Ta ut och låt svalna. 

Den blev lite tunn för att vara en långpannekaka men det är bara bra eftersom det är en typ av kladdkaka. Hade kakan varit tjockare hade den nog bara blivit degig och tråkig. Glasyren var riktigt god och den kommer jag använda mig av fler gånger. Kanske till en riktig kladdkaka med choklad.

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Gjorde du i en vanlig långpanna eller 20x20 som det står i receptet?
    Det lät gott iaf!
    Trevlig helg från en av dina följare som uppskattar allergiperspektivet i dina inlägg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förlåt att svaret har dröjt. Har helt missat din fråga. Min form var 20x24 cm, så 20x20 blir nog bra.

      Radera