måndag 16 augusti 2010

Saft i stora lass

I år har vi enormt mycket rabarber så i helgen har vi gjort två omgångar rabarbersaft på "vanligt" sätt. Jag häller på varmt vatten på rabarber och citron, när det har stått 1 dygn silar man saften och tillsätter socker och citronsyra. Det blir en lite sur saft som hela familjen älskar.

Jag har även frostat av frysarna inför hösten och upptäckte då att jag hade en hel del svarta vinbär så då gjorde jag svartvinbärssaft i saftmaja. När saftmajan var framtagen provade jag även att göra rabarbersaft i den. Den rabarbersaften blev sötare än den andra men med mindre socker.

Nu har vi mycket saft i frysen och det känns skönt inför vintern. Med tre barn i familjen så går det en hel del saft här. Känns skönt att dricka hemmagjord saft istället för den enormt söta köpes-saften. Jag försöker ha så lite socker som möjligt i saften så det blir mer en måltidsdryck än saft.

Vi hinner nog med några fler saftomgångar innan vi stänger saftfabriken för i år. Vi har en stor buske full med röda vinbär så det lär nog bli en omgång saft av det också. Brukar ni blanda röda vinbär med något när ni gör saft?

Vilken är er favoritsaft?

2 kommentarer:

  1. Min favoritsaft är hallonsaft!

    SvaraRadera
  2. Ja det är gott. Nånting som var nästan ännu godare var hallon och röda vinbär blandade. Men jag är så snål med mina hallon så jag gör inte saft av dem.

    SvaraRadera