söndag 22 november 2020

Lasagne med familjen

Oj vilken jobbarhelg det har varit. Jag har fixat och donat massor, både det vanliga som det känns att man alltid gör dvs städa, tvätta och diska. Men jag har även jobbat med en jätterolig grej som jag hoppas blir klar till veckan. Det är dock inte säkert jag hinner, men senast 1 december hoppas jag att jag kan berätta för er vad det är jag håller på med. Den som väntar på nå gott.....

Eftersom jag har haft fullt upp utgår dagens veckomatsedel. Jag hoppas den är tillbaka nästa vecka. Men i väntan på det har ni en massa veckomatsedlar här som ni kan inspireras av.

Igår gjorde Leif en stor plåt med lasagne och både Olivia och Isak kom hem hem o åt. Det var så himla gott. Ni vet när det blir så där perfekt och det man äter är exakt vad man är sugen på.

torsdag 19 november 2020

Fryst cheesecake

Nu närmar sig helgen igen och vilken tur att jag har ett kanonrecept att dela med mig av, så ni kan äta något riktigt smarrigt och gott. En vanlig fryst cheesecake är så himla gott och den behöver verkligen inte smaksättas ytterligare. 

Till mitt kalas i somras hade jag förberett flera stycken som jag hade i frysen och tog upp allt eftersom de tog slut på tårtbordet. Så perfekt när man inte riktigt har koll på hur mycket som går åt av de olika godsakerna. Det blev Idas nya storfavorit och hon var väldigt nöjd att jag hade förberett nån cheesecake extra som inte gick åt på kalaset. Och jag var nöjd med att den klarar sig så bra i frysen, så det var ingen brådska att äta upp, som det var med övriga tårt-rester.


Fryst cheesecake

3 ägg
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
200 g färskost
3 dl vispgrädde
10 digestivekex

Dela äggen i gulor och vitor. 
Lägg äggulorna i en lite större bunke och häll äggvitorna i en annan lite mindre bunke.
Häll strösocker och vaniljsocker över äggulorna. 
Vispa till en ljus pösig smet.
Vispa ner färskosten med elvisp på lägsta hastighet.
Vispa grädden lagom fast i en egen bunke. 
Rör därefter ner den vispade grädden i äggsmeten för hand eller med lägsta hastigheten på elvispen.
Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp.
Rör försiktigt ner de vispade äggvitorna med en slickepott.
Krossa kexen.
Lägg hälften av kaksmulorna jämnt fördelat på botten av en rund form med löstagbar botten.
Häll smeten ovanpå och bred ut den jämnt.
Strö resten av kaksmulorna ovanpå.
Ställ in i frysen i minst 4 timmar.
Ta ut ett tag innan servering så den hinner mjukna något.

Många bunkar blir det...
Till 3 av dessa runda aluminiumformar blev det perfekt med dubbel sats cheesecake-smet.
Härlig cheesecake-smet redo att frysas.
Dags att njuta!

tisdag 17 november 2020

Laxpasta med citron och spenat

Då är veckan i gång och tisdag är vår stress-dag då Ida har både dans- och basketträning och har ungefär en halvtimme på sig att äta mellan de två träningarna. Oftast blir det korv o makaroner eller nå liknande till middag som går fort att fixa och fort att äta. Ibland har jag hunnit förbereda nån roligare middag som går fort att fixa i ordning mellan skjutsningarna. 

Den här laxpastan till exempel är inte speciellt komplicerad att göra och en perfekt vardagsrätt. Lax och pasta är sån himla god kombination som vi alla älskar, så nu är det oftast pasta jag serverar till lax. Visst har ni provat?


Laxpasta med citron och spenat

tagliatelle
5 hg lax
salt
citronpeppar
65 g färsk spenat
0,5 citron, saft och skal
0,5 dl grädde
1 dl crème fraiche
pastavatten

Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Spara lite pastavatten när pastan är klar.
Krydda laxen med salt och citronpeppar och lägg den i en ugnsform.
Stek den i 175 grader i ca 20 minuter.
Stek spenat nån minut i en stekpanna, tillsätt sedan grädde, crème fraiche och citron.
Koka ihop någon minut och tillsätt lite pastavatten.
Tillsätt kokt tagliatelle och laxbitar i såsen. 
Rör om och låt allt bli varmt.
Smaka av med salt o peppar.

söndag 15 november 2020

Matsedel v.47 november 2020

Kan jag locka med en veckomatsedel? Men visst handlar ni säkert och allra helst att ni beställer mat på nätet, antingen med hemkörning eller hämta upp i affären. Nu gäller det att göra allt vi kan för att stoppa denna pandemi, som vi alla är så less.

Matsedel v.47 november 2020


Köttfri måndag
Ida älskar soppor i allmänhet och broccolisoppa i synnerhet. När hon såg att jag skulle tipsa om krämig broccolisoppa blev hon såå sugen på den, så den lär nog finnas på vår egna veckomatsedel också.


Fisk-tisdag
Hur många längtar till jul och julbord? Jag längtar så klart och Janssons är en sak jag lärt mig uppskatta på senare år och nu kan jag inte vara utan den. Den här lågkolhydratvarianten Vitkålsjanssons är så himla god så den måste ni testa


Onsdag
Baconpasta är en riktig vardagsrätt som man snabbt svänger ihop en stressig dag.


Torsdag
Whiskykyckling är ett av alla goda kycklingrecept som jag har i mitt arkiv. Kyckling är så gott och passar både till vardag och fest.


Mysfredag
Vi avslutar arbetsveckan med en riktig mysmiddag och då passar det perfekt med en Köttfärs- och grönsaksfylld varm smörgåstårta - stor varm macka 


Veckans godsak
Alla vet väl att choklad och marshmallows passar perfekt ihop så då kan ni ju tänka er hur goda dessa  Marshmallowbrownies är.

fredag 13 november 2020

Lite lättare smörgåstårta

Idag är det visst smörgåstårtans dag och det är ju mycket roligare att prata om det än om att det är fredag den trettonde. Och så himla perfekt att jag inte har gett er receptet på smörgåstårtan jag gjorde till Olivias födelsedag för nästan två månader se'n. Den som spar han har....

Ibland kan det bli lite för mastigt och kletigt med smörgåstårta och jag kände för att prova göra en lite lättare variant som man kanske orkar ta en bit extra av. För smörgåstårta är ju bland det godaste som finns så det vill man ju kunna äta mycket av utan att börja må dåligt 🙈


Lite lättare smörgåstårta

ca 18 skivor fullkorns-formfranska

Blanda ihop allt till första lagret
ca 15 (ganska små) skivor skinka, klippt i små bitar
2 små burkar krossad ananas, avrunnen
1,5 dl lätt-crème fraiche
1 dl turkisk yoghurt med låg fetthalt
salt o peppar

Blanda ihop allt till andra lagret
5 kokta ägg
200 g philadelphiaost light
lite turkisk yoghurt (med låg fetthalt) för att göra det smidigare
salt och peppar

Blanda ihop garneringskrämem till en smidig röra
250 g färskost, t.ex. Philadelphiaost light
1,5 dl turkisk yoghurt med låg fetthalt

Garnering
machésallad
coctailtomater
physalis
vindruvor
stjärnfrukt
gurka
kokta ägg
handskalade räkor

Kantskär brödet och lägg ut en tredjedel av brödet på ett serveringsfat.
Lägg på första lagret med fyllning.
Lägg ett lager med bröd och se till att inte skarvarna kommer på samma ställe, utan lägg som i ett tegelmönster.
Lägg på fyllning nummer 2.
Lägg på sista lagret med bröd.
Bred på garneringskrämen och garnera med en massa godsaker

torsdag 12 november 2020

Plötsligt händer det

Ett halvår tog det ungefär!

Sedan var det dags även för mig att jobba hemifrån. Idag var första da'n och det känns så himla bra, för det har inte känts bra att sitta i ett kontorslandskap bland andra o jobba och sedan trängas på fika- och lunchrasterna med väldigt många andra. Nu kan jag sitta hemma i min ensamhet och fokusera på jobbet inte oron.

Jag kommer dock behöva in på jobbet lite nu och då för allt kan jag inte fixa hemifrån. Men det kommer ju bli en enorm skillnad att vara på jobbet 1 gång varje eller varannan vecka istället för i stort sett varje dag. Är så himla nöjd att min arbetsgivare äntligen tar denna pandemi på allvar. Bättre sent än aldrig....

Men nu måste jag få till en ordentlig arbetsplats. Tror inte att min rygg och min nacke skulle må så bra av att jag sitter vid köksbordet alltför många dagar. Måste även se till att ta mig ut på lunchpromenader nu när jag inte kommer promenera till och från jobbet varje dag. Det blir en utmaning för det är så lätt att fastna i jobbet och skippa promenaden. 

Topp 3 med att jobba hemma💖

Tända ljus på arbetsbordet
Myskläder och raggsockar
Nyhetsmorgon i bakgrunden

Tigersnittar

Är ni sugna på nå gott nu när helgen närmar sig. Småkakor är ju så gott och går så himla snabbt att baka. I somras till min födelsedag bakade jag en massa kaksnittar. På en eftermiddag hann jag med många olika varianter. De här tigersnittarna var lite extra roliga att baka och de blev väldigt populära, som en variant på schackrutor med en vit och en brun deg men på ett nytt sätt.


Tigersnittar

100 g smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 msk sirap
0,5 tsk bikarbonat
2,5 dl vetemjöl
Till ena deghalvan: 1msk kakao

Rör ihop smör, socker, vaniljsocker och sirap.
Blanda mjöl och bikarbonat. Blanda ner i smörblandningen.
Blanda snabbt ihop till en deg, tillsätt mer vetemjöl om degen känns kletig.
Dela degen i två delar och tillsätt 1 msk kakao i den ena degen.
Rulla tre längder av varje deg.
Snurra ihop en vit och en brun längd.
Platta till längderna.
Grädda i mitten av ugnen ca 12 min i 175 grader.
Skär i sneda snittar. Tänk på att skära snittarna åt motsatt håll mot för hur du snurrade dem så får du blandade färger på kakorna. 


Tänk er att jag hade skurit längderna åt andra hållet, då hade det blivit fel. För då hade vissa bitar bara blivit vita och andra bruna. Så tänk på vilket håll ni skär längderna så att det verkligen blir tigersnittar.