torsdag 1 oktober 2020

Recept September 2020

Då var det ny månad igen. Dessa receptsammanfattningar gör att jag blir påmind om hur fort månaderna går. Jag tyckte det var nyss jag sammanfattade en månad och nu är det redan dags igen. Oktober och drygt halva november kan gärna få gå snabbt, men seden får det sakta ner för hela advent- och jultiden vill jag njuta av allt mys. Så då får det inte gå för fort.

Det märks att jag har haft mycket att göra under september och inte riktigt haft tid att vara i köket för att prova o utforma recept så mycket som jag vill. Men jag hoppas o tror att det kommer blir bättre i oktober, då vi dessutom har ett till kalas att se fram emot.

Recept September 2020


Jag har bakat mycket bröd den sista tiden. Älskar hembakt bröd och älskar att ha tid till att baka för det är ofta ganska tidskrävande med jäs-tider osv. Rågkrossbullar med grahamsmjöl och linfrön blev en storfavorit som känns lite nyttigare.


Marinerade currydoftande räkor var det borttappade receptet från i maj som jag som tur var hittade och kunde dela med mig av så ni också har möjligheten att njuta av dessa räkor som en förrätt till exempel.


En höstgryta med älgkött och rotsaker värmde oss i början av september.


Krämig räkpasta mumsade vi i oss med god aptit. Många favoriter samlade i en o samma rätt. Kanske dags för oss att äta den till helgen igen. Perfekt helgmysmat!


Tjälknöl med örtkryddor blev så mycket godare än jag hade hoppats på. Förmodligen tack vare örtkryddorna och att jag skippade enbären.


Ännu mer bröd blev det när jag bakade ett saftigt och gott långpannebröd med havregryn, rågsikt och frön.


Frasig tacorulle med överbliven tacofärs och en smördegsrulle jag hittade i frysen, bjöd jag familjen på när Olivia fyllde år. Festligt och gott!


Den enkla genvägen till goda kanelbullar var ett uppskattat tips jag delade med mig av och jag tror nog att ni är många som kommer testa det på Kanelbullens dag på söndag. Jag har inte bestämt vilken variant jag ska göra.

tisdag 29 september 2020

Städa eller inte

Då är vi igång med en ny vecka och jag känner mig ovanligt pigg och full med energi för en ny vecka. Känner mig så duktig att jag lyckades vila så himla mycket i helgen. Jag hade behövt göra en massa saker, t.ex. städa och tvätta fönster, men inget som inte klarar sig till nästa helg eller kanske nån kväll i veckan. 



Vi är i valet och kvalet om vi ska skaffa städhjälp igen. Vi har ju haft det i omgångar och det är skönt ibland, men samtidigt så har jag sällan varit helt nöjd och när jag väl betalar pengar för städningen vill jag ju att det är skinande rent - även i hörnen. Jag måste kanske sänka kraven en aning.

Har även svårt att bestämma mig om jag vill ha städning varje eller varannan vecka eller kanske bara en grovstädning en gång i månaden och där emellan städa själv. Men det bästa med städhjälp är faktiskt att slippa tänka på städningen och få komma hem till ett helgfint hem. Därför vore det ju bäst att ha städhjälp varje eller varannan vecka.

Den dagen vi flyttar, men det lär dröja mååååånga år hoppas jag, då ska jag då anlita flyttstädning. För det finns inte mycket som är tråkigare än att städa ur ett hus eller lägenhet som man är på väg att lämna. Då vill man ju bara vara i det nya och få pyssla och göra fint där. 

Förutom att jag vill att de ska städa bra vill jag även att de har en bra hemsida med alla uppgifter jag behöver. Jag letade runt lite och hittade en bra hemsida om man vill ha veckostädning eller flyttstädning i Stockholm. De hade bland annat publicerat checklistor som de jobbar efter, då vet man vad som gäller redan från början och behöver kanske inte bli så besviken på saker man tycker är ogjort.

Annan hjälp jag funderar på varje vår och höst är fönstertvätt. Men det slutar ändå alltid med att jag gör det själv - eller inte alls. Vilka måsten tycker ni är tråkigast och roligast hemma? Dammsuga eller tvätta fönster är det tråkigaste enligt mig och det roligaste är att laga mat och hänga tvätt (men inte att vika och sätta in i garderober).

söndag 27 september 2020

Matsedel v.40 sep/okt 2020

Jag skulle ta det lugnt i helgen och jag har verkligen tagit det lugnt. Jag har lagt mig tidigt och stigit upp sent, så jag har faktiskt sovit 8-9 timmar per natt, så himla skönt. Jag varken bakade eller gick på en promenad igår och jag tror faktiskt inte att jag ska göra det i dag heller, utan jag fortsätter ta det lugnt här hemma och inomhus.

Men som vanligt börjar jag söndagen med att inspirerar och tipsa er om lite goda middagar till veckan.

Matsedel v.40 sep/okt 2020


Vegetarisk måndag
Vi börjar veckan med en supergod och färgglad Grönkålssallad med kikärter och sötpotatis. Den här bjöd jag på när jag fyllde år i somras och har blivit en riktig storfavorit för mig.


Tisdag
Skavgryta av älgkött är Idas favoritmat. När man väl har skav, så är det en superenkel maträtt att göra. Men vi gör ju oftast skavet själv, dvs vi skär bitar av en älgstek och då är det lite jobbigare och tar lite längre tid. Men så värt det när man väl sitter och äter.


Fisk-onsdag
Laxburgare med citronkräm är en fräsch och god fiskrätt som brukar vara bra att ta till när man vill få barn att äta fisk. För vilket barn tycker inte om hamburgare?


Torsdag
Kål o köttfärs med soja så himla gott i sin enkelhet. Svårt att tro att något så simpelt kan vara så himla gott. Jag brukar ha svårt att sluta äta av det här för det är så himla gott. Passa på nu när vitkålen är både god och billig. 


Mysfredag
Poké bowl med kyckling är en perfekt maträtt på fredagar som alternativ till tacos. Vi älskar mat som man får plocka ihop själv till sin favorit-tallrik. 


Veckans godsak
Och nå sött o gott vill vi väl också ha i veckan? Bregottkakor med Norrgott är en enkel småkaka som är riktigt god och så enkel att göra eftersom man använder smält Norrgott/Bregott.

lördag 26 september 2020

Lugna helgplaner

Äntligen helg💖

Efter en småstressig och trött vecka känns det bra med en hel helg utan planer. Idag kommer jag t.o.m att vara ensam hemma i flera timmar mitt på dagen. Jag ska bara vila o ta det lugnt, göra sånt jag vill o tycker om, kanske baka lite eller ta någon promenad om det fortsätter vara uppehåll. Eller kanske ligga i soffan hela dan. Nej, det klarar jag nog inte av, jag blir rastlös efter ett par timmar trots en bra serie att följa.

Men jag börjar den här helgen som de flesta andra helger, med en lång lördagsfrukost med en massa koppar te, datorn och Nyhetsmorgon. Så får vi se hur jag fortsätter helgen se'n.


Igår hade jag planerat och handlat hem allt till en fredagsmysmiddag men kände att jag borde prioritera vila och lugn så det blev köpesmat istället till barnens stora glädje. Dessutom åkte Isak o handlade maten så jag behövde inte ens lämna huset. Sån lyx att ha flera chaufförer i hushållet. Men nu är den stora frågan om vi ska äta fredagsmysmiddag i dag eller om vi ska spara den till nästa fredag.

Nu ska jag ta en till kopp te och läsa lite nyheter.
Ha en bra lördag💕

torsdag 24 september 2020

Genväg till goda kanelbullar

Snart är det kanelbullens dag💕 
Det har ni koll på hoppas jag, det är ju en av årets viktigaste dagar.

Jag ser alltid till att äta kanelbullar då och helst vill jag ha nybakade och hembakade men det är ju inte alltid man lyckas med det. I år infaller det på en söndag så då kanske jag ser till att baka bullar. Men om man inte hinner eller vill baka från grunden så har jag världens bästa tips till er - Använd färdig pizzadeg som man ofta kan få tag i till bra pris dessutom.


Genväg till goda kanelbullar

1 färdig rulle pizzadeg
Fyllning
70 g smör, rumsvarmt
0,5 dl farinsocker
0,5 dl strösocker
1 msk malen kanel
1-2 tsk nymald kardemumma
Pensling
ägg
pärlsocker

Öppna pizzadegen och rulla ut den.
Rör ihop fyllningen så den blir smidig. 
Bred ut över degen. 
Rulla ihop och skär i skivor som du lägger i bullformar eller vik ihop på hälften och skär remsor som du snurrar ihop (som jag gjorde den här gången).
Jäs under bakduk i ca 20 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i 225 grader i ca 10 minuter.

onsdag 23 september 2020

Samma önskan

Nu har jag redan landat i soffan trots att klockan precis har passerat 18. Så himla skönt med en lugn kväll på hemmaplan. Onsdagar är en träningsfri dag för Ida och jag slutade lite tidigare idag så middagen stod på bordet strax före 17. Det hör inte till vanligheten.

Det känns så lyxigt att vi redan har hunnit äta och diska undan och nu har vi inga måsten kvar i dag utan kan njuta av soffmys och tända ljus i flera timmar.


Redan igår hade jag bestämt att jag i dag till middag skulle göra nån typ av krämig pasta med fläskfilé och färsk spenat. Så gissa om jag blev glad när Ida önskade krämig pasta till middag, för hon tyckte det var så länge sedan vi åt det. 

Perfekt att kunna uppfylla hennes önskan utan att behöva ändra mina egna planer. Så vi båda njöt av dagens middag eftersom det var precis vad vi båda var sugna på.


Nu ska jag bädda ner mig i soffan och se lite tv och kanske slumra nån minut eller två. Jag ligger fortfarande på minus på sömnkontot efter helgens migränanfall och tänkte försöka ta igen lite ikväll när jag varken behöver jobba eller skjutsa Ida.

Vad jag mer behöver göra ikväll är att bestämma middag till imorgon och på fredag. Till på fredag vill jag komma på nå mysigt, gott o enkelt att äta framför Idol efter Idas basketträning. Har ni något tips?


En liten önskan och påminnelse:
På fredag är det sista dagen för att nominera mig eller rättare sagt bloggen till Matbloggspriset Folkets val.  Jag skulle bli jätteglad om ni vill gå in och nominerar mig.

Gå in här för att nominera: http://matbloggspriset.se/nominera/
Kopiera med dig blogg-adressen så behöver du bara klistra in den formuläret: https://mat-ro.blogspot.com

tisdag 22 september 2020

Frasig tacorulle

Passar på att kika in till er nu när jag har landat i soffan några minuter, ja faktiskt ganska många minuter. Annars är det taxi-verksamhet deluxe som gäller idag då jag skjutsar Ida mellan aktiviteter. För tisdag är hennes stora idrottsdag, det börjar med 1,5 timme skolidrott, sedan är det dans i en timme o en kvart innan dagen avslutas med 1,5 timme basket. Så just nu är hon på basketträning och jag ska hämta henne om en timme ungefär. Tror ni jag får hem en hungrig tjej?

I söndags på Olivias födelsedag bjöd jag bland annat på denna tacorulle till middag, gjord med smördeg och tacoköttfärs. Perfekt om man har kvar lite tacoköttfärs.


Frasig tacorulle

1 rulle färdigkavlad smördeg
300 g tacofärs
1 liten burk majs
salsa
2 dl riven ost

Rulla ut smördegen. 
Bred färsen över i ett jämnt lager, lämna en kant tom så blir det lättare att rulla ihop.
Strö över salsa, majs och riven ost.
Rulla ihop smördegen från långsidan, lägg skarven nedåt.
Grädda i 225 grader i ca 15 minuter.
Skiva upp rullen och servera med sallad och salsa.