torsdag 24 september 2020

Genväg till goda kanelbullar

Snart är det kanelbullens dag💕 
Det har ni koll på hoppas jag, det är ju en av årets viktigaste dagar.

Jag ser alltid till att äta kanelbullar då och helst vill jag ha nybakade och hembakade men det är ju inte alltid man lyckas med det. I år infaller det på en söndag så då kanske jag ser till att baka bullar. Men om man inte hinner eller vill baka från grunden så har jag världens bästa tips till er - Använd färdig pizzadeg som man ofta kan få tag i till bra pris dessutom.


Genväg till goda kanelbullar

1 färdig rulle pizzadeg
Fyllning
70 g smör, rumsvarmt
0,5 dl farinsocker
0,5 dl strösocker
1 msk malen kanel
1-2 tsk nymald kardemumma
Pensling
ägg
pärlsocker

Öppna pizzadegen och rulla ut den.
Rör ihop fyllningen så den blir smidig. 
Bred ut över degen. 
Rulla ihop och skär i skivor som du lägger i bullformar eller vik ihop på hälften och skär remsor som du snurrar ihop (som jag gjorde den här gången).
Jäs under bakduk i ca 20 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i 225 grader i ca 10 minuter.

onsdag 23 september 2020

Samma önskan

Nu har jag redan landat i soffan trots att klockan precis har passerat 18. Så himla skönt med en lugn kväll på hemmaplan. Onsdagar är en träningsfri dag för Ida och jag slutade lite tidigare idag så middagen stod på bordet strax före 17. Det hör inte till vanligheten.

Det känns så lyxigt att vi redan har hunnit äta och diska undan och nu har vi inga måsten kvar i dag utan kan njuta av soffmys och tända ljus i flera timmar.


Redan igår hade jag bestämt att jag i dag till middag skulle göra nån typ av krämig pasta med fläskfilé och färsk spenat. Så gissa om jag blev glad när Ida önskade krämig pasta till middag, för hon tyckte det var så länge sedan vi åt det. 

Perfekt att kunna uppfylla hennes önskan utan att behöva ändra mina egna planer. Så vi båda njöt av dagens middag eftersom det var precis vad vi båda var sugna på.


Nu ska jag bädda ner mig i soffan och se lite tv och kanske slumra nån minut eller två. Jag ligger fortfarande på minus på sömnkontot efter helgens migränanfall och tänkte försöka ta igen lite ikväll när jag varken behöver jobba eller skjutsa Ida.

Vad jag mer behöver göra ikväll är att bestämma middag till imorgon och på fredag. Till på fredag vill jag komma på nå mysigt, gott o enkelt att äta framför Idol efter Idas basketträning. Har ni något tips?


En liten önskan och påminnelse:
På fredag är det sista dagen för att nominera mig eller rättare sagt bloggen till Matbloggspriset Folkets val.  Jag skulle bli jätteglad om ni vill gå in och nominerar mig.

Gå in här för att nominera: http://matbloggspriset.se/nominera/
Kopiera med dig blogg-adressen så behöver du bara klistra in den formuläret: https://mat-ro.blogspot.com

tisdag 22 september 2020

Frasig tacorulle

Passar på att kika in till er nu när jag har landat i soffan några minuter, ja faktiskt ganska många minuter. Annars är det taxi-verksamhet deluxe som gäller idag då jag skjutsar Ida mellan aktiviteter. För tisdag är hennes stora idrottsdag, det börjar med 1,5 timme skolidrott, sedan är det dans i en timme o en kvart innan dagen avslutas med 1,5 timme basket. Så just nu är hon på basketträning och jag ska hämta henne om en timme ungefär. Tror ni jag får hem en hungrig tjej?

I söndags på Olivias födelsedag bjöd jag bland annat på denna tacorulle till middag, gjord med smördeg och tacoköttfärs. Perfekt om man har kvar lite tacoköttfärs.


Frasig tacorulle

1 rulle färdigkavlad smördeg
300 g tacofärs
1 liten burk majs
salsa
2 dl riven ost

Rulla ut smördegen. 
Bred färsen över i ett jämnt lager, lämna en kant tom så blir det lättare att rulla ihop.
Strö över salsa, majs och riven ost.
Rulla ihop smördegen från långsidan, lägg skarven nedåt.
Grädda i 225 grader i ca 15 minuter.
Skiva upp rullen och servera med sallad och salsa.

måndag 21 september 2020

Heaven and hell

Heaven and hell - så kan helgen beskrivas. 

Jag började med hell. Natten mellan fredag och lördag vaknade jag av ett migränanfall, typisk stress-migrän och jag blir så less på mitt huvud som inte vill samarbeta med mig. Jag älskar att duscha och det är ofta bästa smärtlindringen för mig, så klockan 4 efter att ha försökt somna om i tre timmar, stod jag i duschen och tvättade håret. Inte den natten jag hade hoppats på. Sen blev det lite frukost och värktabletter och därefter lyckades jag slumra i nån timme, tack o lov. 

Migränen gick över, men efter en sån natt känner jag mig alltid lite bakis och jag blir väldigt ljudkänslig, mer än vanligt faktiskt (om det nu är möjligt). Men alla roligheter gjorde att jag ganska snabbt mådde bättre när jag fick annat att tänka på.

För se'n var det ju dags för heaven, då vi firade Olivia i dagarna två. Kan man inte fira stort och med många får man fira ofta och länge. Vilket väder vi hade i lördags! Det gör en ju lycklig. Sol och så himla varmt i vårt härliga altan-hörn. Kändes som ett riktigt sommarkalas trots att vi är i slutet av september.


Vi hade några härliga kalastimmar ute i solen tillsammans med min mamma. Jag är så tacksam för den här fina hösten med så många soliga helgdagar som gör att det är så enkelt att umgås utomhus.

Jag hade bakat en hjortronpaj, superenkel och med minsta ansträngning. Eftersom jag visste att jag inte skulle hinna baka kalasfika, var jag så förståndig så jag såg till att köpa fika. Bra val! Jag jobbar inte så långt ifrån gymnasieskolan där Restaurang- och livsmedelsprogrammet håller till och där de säljer överblivet fika. I fredags när jag var där hade de bl.a. små söta hallonbiskvier och kolagömmor (småkakor med dumle i och noblesse överst) som jag köpte med mig hem.

På kvällen gick vi ut och åt på Taverna Gusto. Som vanligt är jag inte helt nöjd med restaurangmaten (för lite kokt, för mycket kokt, för blaskigt, för sött, för bränt) men skönt att slippa laga mat i alla fall. När jag går på restaurang vill jag gärna ha det där lilla extra och det är oftast det som saknas.


På söndag var det Olivias riktiga födelsedag och då fortsatte firandet, så klart. Vi började med smörgåstårta till lunch och den här gången hade jag försökt mig på en lite nyttigare variant med fullkornsbröd och inte så feta alternativ till fyllningen. Jag tror jag lyckades! Födelsedagsbarnet verkade nöjd i alla fall.

Till efterrätt hade jag gjort en blåbärspaj, samma enkla och goda recept som till hjortronpajen fast med blåbär. Så nöjd med det receptet och det är ju alltid så gott med nybakat. Dessutom hade vi kvar av minibiskvierna så de dukade jag så klart också fram.


Till söndagsmiddag gjorde jag en tacorulle av tacoköttfärs-rester och en smördegsrulle som behövde ätas upp. Dessutom gjorde jag en hel plåt med tacochips, köttfärs och ost, en nachotallriksplåt alltså. Till det serverade jag en sallad, picklad rödlök och tacosalsa. Mysigt och gott avslut på denna kalashelg med extra allt.

söndag 20 september 2020

Matsedel v.39 september 2020

Idag fyller Olivia år och vi ska snart fira henne med paket och smörgåstårtelunch, så jag har pysslat hela förmiddan med garnering och städning. Men nu tar jag en paus för att dricka en kopp te och dela med mig av en veckomatsedel, som sig bör då det är söndag.

Som vanligt hoppas jag att ni hittar nå riktigt smaskigt som ni vill testa. 

Matsedel v.39 september 2020

Måndag
Vi börjar veckan med denna goda Ugnslax med parmesan-färskost som klarar sig själv i ugnen. Som så ofta använder jag smaksatt färskost som genväg till smaksättning. 

Tisdag
Med aktiva barn som ibland har flera träningar samma dag är det bra om de kan fixa sig en god middag själv. Det här är Idas specialitet när hon har bråttom men är hungrig - Idas skinkpasta med ost

Onsdag
Alla i vår familj älskar olika typer av wok, den här Enkla fläskwoken med nudlar och grönsaker gjorde jag i fjol i Spanien då utbudet inte var detsamma som hemma i mitt egna kök. Extra kul att lyckas när man tager vad man haver....

Torsdag
Är det någon jägare eller svampplockare som läser bloggen? Har ni tjäder och kantareller tycker jag att ni ska testa denna Tjädergryta med kantareller som jag gjorde i fjol då vi hade både tjäder och kantareller i frysen.

Mysfredag
Gratinerade tacoskålar passar perfekt som fredagsmys. Ett roligare sätt att servera taco på eller en perfekt förrätt.

Veckans godsak
Kanelbullar i långpanna med krämig kanelfyllning är perfekt att göra när man har lite ont om tid men ändå vill ha bullar, för här slipper man ju den tidskrävande utbakningen och det blir bara en plåt att grädda.

onsdag 16 september 2020

Långpannebröd med havregryn, rågsikt och frön

Oftast är det på helger som jag bakar matbröd och bullar eftersom det tar lite tid med jäsning och utbakning. Men sånt här enkelt bröd i långpanna fixar man att baka på vardagar också utan att det behöver blir så sent. Sånt gillas!

Vad som mer gillas är att brödet är saftigt och gott även dagen efter jag bakade det, ja till och med två dagar efter. Det hör inte till vanligheten med hembakat bröd, eller hur?


Långpannebröd med havregryn, rågsikt och frön

2,5 + 2,5 dl vatten
2 dl havregryn
50 g smör
50 g jäst
0,5 tsk bakpulver
4 dl rågsikt
1 tsk salt
2 msk honung
0,5 dl sesamfrön
0,5 dl hela linfrön
ca 8 dl vetemjöl

Koka upp 2,5 dl vatten.
Lägg havregryn och smör i en bunke, häll över det kokande vattnet och rör om tills smöret smält.
Tillsätt resten av vattnet. Låt svalna tills vätskan ej är varmare än fingervarm.
Smula i jästen och rör tills den löst upp sig.
Blanda bakpulvret med rågsikten och tillsätt i degvätskan tillsammans med salt, honung samt fröerna.
Arbeta ihop degen.
Tillsätt lite vetemjölet i taget och fortsätta arbeta degen, antingen för hand eller med maskin.
Låt degen jäsa i 30-40 minuter.
Kavla ut degen lite och tryck ut den jämnt över hela plåten (smord eller med bakplåtspapper).
Skär bröden i lagom stora bitar med en pizzaskärare.
Låt jäsa i ca 30 minuter.
Grädda i 225 grader ca 15 minuter.
Låt svalna på galler med en brödduk över.


Idag har regnet öst ner hela dagen så då passade jag på att jobba hemma. Utan bil och utan cykel (punktering) kändes det så himla jobbigt att ta sig till jobbet i spöregn så då stannade jag hemma. Det är så himla skönt att det är så accepterat numera att jobba hemma (det enda positiva med pandemin). När man dessutom är så effektiv och har sånt flow som jag hade i dag känns det extra bra att inte behöva slösa tid på att ta sig till och från jobbet.

Snart är det helg igen och inte vilken helg som helst, utan Olivias födelsedagshelg. Hon fyller år på söndag men vi tänker fira henne lite både på lördag och söndag. När man inte kan fira stort får man fira många gånger istället 😀

måndag 14 september 2020

Tjälknöl med örtkryddor

Alltså måndagar. Det är inte min favoritdag. Det är inga problem att stiga upp och att åka i väg till jobbet och det är inte speciellt jobbigt att jobba heller. Utan det är på kvällen det jobbiga börjar. Jag är så otroligt trött på måndagar, så jag orkar inte göra nånting. Går bara o längtar tills jag ska få sova. Nån mer som känner igen sig? Men nu är det nära tills det är legalt att gå o lägga sig, ska bara skriva klart det här inlägget.

Tänkte ge er receptet på Tjälknölen vi gjorde förra helgen. Brukar ni göra Tjälknöl, vet ni vad det är? Man lägger en djupfryst älgstek i ugnen på låg temperatur och sedan får köttbiten ligga i en kryddad saltlag i några timmar. Sedan har man ett gott och otroligt mört kött att servera.

Jag har fått för mig att enbär är en vanlig krydda i saltlagen till Tjälknöl, men den här gången skippade jag enbären och kryddade istället med timjan och rosmarin. Och det här blev riktigt riktigt gott så den här kryddningen kommer jag använda mig av framöver. Tack ica.se för tipset.


Tjälknöl med örtkryddor

1,5 kg djupfryst benfri älgstek
Saltlag
1 l vatten
4 msk salt
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk torkad timjan
0,5 msk torkad rosmarin

Sätt ugnen på 75°C.
Lägg steken otinad i en ugnssäker form eller liten långpanna. 
Ställ in formen i nedre delen av ugnen i 8-12 tim. Köttemperaturen ska vara 65-70°C.

Saltlag 
Koka upp vattnet med salt i en gryta och låt kallna. 
Tillsätt löken, skuren i tunna klyftor, krossad vitlök och örtkryddor. 
Lägg ner den varma steken i lagen. 
Låt ligga svalt 4-5 tim.

Ta upp steken och torka den lätt med hushållspapper. 
Skär steken i tunna skivor. 
Servera till potatisgratäng eller ugnsrostade rotsaker.

Efter en natt i ugnen ska köttet ligga i den kryddade saltlagen.
Skär det färdiga köttet i tunna skivor innan servering.
Passa på att äta en massa goda rotsaker nu under hösten.