måndag 25 juni 2018

Nektarin- och tomatsalsa

Här kommer ett riktig sommartillbehör som passar perfekt till grillat. Och visst är det vackert? Nu när det är nektarintider brukar vi frossa i nektariner och använda dem till lite allt möjligt. Trots alla våra allergier så verkar nektariner gå bra för de flesta av oss, tvärtemot persikor.


Nektarin- och tomatsalsa

3 nektariner
3 tomater
0,5 rödlök
1 tsk hackad röd chili
3 msk hackad persilja
2 msk olja
1 msk vitvinsvinäger
1 krm salt

Dela nektarinerna i mindre bitar.
Dela tomaterna i mindre bitar, ta bort en hel del av kärnorna för att det inte ska bli för blött.
Finhacka rödlök och chili.
Blanda tomater, nektariner, rödlök och chili i en skål.
Rör ihop olja, vinäger och salt.
Häll blandningen över nektarinerna, tomaterna, rödlöken och persiljan.

Ett extratips är att det blir supergott att först ta lite sallad och sen lägga denna salsa på salladen för då får du lite vinägrett på salladen också och det blir en perfekt kombo.

*****************

Stackars Olivia som har fått Körtelfeber. Hon har så ont, så ont i halsen och ingen medicin finns det som hjälper förutom smärtstillande (som knappt hjälper minsta lilla förutom att hålla ner febern) och nån spray som lindrar lite litegrann. Det är ingen munter läsning när man googlar körtelfeber 😢

Jag skulle kunna göra vad som helst för att ta bort smärtan från henne. Tänk att ha ondare än halsfluss men penicillin hjälper inte eftersom det är virus, så det finns inget hopp om snabb lindring. Usch jag vill knappt tänka tanken för halsfluss är verkligen det vidrigaste och ondaste jag har haft. Att föda barn kommer inte i närheten när det gäller smärta....

söndag 24 juni 2018

Salladspecial - Matsedel v.26 sista juniveckan 2018

Nu har vi haft fest i flera veckor känns det som, så nu sista veckan innan semester känner jag för att äta lite lättare. Perfekt att slänga ihop en sallad och sitta ute i solen och äta, eller hur?


Salladspecial - Matsedel v.26 sista juniveckan 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

Tunnbröd med äggkräm och matjessill

På fredagens midsommar- och studentfirande ville jag ha in lite midsommarkänsla och sill, så till fördrinkens snittar gjorde jag en variant med matjessill. Har ni kvar matjessill (eller inlagd sill går också bra) från midsommar tycker jag absolut att ni ska göra detta i dag - till lunch eller som en liten aptitretare innan middagen.


Tunnbröd med äggkräm och matjessill

tunnbröd
matjessill
Äggkräm
3 löskokta ägg
ev. crème fraiche
gräslök
salt o peppar

Mixa äggen, krydda med mycket gräslök och salt o peppar. 
Om du vill ha det krämigare/smidigare t.ex. om äggen blev för hårdkokta tillsätter du lite crème fraîche.
Fördela äggkrämen på brutna brödbitar och lägg på en liten bit matjessill.

Det blev en supergod smakkombination men tyvärr hann brödet blötas upp en aning innan det var dags att äta, trots att jag väntade in i det längsta med att fixa dem. Men det blir alltid lite snack och en välkomstskål innan man börjar äta. Det är kanske bättre att servera allt var för sig så att man får fixa sin egna lilla brödbit med äggkräm och sill.

********************

Har ni hunnit smälta gårdagens grymma förlust? Idrott kan vara så underbart och så brutalt hemskt. Det såg ju så bra ut för Sverige mot Tyskland, men med 15 sekunder kvar av övertiden så gör tyskarna ett segermål på frispark. Oj så jag skrek! Så deppigt! Men än är det inte kört, nu gäller det att ladda om mot Mexico på onsdag. Bättre lycka då!

Jag tycker synd om de som inte är sportintresserade, speciellt vid stora mästerskap. Så många underbara och hemska upplevelser de går miste om och så mycket känslor.

Äntligen får vi se solen igen så jag tror jag ska ta mitt frukost-te och gå ut o sätta mig och njuta av sol o värme efter alla moln och allt regn.

Hoppas ni får en solig och skön söndag!

lördag 23 juni 2018

Student- och midsommarfirande

Nu är studenten Olivia färdigfirad när vi igår avslutade studentfestligheterna med ett kombinerat student- och midsommarfirande med släkten. Ute spöregnade det och det kändes mer som höst än sommar, men vi hade en mysig kväll inomhus ändå.

Planer är till för att ändras.... Den planerade grillkvällen ute på en solig altan fick vi strunta i och istället höll vi oss inne i köket där vi dukade upp lite smått o gott. Vi började med bubbel o snittar (som var tänkt att avnjutas ute i solen medan jag pysslade på i köket), sedan dukade vi fram en buffé med något för alla (hoppas jag) och sedan avslutades middagen som sig bör på midsommar med jordgubbstårtor.

Student- och midsommarfirande

Bubbel o snittar

oliver
rödbetor o feta
tunnbröd med äggkräm och matjessill
romdip o chips



Midsommarbuffé

dubbelmarinerad fläskfilé
balsamvinägermarinerad kyckling

rostad potatissallad med rädisor och västerbottensost
italiensk pastasallad

stekt zucchini o paprika
grillad majs o champinjoner
stekt halloumi
vattenmelon, feta o svarta oliver
nektarin- och tomatsalsa
babyspenat, oliver, sugarsnaps, gurkstavar

hot bearnaise
örtsås 
pestosås

baguetter, kex, hårdbröd, tunnbröd
brie



Midsommartårtor


Många glas blir det....

Det lär bli några omgångar med diskmaskinen i dag - precis som det ska vara efter en trevlig fest. Många glas, tallrikar, skålar och uppläggningsfat som har använts.

Känns som att jag mest kommer gå o vänta på kvällens fotbollsmatch mellan Sverige och Tyskland. Fler som längtar? Men i väntan på den kommer jag äta en massa goda rester. Känns nästan som juldagen då vi också alltid äter en massa goda rester.

Nu har jag många recept att ge er och ni har inte fått se bilderna från studentdagen än heller så jag tror att jag kommer sitta med kameran och datorn i dag. Men först tror jag att det blir dagens andra kopp te (och kanske en liten tårtbit).

onsdag 20 juni 2018

Smörgåstårta till studenten

Hemmagjord smörgåstårta är sååå gott, går inte att jämföra med köpta som ofta mest bara smakar majonnäs. Att göra egen smörgåstårta kan se avancerat ut men det är så mycket enklare än man kan tro. Ni måste prova!

På Olivias studentdag bjöd jag på smörgåstårta med mina favoritfyllningar och garnerad med en massa gott.


Smörgåstårta till studenten

Dagen före servering

Kantskär
36 skivor (Rasker) rostbröd, jag använde bara fullkorn

Blanda ihop allt till lager 1
ca 120 g bredbar leverpastej
ca 150 g gurksallad
lite grädde för att göra det smidigare

Blanda ihop allt till lager 2
ca 15 (ganska små) skivor skinka, klippt i små bitar
2 små burkar krossad ananas, avrunnen
drygt 1 burk crème fraiche
1 msk majonäs
salt o peppar

Blanda ihop allt till lager 3
5 kokta ägg
200 g philadelphiaost
grädde för att göra det smidigare
salt och peppar

Vispa ihop allt till täcklagret
2,5 dl vispgrädde
1,5 dl crème fraiche
0,5 dl majonäs

Montering
Lägg 9 skivor bröd på ett fat. Ev. behöver några skivor delas för att passa på fatet.
Bred på leverpastejblandningen.
Lägg på 9 skivor bröd.
Bred på skinkblandningen.
Lägg på ytterligare 9 skivor bröd.
Bred på äggblandningen.
Lägg på de sista 9 skivorna bröd.
Bred på täcklagret.
Täck och låt stå kallt i ca 1 dygn.


Samma dag som servering

Garnera med
krossade ostbågar runt om
tunna gurkskivor
3-4 kokta ägg
0,5-1 kg oskalade räkor som skalas
physalis
vindruvor
körbärstomater
konserverade mandarinklyftor
machésallad
stjärnfrukt


Tidigare har jag använt vitt bröd till varannat lager men den här gången körde jag endast på fullkornsbröd och det blev supergott. Tårtan kändes fräschare när det blev lite tuggmotstånd i brödet. Men jag har en känsla av att det behövs lite mer fyllning än när man har några lager med vitt bröd för att det inte ska bli för torrt.

Jag älskar att garnera smörgåstårtor och mycket frukt och grönsaker ska det vara. Man ska tänka på att bygga på höjden, både för att det är snyggt och kanske framför allt för att då får man plats med mer godsaker.

Pyntade med lite studentpynt innan servering

tisdag 19 juni 2018

Midsommarinspiration

Om några dagar är det midsommarafton och väderprognoserna växlar från gång till gång jag kollar. På några timmar har det först visat spöregn för att övergå till strålande sol och nu senast var det mulet men inget regn.

Vi ska ju ha kombinerat midsommar- och studentfirande och har planerat för en grillkväll men är rädd att första prognosen som visade spöregn kommer slå in och då måste vi ha någon alternativ plan. Inte så kul att stå ute o grilla i regn, risk för kall och vattnig mat dessutom.

I väntan på midsommarafton och dess väder kommer här lite inspiration till god mat som passar på midsommarafton. Inlagd sill, gravad lax, kallt kött som går att förbereda, god potatis och sallader och se'n avsluta med något gott med jordgubbar låter väl som en helt ok midsommarafton i matväg.

Midsommarinspiration


Kanelbullar i långpanna med krämig kanelfyllning

Var så himla sugen på kanelbullar här för nån vecka sedan och eftersom jag i samma veva såg på Facebook ett spännande recept på kanelbullar i långpanna var jag tvungen att baka dem. Det finns inte mycket som är godare än nybakade kanelbullar, så vi frossade ordentligt.


Kanelbullar i långpanna med krämig kanelfyllning

Bulldeg

100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1,5 dl strösocker
1-2 tsk nymalen kardemumma
ca 13 dl vetemjöl

Fyllning

200 g philadelphiaost
100 g rumsvarmt smör
3 msk malen kanel
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Topping

Uppvispat ägg
Pärlsocker


Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken. Värm till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke. Häll smör-mjölken och rör tills jästen löser sig.
Tillsätt sedan socker, salt och kardemumma.
Till sist tillsätter du mjölet och kör i maskin eller för hand tills du har en smidig deg.
Den ska vara mjuk och smidig och du ska kunna ta i den utan att det kletar.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 min till dubbel storlek.

Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen i en bunke med en elvisp.

Kavla ut hela degen på ett bakbord, bred på fyllningen. 
Vik sedan ihop degen i tre lager, lägg upp den på en plåt med bakplåtspapper. 
Platta ut degen så den nästan fyller upp en vanlig stor ugnsplåt. 
Klipp massor med jack i degen.
Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter, pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter i 200 grader. 
Bullarna ska få fin färg och bli genomgräddade så ha inte för bråttom med att ta ut dem.
Låt svalna innan du skär i bitar.

De blev supergoda och så himla enkelt att baka bullar i långpanna. Mina goda hockeybullar bakar jag också i långpanna. De måste ni prova!

Det här kanelbullereceptet hittade jag hos Victorias provkök och blev så himla nyfiken på det. Enligt Olivia så var det de godaste bullarna någonsin. Men jag tror bara hon har dåligt minne 😀 Nybakade bullar är alltid godast.

Vill man ha äggfritt så går det jättebra att strunta i att pensla med ägg. Men eftersom Isak ska äta lite ägg då o då nu när hans äggallergi har blivit bättre, så passar det perfekt med äggpenslade bullar.

Bred ut den krämiga kanelfyllningen på den utkavlade degen.
Vik ihop degen 3 gånger.
Klipp flera jack i degen.
Nygräddad och god!
Skär i bitar när den svalnat. Ät o njut!