söndag 19 juli 2009

Födelsedag

Åh vilken härligt solig dag vi haft ute på altan. Nu har vi precis diskat bort det sista från det trevliga födelsedagsfirandet. Jag blev uppvaktad av familjen, föräldrar, syster med familj, kusiner, kusinbarn och moster. De vet vad jag tycker om! Jag fick köksgrejer (kan aldrig få för mycket av skålar, formar, glas, muggar osv), smultron (mums!), bakingredienser (vilken bra idé att ge till en som älskar att baka), picnickorg med tillbehör och zonterapi-behandling (lyx!).

Jag bjöd på jordgubbsbullar, kaka med chokladhavreströssel, banankaka, schackrutor, kaknystan, syltgrottor, lchf-chokladkaka, knäckig rabarberpaj och jordgubbstårta. Mamma och pappa stannade över middagen då jag bjöd på spenat-, tomat- och mozzarellapaj, honungsmarinerad fläskfilé, citronfraiche, parmesan- och basilikapotatis, räk- och laxtårta, sallad, taco-köttfärs, taco-chips och gul gazpacho.

lördag 18 juli 2009

Tårtbotten

Snart är det dags för ännu en födelsedag så idag bakar jag tårtbotten. Det verkar bli fint väder även idag men jag kommer nog tillbringa mycket tid i köket. Av tårtbotten ska jag göra en jordgubbstårta med jordgubbar från Norrbotten - mums!

Tårtbotten
4 ägg
4 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
8 msk vatten, ljummet (1,2 dl)

Vispa ägg och socker poröst.
Rör ner mjölet blandat med bakpulver växelvis med vattnet.
Grädda längst ner i 175°. (Det har tagit allt från 30 min upp till 1 timme)

Den här tårtbotten använder jag nästan alltid när jag ska göra tårta. Den blir hög och fin, dessutom blir den luftig och inte så kompakt som många tårtbottnar kan bli.

måndag 13 juli 2009

Heta räkspett

Idag lyser solen igen, det firade vi med en tre-rätters-middag. De stora barnen var med mormor och morfar hos kusinerna i Norrfjärden så det var endast jag, Leif och Ida som var hemma till middagen. Vi började med grillade räkspett och sallad till förrätt, till varmrätt åt vi grillade karrekotletter och bulgursallad, till efterrätt blev det chai-te och banankaka med citrusglasyr.

Heta räkspett
1 kg räkor
1 spansk pepparfrukt
0,75 dl olivolja
1 citron, rivet skal
3 pressade vitlöksklyftor
flingsalt

Tina räkorna och låt dem rinna av på hushållspapper.
Klyv pepparfrukten på längden, skrapa ur kärnorna och finhacka köttet.
Blanda pepparfrukt, olja, citronskal och vitlök i en skål.
Lägg försiktigt i de oskalade räkorna och låt marinera ca 2 timmar.
Trä upp räkorna på spett. Grilla dem snabbt över glödbädd.
Strö över lite flingsalt.

Det var en god och annorlunda förrätt, dock lite kladdig då var och en får skala sina egna räkor. Räkorna var inte så heta som vi önskade så nästa gång kryddar vi nog lite mer.

söndag 12 juli 2009

Nattlimpa

Nybakat bröd till frukost är otroligt gott. Ett sätt att få nybakat är att nattjäsa deg som gräddas på morgonen. Ett annat sätt är att göra dessa nattlimpor som ska stå i ugnen hela natten.

Nattlimpa
13 dl ljummet vatten
50 g jäst
1,5 dl mörk sirap
1 tsk salt
1 påse brödkryddor
ca 2 kg rågsikt

Blanda ingredienserna till en deg som får jäsa 25 minuter.
Baka ut till 4 limpor som placeras på tvären i långpanna. Pensla med olja mellan limporna så är de lättare att ta isär sedan.
Låt jäsa 25 minuter.
Grädda 25 minuter i 225 grader.
Stäng sedan av ugnen men låt limporna stå kvar under natten eller ca 9 timmar. Obs! Öppna ej ugnsluckan under tiden.

torsdag 9 juli 2009

Grillad lax med örter och citron

Leifs föräldrar är här nu och hjälper Leif med renovering och passa Ida medans jag är på jobbet. Två av barnens kusiner följde med så det är fullt hus här. Vi hade hoppats på bättre väder så de kunde gå ner och bada i älven på dagarna. Trots att vädret inte är det bästa grillade vi en hel laxsida i går. Grillad lax är så gott, men den är ännu godare om man kan sitta ute och äta.

Grillad hel lax med örter och citron
1 lax
1 citron
salt
färska kryddor, t ex dill, gräslök och citronmeliss


Sätt laxbiten på folie med skinnet nedåt.
Salta och strö på de kryddor du vill använda. Jag tog det som jag har i landet just nu.
Skiva citronen och lägg skivorna på laxen och kryddorna.
Sätt folien med laxen på grillgallret och grilla tills laxen är klar. Vänd inte.


Vi åt pressad potatis, spenatsås, romsås och sallad till laxen.

Tjälknul

På Idas födelsdag åt vi Tjälknul till middag. Köttet ska ätas kallt, därför är det ett bra sätt att tillaga på när man kanske har lite stressigt precis inför middagen. Som jag hade på kalaset. Man sätter in den frysta köttbiten i ugnen på låg värme på kvällen. På morgonen är den färdigstekt och ska ligga i kryddad saltlag i några timmar. Sedan kan köttet ligga i kylskåpet tills det är dags att äta.

Tjälknul
1-1,5 kg djupfryst benfritt kött
kryddad saltlag
1 l vatten
1 dl salt
1 tsk socker
1 smulat lagerblad
15 krossade torkade enbär
0,5 tsk krossad svartpeppar

Lägg det frysta köttet otinat i en ugnssäker form.
Sätt in köttet i nedre delen av ugnen i 100 grader. Stick in en köttermometer när köttet tinat efter 2-3 timmar.
Låt köttet stå i ugnen 10-12 timmar eller över natten.
När termometern visar 60 grader är köttet rött inuti, vid 70 grader är köttet rosa och vid 75 grader helt genomstekt.
Koka upp vattnet till lagen, lägg i kryddorna och koka 3-4 minuter.
Lägg det varma köttet i en bunke. Häll över den heta lagen, som ska täcka köttet.
Låt stå svalt och övertäckt 4-5 timmar, köttet tar då smak av lagen.
Tag upp köttet, skär i tunna skivor och servera som rostbiff.

onsdag 8 juli 2009

Marängtårta med jordgubbar

Köpta marängbottnar är väldigt söta men de är äggfria och det är mycket positivt. Till Idas 2-årskalas gjorde jag en marängtårta med grädde och jordgubbar. Äggfritt, enkelt, somrigt och gott!

Marängtårta med jordgubbar
1 förpackning marängbottnar
1 förpackning vispgrädde
jordgubbar

Lägg vispad grädde och skivade jordgubbar på en marängbotten.
Lägg på nästa botten.
Garnera med vispad grädde och jordgubbar.