söndag 21 september 2008

Äppel-vanilj-paj

Jag provade ett nytt recept på äppelpaj med vaniljsocker istället för kanel. Det är så himla gott med äppelpaj nu när man kan använda svenska äpplen.

Äppel-vanilj-paj
Smuldeg
150 g Smör
2 dl vetemjöl
3 dl havregryn
1 ½ tsk bakpulver
1 krm salt
1 ½ dl strösocker
Fyllning
400 g äpplen (3-4 st)
1 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker

Smält smöret i kastrull.
Blanda de torra ingredienserna till smuldegen, rör ner i smöret o arbeta ihop till en smulig massa.
Skala äpplena, skär i mindre bitar o blanda dem med potatismjöl o vaniljsocker.
Strö ut hälften av smuldegen i botten av en pajform.
Fördela äppelbitarna ovanpå smuldegen o strö över resten av smuldegen.
Grädda pajen i mitten av ugnen i 175 grader i 40 min.
Låt svalna lite o servera med glass el vaniljsås. Kan garneras med bär av något slag.

Nästa gång tar jag nog lite mer vaniljsocker, i övrigt var den jättegod.

Kycklingpaj

Kycklingpaj
2 dl vetemjöl,
1 dl grahamsmjöl
1 dl Kesella
50 gram smör

Fyllning
2 kycklingfiléer
1 purjolök
1 stor röd paprika
2 tsk curry

3 ägg
3 dl mjölk
0,5 dl mango chutney
0,5-1 tsk sambal oelek

Kör i matberedare till en klump eller arbeta degen med händerna.Tryck ut degen i en pajform och ställ kallt. Sen ska den förgräddas i 200 grader i tio minuter.

Fyllning till pajen: Bryn kycklingfiléerna tills de är genomstekta. Skär filéerna i bitar efter stekningen och lägg åt sidan.
Fräs den hackade purjolöken ihop med paprikan, och curry. Salta och peppra.

Sätt ner all kyckling, purjo och paprika i det förgräddade pajskalet.
Vispa ihop ägg, mjölk, mango chutney och smbal oelek.
Häll äggsmeten över pajen.
Grädda nere i ugnen 30-40 minuter i 200 grader till ovansidan har stannat och börjar få fin färg.

Tips! Ett tips med kyckling är att steka filéerna hela först och sen strimla dem lite slarvigt. Då blir strimlorna "fransiga" och suger upp såsen bra. Jämfört med om man strimlar innan man steker, då får man ju en hårdare yta som inte tar upp sås.

lördag 20 september 2008

Olivia 9 år

Idag fyllde stortjejen 9 år. Det firades med en massa paket, lunchgäster, fikagäster och middagsgäster. Lunchen och middagen bestod av samma maträtter men olika gäster. Vi åt kycklingpaj, vegetarisk paj, varm korv, sallad och rester från gårdagens tacopizza. Till fika och efterrätt åt vi långpannebulla, kaka med chokladhavreströssel, havrekakor, chokladfingrar, dajmtårta, mjölk- och äggfri kladdkaka, "vanlig" kladdkaka, äppelpaj, vispad grädde och mjölkfri vaniljsås.

Recepten kommer senare. Nu ska jag gå och sitta i soffan och ta det lugnt.

fredag 19 september 2008

Taco-pizza

Ikväll var det då äntligen dags för Olivias kompis-kalas. Hon bjöd på Taco-pizza och till efterrätt var det kladdkaka med spraygrädde.

Taco-pizza
Pizzadeg (pan pizza)
50 g jäst
4 dl vatten, ljummet
2 msk olja
1 tsk salt
1 l vetemjöl
Smula jästen i bunken. Häll över vattnet och rör till jästen löst sig.
Tillsätt övriga ingredienser.
Knåda till en smidig deg.
Låt jäsa i bunken i 30 minuter.
Platta sedan ut degen i en långpanna.

Fyllning
1 kg köttfärs
2 påsar taco-krydda
vatten
Stek köttfärsen och krydda enligt krydd-mixens anvisningar. Sprid ut köttfärsen på pizzadegen.

1-2 gröna paprikor i skivor
4-6 tomater i skivor
feferoni
Sprid ut över köttfärsen.

2 små burkar crème fraiche
1 dl majonäs
4 dl riven ost
2 krm svartpeppar
Blanda ihop och bred ut över pizzan.

Grädda i 250 grader i 15-25 minuter.

Servera pizzan till sallad, gurka, majs osv i småskålar på samma sätt som ni äter tacos, ev även tacosås eller salsa.

tisdag 16 september 2008

Kladdkaka

Idag fortsatte bakandet till Olivias kalas i helgen. Efter middagen hon ska ha för sina kompisar på fredag vill hon ha kladdkaka och spraygrädde istället för vanlig tårta. Så jag gjorde tredubbel sats kladdkaka med förhoppning att det blir över lite till lördagens släktkalas.

Salakaka
2 ägg
3 dl socker
100 g margarin
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 dl vetemjöl

Smält margarinet och låt det svalna.
Vispa ägg och socker.
Tillsätt margarin, vaniljsocker och kakao.
Rör ner mjölet.
Häll i rund bröad form och grädda i 200 grader i 25 minuter.

måndag 15 september 2008

Banankaka

Det går åt mycket bananer i vårt hus, framför allt Ida älskar bananer. Men ibland köper jag hem för många och de ligger och blir bruna. Bruna bananer är inte goda att äta, men väldigt goda att baka av, så idag gjorde jag en banankaka.


Banankaka
100 g smör - rumsvarmt
3 dl socker
Vispa ihop!

2 ägg
Vispa ner 1 ägg i taget till smörsockerblandningen!

Vispa ner
4 msk gräddfil

3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
Blanda de torra ingredienserna i en skål, rör sedan ner dem i den kletiga blandningen

2 bananer - så bruna som möjligt
Mosa dem, rör ner i smeten

Häll smeten i smord och bröad form, grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, cirka 45 minuter. Kan ta uppåt en timme.

Mustig kycklinggryta

Igår gjorde jag en kycklinggryta med balsamvinäger. Balsamvinäger har blivit en ny favorit hos mig. I somras använde vi den nästan varje gång vi marinerade kött. Till grytan serverade jag ris och sallad.

Mustig kycklinggryta
3-4 kycklingfiléer
75 g rökt fläsk eller bacon
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 morot
1 paprika
4 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
2 krm svartpeppar
3-4 msk balsamvinäger
2-4 msk hackad persilja
2 tsk maizena (majsstärkelse)

Skär kycklingfiléerna i bitar och fläsket i tärningar.
Skala och grovhacka löken och vitlöken.
Skiva moroten och dela paprikan.
Stek kyckling och fläsk i en stekpanna tills det får färg. Lägg över i en gryta.
Fräs lök, vitlök, morot och paprika och lägg över i grytan.
Rör i vatten, smulad buljongtärning, peppar, vinäger och persilja.
Låt såsen koka 4–5 minuter.
Rör i majsstärkelse utrört i lite vatten. Låt allt koka ytterligare 1 minut.