måndag 27 januari 2025

Gratinerad kyckling med ost- och örttäcke

När jag var som flitigast att blogga så kom det ett nytt inlägg varje dag, sedan blev det någon gång per vecka och nu är det så sällan som någon gång per månad. Men min vilja och ambition är att jag ska bli flitigare. Men alla blogg-byten jag har blivit tvungen att göra gjorde att jag tappade sugen lite grann. Dessutom har jag varit tvungen att lägga mycket tid på att fixa till mina gamla inlägg eftersom jättemånga bilder försvann vid senaste bloggbytet. Så då har jag inte haft tid och inspiration att skriva nya inlägg, tyvärr.

Nu när vardagen är igång sedan några veckor tillbaka så passar det väl bra med ett riktigt vardagsrecept. Att laga mat i ugn är mitt bästa tips för att få vardagen att gå ihop. Medan maten tillagas så hinner man fixa annat. Perfekt!


Gratinerad kyckling med ost- och örttäcke

600 g kycklingbröstfilé
100 g rökt skinka i tunna skivor
250 g Keso
1 kruka oregano
1 klyfta vitlök
2 dl riven ost riven (17%)
Salt och svartpeppar

Lägg kycklingfiléer i en ugnsfast form. Salta och peppra lite.
Täck med skinkskivor som kan ligga lite omlott.
Smaksätt Keso med hackad oregano och pressad vitlök. 
Blanda i riven ost och krydda med nymalen peppar. 
Bred ut blandningen över kycklingen. 
Gratinera i ugn i 175 grader ca 30 minuter eller tills kycklingen är genomstekt.
Servera med ris eller potatismos och en sallad



Förra veckan var en intensiv Kiruna-vecka och som vanligt är dagarna på jobbet med kolleger roliga medan resan och kvällarna är mindre roliga. Den här gången fick jag prova ett annat boende istället för Scandic sista natten och det var i.n.t.e roligt.

Det var mycket fel med det boendet; t.ex. litet rum, inga mataffärer, affärer eller restauranger i närheten, snålt med pålägg till frukosten och dessutom slut tekoppar. Men det värsta var "stormen" i rummet under natten. Ventilationen funkade lite väl bra så det blåste så mycket så jag fick ont i halsen. Rummet var dessutom så litet så jag kunde inte möblera om för att undvika draget. Alternativet var att lägga sig på toagolvet och tro mig - jag tänkte tanken men orkade inte ta tag i det mitt i natten. Vid 2-3-tiden tyckte kroppen att jag hade sovit klart, så det blev en lång och seg arbetsdag sedan. 

Men jag hoppas det var första och sista gången jag bodde där. På Scandic har jag så bra rutiner så kvällarna känns inte lika långa och framför allt så finns det fler middags-alternativ. Jag tror dock att det dröjer ett tag till jag ska dit igen. Nu blir det några Luleåveckor framöver.

Men efter den tråkiga Kiruna-veckan har jag njutit extra mycket av att vara hemma. Inget ont som inte har något gott med sig 😀 Så underbart att sova i min säng med min kudde, duscha i min dusch, äta vad och när jag vill. 

lördag 4 januari 2025

Nyårsafton 2024

Då har vi ett nytt år - 2025. Hur länge kommer det ta innan man lär sig att skriva och säga rätt😀

Vår nyårsafton blev inte som planerat men det blev bra i alla fall. Istället för gäster och "fest", blev det en lugn kväll i mjukiskläder. Men eftersom det är mina favoritkläder så blev det ju riktigt bra ändå. Maten var redan planerad och förberedd, så vi fick trots omplaneringen äta gott under kvällen.

Vi såg lite vackra fyrverkerier genom fönstret på kvällen. Men det vackraste på himlen var ett magiskt vackert norrsken som vi hann ut o fotografera och njuta av.


Nyårsmiddag

Bubbel och tilltugg

Stjärnor med löjrom, crème fraiche och rödlök
Kaltbach och Gruyere i bitar

Varmrätt

Stekt biff
Italiensk potatiskaka
Ugnsstekt broccoli
Tomatsallad med burrata
Stekt haricot verts

Efterrätt

Åkerbärsparfait serverad med åkerbärssylt, rullrån och noblesse


Hoppas ni hade en bra nyårsafton och att ni ser fram emot ett nytt år. Vi har inga speciella planer eller löften för 2025, men det är alltid spännande med nytt år. Jag hoppas att det blir ett lugnare och friskare år än 2024. Och självklart hoppas jag på ett hockey-sm-guld i april/maj. Nu är det dags!

Det största under 2025 är nog att min yngsta fyller 18 år och därmed har jag inga "barn" nå mer. Vad hände? Känns såå konstigt.

onsdag 1 januari 2025

Julen 2024

Tänk att det inte har gått så många dagar sedan jul. Det känns som det var jättelänge sedan vi hade julafton. Vår jul och ledighet har gått i lugnets tecken. Vi har mest varit hemma och slöat. Precis vad vi behövde efter en ganska jobbig höst med enormt långdragna sjukdomar och mycket jobb, många förändringar och på slutet även en hel del resor.

Men nu har vi vilat och är redo för jobb igen. Men jag har sån tur att jag är ledig ytterligare några dagar. Så himla skönt! 

Men tillbaka till jul. Som vanligt började vi julhelgen redan den 23:e med middag, bingolotto, frågesport, godsaker och myskväll utan förväntningar och stress.



Uppesittarkvällen 

Juldrink med tranbär, apelsin och Cava

potatis
sallad

Pepparkakssmul med saffranssmak och kolamousse

minttryffel

chips o dip

Julafton

Efter julaftonslunchen hemma åkte vi till min mamma där hon bjöd min och syrrans familj på glögg, snittar och fika. Sedan blev det lite julklappsutdelning innan syrran åkte hem till sig och min familj och mamma åkte hem till oss för att fortsätta julaftonen med julbord.

Glögg- och fikamys hos mormor


Glögg
Te, kaffe
Julmust

laxsnittar
pepparkakor
ost
kex

havreformar med grädde och bär
mandelmassakakor med choklad och apelsin
choklad

Julbord

Som vanligt dukade jag upp ett julbord med både kalla och varma rätter. Jag äter dock mest av sillen och det kalla. En kom ihåg till oss själva - skippa ugnsomeletten nästa år, för den åt nästan ingen av och ingen kommer sakna den. 


Brantevikssill, Inlagd sill
Gravad lax
Ägghalvor med löjrom

Prinskorv, Köttbullar, Revbensspjäll

Potatis
Långkål
Rödkålssallad med morötter

Rödbetssallad
Senap, Äppelmos, Fikonmarmelad

Gräddost, Juledamer
Brieost, Ädelost

Glögglimpa, Mjukbröd
Smörgåsrån, Hårdbröd


Vi hade en planerad efterrätt men alla var så mätta så vi skippade den och dukade istället fram lite julgodis senare. Efter att vi ätit och sett Karl Bertil Jonsson delade vi ut julklapparna. Sån lugn och mysig stund nu när vi har stora barn. Alla blev så glada och tacksamma över presenterna 💖 Sånt värmer.

fredag 6 december 2024

Mjuk enkel saffranskaka

Nu äntligen har jag rest klart för i år. 
Så skönt att vara hemma, så jag tror inte jag ska lämna huset på hela helgen😀 

I dag ska jag inte ens laga mat utan jag ska hänga i soffan hela kvällen. Perfekt att jag hade lovat Ida sushi så det njuter vi av i kväll. Extra lyxigt att äta det fram dagens avsnitt av Förrädarna, som jag har längtat efter i en vecka. Följer ni den serien? Jag tycker om serier som Förrädarna och Robinson för jag tycker det är spännande med det sociala spelet och se hur folk agerar och interagerar i olika situationer. Det är mycket man kan lära sig av det.

Jag har tyvärr inte hunnit baka lussekatter eller andra saffransbullar i år. Men i helgen är det äntligen dags. Jag är sååå sugen och jag ska njuta för fullt av nybakade saffransbullar imorgon. Tack o lov bakade jag en enkel och supergod saffranskaka för några veckor sedan så jag har i alla fall fått njuta av den den goda saffranssmaken.

Så den här kakan är mitt tips till er om ni inte orkar eller hinner baka bullar.


Mjuk enkel saffranskaka

50 g smör
1 pkt saffran (0,5 g)
1 ägg
1 dl strösocker
2,5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1 dl filmjölk
pärlsocker

Klä en liten springform (ca 20 cm) eller annan ugnsform med bakplåtspapper. 
Smält smöret, blanda i saffran och låt dra en stund. 
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver i en liten bunke.
Tillsätt mjölblandningen till äggsmeten och rör ihop tillsammans med filmjölken till en slät smet. 
Häll smeten i formen. Strö på pärlsocker. 
Grädda kakan i 200 grader i 20–25 min.

Jag hade en riktigt köksdag när jag bakade den här goda saffranskakan.

söndag 24 november 2024

Morots-tekakor

Det har varit sjukt mycket ett tag nu. Jag har både varit på resor och jobbat på kvällarna så det har blivit alldeles för få lugna stunder i soffan. Men nu äntligen har jag haft en lugn och skön helg hemma, utan tider att passa och utan måsten. Precis vad jag behövde💖

Men det är inte slut på resorna, och förmodligen inte på kvällsjobben heller, men nu när jag har fått vila en hel helg känns det bättre. Till veckan ska jag både till Skellefteå och Kiruna och veckan efter det ska jag till Stockholm. Men se'n hoppas jag att jag kommer vara hemma i Luleå resten av december.

En dag för flera veckor sedan hade jag en köksdag, såna som jag älskar. Jag bakade både sött och salt, fixade köttfärssås och råkostsallad. Snart är det nog dags för en ny köksdag för att baka julkakor och bröd, och fixa julmat.

Dessa morotstekakor blev såå goda, ni måste testa. De blev gula och fina också, så man kan nästa tro att det är saffran i dem.


Morots-tekakor

6 dl vatten
3 dl havregryn
1 pkt jäst
100 gr rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 msk socker
2 fint rivna morötter ca 3 dl
2 msk gurkmeja
12 dl vetemjöl
   
Koka vatten och havregryn till gröt. Låt svalna till 37 grader
Smula jästen och rör ut den med gröten. 
Blanda i resten och knåda till en smidig deg.
Jäs under bakduk i 30 minuter
Gör 24 tekakor och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. 
Nagga tekakorna.
Jäs i 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen i 250 grader ca 10 minuter.

Jag älskar jäsdegar
En av tekakorna blev ett hjärta utan att jag tänkte på det.
Jag hade en riktig köksdag och hann med mycket gott och roligt.

fredag 1 november 2024

På väg tillbaka

Som ni märker blir det oftare och längre pauser mellan mina inlägg, men det är så mycket annat att göra på kvällarna numera. Jag tänker inte sluta blogga men jag kommer inte vara lika flitig som jag var för några år sedan. Men jag hoppas ni ändå hänger kvar. Just nu har jag en massa recept att dela med mig av. Jag måste bara fixa med korten, som är den tråkiga biten med bloggandet.

Just nu känner jag mig som ett vandrade apotek pga en förkylning som vägrar lämna min kropp. I snart två månader har jag hostat och varit hängig. Så nu har jag stränga order om att jag ska vila, så jag gör mitt bästa. Jag har inte rört jobbdatorn sedan i tisdags. En stor nackdel med att ha kontoret hemma är att det är så svårt att verkligen sjukskriva sig och vila när man är hängig. Det är så lätt att tänka "Jag ska bara...", istället för att vila och återhämta sig. Så jag hoppas nu att dessa dagar med total vila ger mig min kropp tillbaka, utan hosta, halsont och feber och full med ork och energi.

Jag tog fram min råsaftcentrifug och gjorde en dunderkur som ska göra mig frisk och pigg - en rödbets- och ingefäradryck. Starkt och gott! Eftersom den inte har kokat något är alla nyttigheter kvar. Det här ska väl ändå göra susen. Jag har ju sån tur att jag älskar både rödbetor och ingefära, så jag dricker den med glädje. Att ingefära är nyttigt och bra vid förkylningar vet väl alla. Men har ni koll på hur nyttigt rödbetor är, att det är ett perfekt energitillskott?

Sån härlig höstpromenad och perfekt att tanka lite d-vitamin
Rödbets- och ingefärashot från min råsaftscentrifug. En massa nyttigheter i ett litet glas.

D-vitamin är också viktigt så det var perfekt att solen sken igår när jag äntligen tog mig ut på en lugn höstpromenad. Frisk luft och sol, som jag har längtat.

Själen måste också få sitt och både Leif och Ida vet hur de ska pigga upp mig. Först kom Ida hem med en av mina stor-favoriter - en låda med Fazermint. Hur gulligt av henne och så gott. Mintsmaken gör ju till och med att jag kan låtsas att det är medicin för halsen. 

Sedan kom Leif hem med med såå goda saffranssemlor, två favoriter i en, som jag njöt av efter middagen.

Favoritgodis att njuta av till alla julfilmer
Två favorit i en godsak - saffran och semlor

lördag 12 oktober 2024

Färskostdipp med granatäppelkärnor och gräslök

Äntligen känner jag mig frisk och energin är tillbaka💖

Dessutom är vädret mycket bättre så det här kommer bli en bra dag. Efter några dagar med storm, spöregn och mörker, så lyser solen och det ser helt underbart ute. Så idag ska jag äntligen ta mig ut på en promenad igen. Det var länge sedan!

Vill ni ha något gott och enkelt före maten idag? Då måste ni testa det här goda och superenkla tilltugget som vi åt väldigt ofta i somras, men som jag har glömt att dela med mig av.


Färskostdipp med granatäppelkärnor och gräslök

Naturell färskost av philadelphiatyp
Granatäppelkärnor (frysta går bra och är väldigt enkelt)
Gräslök
Chili flakes
Flingsalt

Bred ut färskosten på en fat.
Strö över granatäppelkärnor och (klippt/skuren) gräslök.
Strö över lite chili flakes och lite flingsalt.
Servera med kex, tacochips eller liknande.


Jag ska ha en riktigt mysdag idag, förutom en solig promenad tillsammans med en ljudbok tänker jag baka också. Jag funderar på att baka både mat- och fikabröd. Det känns som att det var jättelänge sedan jag bakade. Jag måste bara leta efter recept på nå gott och smarrigt först. Risken är stor att det blir nån kaka med saffran. Är man jultokig så är man😀 

Jag tror dessutom att jag ska baka tekakor med morötter. Det gäller att passa på att använda mycket morötter nu när de både är goda och billiga. Kanske testar att göra en morotsmarmelad också😀

Men nu först är det en promenad som gäller!
Ha en underbar lördag💖