torsdag 3 januari 2013

Årets första tulpaner

Nu är tomtarna bortplockade! Samtidigt som jag såg skidåkningen gjorde jag lite nytta genom att plocka bort tomtar och lite annat julpynt - men inte allt.


Nu njuter vi för fullt över den härliga tulpansäsongen! Årets första bukett står redan på köksbordet och sprider glädje. Jag älskar verkligen tulpaner som är en av de blommor jag klarar att hålla vid liv och vackra någorlunda länge :)

Baguetter

God morgon! Ja, här är vi ganska nyss uppstigna trots att vi försöker vända tillbaka dygnet. Snart dags för frukost eller det är kanske lika bra att vänta till lunch. I dag blir det nog en tv-dag för oss med både skidor (Tour de ski) och hockey (junior-vm-semifinal) på tv, ytterligare en slappardag hemma i myskläder för oss alltså. Det har blivit många såna den här julledigheten, men då borde vi vara fulla av energi när väl skola, jobb och dagis sätter igång till veckan.

Till soppa är det gott med nybakat bröd och när vi åt Spenatsoppa bakade jag dessa enkla baguetter.
Baguetter
25 g jäst
5 dl vatten
1 msk salt
2 msk olivolja
13 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37°. 
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, olivolja och det mesta av mjölet. Spar lite till utbakningen. 
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. 
Jäs under duk ca 1 timme. 
Ta upp degen på mjölat bord, men knåda den inte. Dela den i 4 delar. 
Forma till baguetter och lägg dem på plåtar med bakpapper. Pudra ev. över lite mjöl. 
Låt jäsa under duk ca 30 min. 
Grädda i mitten av ugnen i 275° ca 10-15 min. 
Låt svalna på galler utan duk (för att få en god krispig yta).


Jag gräddade mina två plåtar samtidigt på 250° varmluft och det gick bra. Det här var goda enkla baguetter, perfekt att servera till mat. Oftast till mat brukar jag baka Hälla-ut-brödet som är ännu enklare att göra men som tar lite tid eftersom det både ska jäsas och gräddas längre tid. En annan "bröd-till-mat-favorit" är lantpanini. (Klicka på namnen så kommer ni till recepten)

Nu blev jag sugen att baka när jag skrev in det här receptet. Kanske dags att baka lite limpor och småfrallor nu när jag ändå är ledig, skönt att ha i frysen till sen när jag har mer ont om tid.

onsdag 2 januari 2013

Idas lockiga hår

"Mamma kan du lägga ut korten på Facebook...och på bloggen så alla får se hur fin jag är". Så här kommer, på beställning, bilderna på Idas lockiga hår efter en natt med flätor.




Så här såg hon ut igår kväll innan hon gick och la sig.

Det blev ingen bortstädning av julen i dag. Ida ville absolut inte att vi skulle plocka bort en endaste liten tomte, så jag avvaktar nån dag och sen kanske jag smyg-tar-bort tomtarna. Granen och ljusen får vara kvar ett tag till.

Spenatsoppa

Är ni många som har börjat jobba i dag? Jag har semester den här veckan men har i dag inlett "Operation vakna i tid", det gick så där. Jag kämpade mig upp halv tio och försökte få liv i Ida och Isak och lyckades efter ett tag. Nu måste vi bara se till att komma i säng i tid i kväll så vi kommer in i bättre rutiner. På lördagmorgon ska Isak vara 5.30 på tågstationen för att ta sig till Kiruna för hockeymatcher. Vi måste alltså stiga upp före fem! Tur att det är några dagar kvar.

För någon dag sedan åt vi Spenatsoppa, som jag aldrig har gjort tidigare. Vet faktiskt inte varför eftersom jag tycker om spenat. När jag började söka recept insåg jag att inget sopprecept var det andra likt. Alla recept jag tittade på skiljde sig på något sätt från de andra. Så här gjorde jag i alla fall.
Spenatsoppa
400 g hackad fryst spenat
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl grädde
cayennepeppar
salt
svartpeppar

Koka upp fryst spenat, vatten och buljongtärningar.
Tillsätt grädde och kryddor. Koka upp.
Låt koka i 5-10 minuter.
Smaka av och servera.

Godast är soppan med nybakat bröd att doppa med.

Mmm så gott det här var och oerhört enkelt att göra. Eftersom man kan använda fryst spenat behöver man inte ens planera och ta upp den i förväg. Perfekt när man kommer hem trött och hungrig från jobbet och inte har hunnit förbereda nån mat. Alla utom Isak åt med god aptit.


När Isak var i 7-årsåldern var han tokig i Teenage Mutant Ninja Turtles och då lyckades jag lura i honom många soppor genom att döpa dem gröna sopporna till Turtles-soppa och de orangea (morotssoppa t.ex) till Michelangelo-soppa. Michelangelo är en Turtles med orange band runt huvud, armar och ben.


När tar ni bort julsakerna? Jag funderar på att börja lite smått i dag men jag är lite kluven för samtidigt som jag börjar bli lite less julsakerna tycker jag att det är så mysigt med ljusstakar, granen, tomtar och röda dukar. Vi får se hur det blir. Kanske städar jag bort julen i källaren men låter det vara kvar här uppe ett tag till.

tisdag 1 januari 2013

Årets första skinka

Nu har jag provsmakat årets första skinka. Nygriljerad och varm på en macka tillsammans med äppelmos är julskinkan som godast.


Det här är inte ett felpublicerat inlägg som borde ha skrivits innan jul. Vår julskinka hann inte bli färdigrimmad till jul så vi köpte en färdigkokt skinka inför jul och lät vår skinka ligga i saltlag i ytterligare några dagar. Nu när vi har varit utan skinka i några dagar är vi återigen sugna på skinka och ugnsstekte och griljerade den därför i dag på årets första dag.

Den stora pizzadagen

Jag blev nedröstad! Alla utom jag tyckte att det var självklart att även vi skulle äta hämtpizza i dag, som större delen av Sveriges befolkning. Då sparar vi nyårsresterna till i morgon istället.

Kebabpizza till mig, Leif och Olivia

Hawaii till Ida och Isak

Efter middagen duschade Ida och tvättade håret och sen ville hon ha småflätor att sova i. Så nu får vi vänta till imorgon för att se om hon får nå fina lockar.

Jordärtskockssoppa

Hur har ni börjat det nya året? Vi har haft en slappardag med sovmorgon till 10 för mig och Ida, och ännu längre för de andra. Efter vår sena frukost tog jag mig ut på en skön promenad i nollgradigt ganska blött väder. Nyårsdagen är den stora hämtpizzadagen. Blir det hämtpizza för er? Vi har kvar både pasta och kyckling från igår så jag tror det blir rester till middag. Dessutom har vi årets första julskinka i ugnen så det blir en god skinkmacka ikväll när skinkan är färdigstekt och nygriljerad. 

Till förrätt på nyårsafton åt vi en soppa serverad med vitlöksbröd formad som en stjärna. Åh jag älskar mina fina skålar med lock som passade perfekt till en förrättssoppa.
Jordärtskockssoppa
2 st schalottenlökar
300 g jordärtskockor
1 msk smör
2 dl vitt vin
1 dl vatten
3-4 dl grädde
salt
peppar
ev. chilipeppar

Skala schalottenlök och jordärtskockor och skär i bitar.( Lägg ner jordärtskockorna i vatten med lite citron i så de inte mörknar.) 
Fräs löken på medelvärme i smör tills den blivit mjuk. 
Lägg i jordärtskockorna och låt dem fräsa med i cirka 5 minuter under omrörning. 
Häll på det vita vinet och vattnet, låt sedan koka ihop tills hälften återstår. 
Tillsätt grädden och låta allt sjuda ca 10 minuter. 
Mixa soppan slät med en stavmixer. Späd med mer vatten eller grädde för rätt konsistens.
Smaka av soppan med salt och peppar och servera i skålar. 


Det var första gången jag åt jordärtskockor, som inte ska förväxlas med kronärtskockor, och det var lite speciell smak. Jag tyckte det behövdes ovanligt mycket salt för att bli gott, dessutom använde jag chilipeppar för att få en aning hetta. Först tyckte jag inte det var gott men efter några tuggor ändrade jag mig och nu ser jag fram emot att äta det igen. De flesta barnen lämnade dock sin soppa, men det kan ha varit vinsmaken och inte jordärtskockssmaken som gjorde det. Nästa gång provar jag att använda buljong istället för vin.