tisdag 18 januari 2022

Asiatisk fläskfilé med sötpotatissallad

Den här goda fläskfilén med en favoritsallad åt vi i onsdags och fick genast lite helgkänsla. Det här är typisk Sara-mat. En god fräsch sallad toppad med en god kryddad köttbit. Bättre än så kan det knappt bli.

Alltså jag älskar sötpotatis och är så glad att alla i min familj också gör det. Jag tycker det är så himla gott så jag tycker synd om de som inte har förstånd att uppskatta denna godsak 🙂 När vi gör ugnsrostade rotsaker har vi nästan alltid med några sötpotatisar och en sallad med sötpotatis är hur gott som helst. Tycker du om sötpotatis?


Asiatisk fläskfilé med sötpotatissallad

Asiatisk fläskfilé

800 g fläskfilé eller fläskytterfilé
1 dl hoisinsås
2 msk japansk soja
1 msk sesamolja
1 klyfta vitlök, riven

Putsa fläskfilén. Stek den i en het panna till gyllene runtom, ca 3-4 minuter.
Blanda hoisinsås med soja, sesamolja och riven vitlök. 
Lägg fläskfilén i en ugnssäker form och pensla med såsen. 
Tillaga i ugnen i 150 grader till innertemperaturen är 65 grader, ca 30 minuter. 
Ta ut köttet och pensla med såsen precis efter att du tagit ut det ur ugnen.
Låt vila i 10 minuter innan du skär upp det i ganska tunna skivor.

Sötpotatissallad

Rostad sötpotatis

1 kg sötpotatis
ev 1 msk olivolja
1 tsk salt

Tvätta och skär sötpotatisen i skivor eller bitar. 
Lägg på en plåt med bakplåtspapper, ringla ev lite olja över.
Salta och rosta mitt i ugnen till fin krispig yta i 225 i ca 20 min.

Sallad och topping

70 g babyspenat
1 liten rödlök
små tomater
1 paprika
sojabönor
sesamfrön, ev rostade

Skär lök och grönsaker.
Vänd ihop sötpotatis, spenat, rödlök, tomater, paprika och sojabönor.
Lägg det skivade köttet på sötpotatissalladen. 
Ringla ev lite av såsen/glacen över köttet.
Strö sesamfrön över köttet. 


När jag rensade skafferi och kylskåp för ett tag sedan hittade jag 3 oöppnade burkar med hoisinsås inköpta vid olika tillfällen. Jag undrar vad jag har sett för olika smarriga recept och köpt på mig denna ”soja-sås”.

Det konstigaste är kanske att jag aldrig provade recepten, när jag väl köpt hoisinsås. Ja, ja, nu blev det av i alla fall tillsammans med min favorit – sesamolja.

Jag har planerat att göra wok nån dag den här veckan och då lär jag också använda hoisinsås som kryddning. Nu när jag har hittat alla dessa burkar måste jag börja använda dem 🙂

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar