måndag 7 juni 2010

Mandeltårta med chokladkräm

När jag letade recept på Oscar II-tårta hittade jag bl.a ett recept med mandelmassa i botten och ett annat med chokladkräm så jag slog ihop dessa recept till en mandeltårta med chokladkräm.

Mandeltårta med chokladkräm
Bottnar:
400 g mandelmassa
4 st äggvitor
Chokladkräm:
4 st äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
100 g mörk choklad
100 g kallt smör
Garnering:
25 g mandelspån

Rita två rundlar på ett bakplåtspapper cirka 20 centimeter i diameter. Pensla rundlarna med smält smör och pudra med mjöl.
Riv mandelmassan grovt, det går lättast om den är kylskåpskall. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner dem i mandelmassan.
Bred ut smeten i rundlarna. Grädda i mitten av ugnen i 150 grader 20 minuter. Låt bottnarna kallna på pappret innan de lossas.
Chokladkräm
Blanda äggulor, grädde och socker i en liten kastrull. Sjud på svag värme under ständig vispning tills krämen tjocknat, den får inte koka.
Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och rör ner dem i den heta krämen.
Vispa i smöret i små klickar. Låt krämen kallna och förvara den i kylen så stelnar den ytterligare.
Bred hälften av krämen mellan bottnarna och resten ovanpå.
Rosta mandelspånen i en torr och het panna och strö dem över tårtan.
Tårtan kan med fördel frysas, den tinar på cirka 30 minuter. Lägg annars ihop tårtbottnar och fyllning i god tid före servering.

En god och söt tårta. Mycket mandelmassasmak på botten vilket jag tyckte var gott och chokladkrämen var underbart god. En riktig godistårta.

1 kommentar:

  1. Hej,
    Såg att du tävlat om Marabou Polka på Matplatsen och vill tipsa dig om allt kul som händer kring den nya chokladsmaken! Vi har bland annat tagit fram ett Polkaspel på Facebook, där du kan utmana dina vänner i att dansa till svängiga polkatakter kombinerat med sköna rock-, hiphop- och popbeats. På http://apps.facebook.com/polkaspelet/ kan du testa dina danskunskaper och samtidigt tävla om fina priser. Vi har 1000 DJ Hero-spel som ska hitta sina ägare och dessutom har vi 1500 unika Polka-handdukar som andrapris.
    Eller kanske vill du träffa oss under sommarens polkaturné? Läs mer om allt kul som händer på http://www.marabou.se/polka!
    /Sofia

    SvaraRadera